Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cinamono dilemos: ką reiškia „tikras“ ir „netikras“, kaip pasirinkti geriausią?

Jei dažnai gardinate gaminamus patiekalus cinamonu, ko gero, jau pastebėjote, jog šis prieskonis gali gerokai skirtis. Kartais milteliai yra kvapnūs, šviesesni, geriau pasiskirsto, o kitais sykiais kvapo mažai, milteliai, rodos, veliasi burnoje, dar ryškesni yra skirtumai pažvelgus į lazdeles. Cinamonas net skirstomas į „tikrą“ ir „netikrą“ – ką tai reiškia?
„Cassia“ cinamonas ir Ceilono cinamonas
„Cassia“ cinamonas ir Ceilono cinamonas / Vida Press nuotr.
Temos: 1 Kepiniai

Jau kelis šimtus metų cinamonas yra vienas populiariausių prieskonių visame pasaulyje, jo paklausa milžiniška. Senais laikais šis prieskonis buvo itin brangus, o dabar prieinamas visiems, juo gausiai gardiname ir rimtuosius, o ypač saldžiuosius patiekalus.

Tačiau akivaizdu, jog cinamonas cinamonui nelygu ir čia tenka pasitelkti botaniką. Paprastai kalbant, cinamonas yra kelių rūšių medžių, priklausančių vienai cinnamomum šeimai, vidinė žievė. Visi puikiai žinome, kad šis prieskonis gali būti pardavinėjamas kietomis susisukusios žievės lazdelėmis ir maltas.

Tie, kas naudoja tokius apibūdinimus, kaip „tikras“ ir „netikras“ cinamonas, tikruoju įvardija cinamoną, gautą iš medžio cinnamomum zeylanicum žievės, dar kitaip jis vadinamas Ceilono cinamonu. Visas kitas cinamonas, gaunamas iš kitų tos pačios šeimos medžių žievės, dažnai įvardijamas kaip „netikras“, jam taikomas bendras įvardijimas „cassia“ cinamonas. Taigi – „tikras“ = „Ceilono cinamonas“, „netikras“ = „cassia cinamonas“. Įvardijimai įvardijimais, tačiau kuo tai įdomu eiliniam vartotojui?

Vida Press nuotr./Cinamono žievė ruošiama džiovinimui Indonezijoje
Vida Press nuotr./Cinamono žievė ruošiama džiovinimui Indonezijoje

Daugelis kulinarų, o ir sveikos mitybos specialistų sutaria, jog tikrasis arba Ceilono cinamonas yra vertingesnis – ir skoninėmis bei aromatinėmis, ir sveikatinimo savybėmis. Tiesa, triukas tas, jog skaičiuojama, jog maždaug 90 proc. viso rinkoje cirkuliuojančio cinamono yra „netikras“, tai yra „cassia“.

Kaip atskirti?

Jau minėjome, jog cinamonas prieinamas dviem pavidalais – žievės lazdelių ir maltas. Kai kalbame apie lazdeles, „tikrą“ ir „netikrą“ cinamoną atskirti nesunku. Ceilono cinamono lazdelės būna sudarytos iš kelių sluoksnių ir tuo šiek tiek primena cigarus, jos šviesesnės, žymiai trapesnės ir gaiviau kvepia.

Vida Press nuotr./Ceilono cinamonas
Vida Press nuotr./Ceilono cinamonas

„Cassia“ cinamono lazdelės primena vientisą žievės gabalą, jokių sluoksnių nematyti, pati lazdelė bus kieta, o aromatas bus ne toks gaivus ir salsvas.

Vida Press nuotr./„Cassia“ cinamono lazdelės
Vida Press nuotr./„Cassia“ cinamono lazdelės

Sunkumai prasideda tada, kai kalbame apie maltą cinamoną – milteliai yra milteliai, ar ne? Tačiau bendri „tikro“ arba Ceilono cinamono požymiai galėtų būti tokie:

  • jis brangesnis nei „cassia“ cinamonas;
  • jis retesnis. Realiau šio cinamono įsigyti specializuotose parduotuvėse, tačiau ir čia reikia būti atidiems – jei maltas cinamonas pristatomas kaip Ceilono, tačiau maltas jis žymiai pigesnis nei šalia esančios akivaizdžiai Ceilono cinamono lazdelės, verta suklusti.
  • Ceilono cinamono milteliai bus šviesesni, o pauosčius jausite salsvą aromatą.

Nauda ir žala

Šįkart gilinamės į skonines ir aromatines cinamono savybes, tačiau itin aršiai už tikrą Ceilono cinamoną agituoja sveikos mitybos šalininkai. Visuotinai pripažįstama, kad cinamonas turi daugybę naudingųjų savybių, tarp jų ir priešuždegiminės, antibakterinės, reguliuojančios cukraus kiekį kraujyje, tačiau visa tai galioja būtent Ceilono cinamonui.

O štai „cassia“ cinamonas gali būti ne tik nenaudingas, bet ir žalingas, ypač vartojant jo gausiai. Tyrimai rodo, jog „netikrame“ cinamone gali būti randamas didelis kiekis kvapiosios medžiagos, vadinamos kumarinu, kuris gali būti toksiškas. Palyginti, „netikrame“ cinamone gali būti iki 1000 kartų daugiau kumarino nei „tikrame“. Dideli kiekiai šios medžiagos, gaunamos nuolat, gali išprovokuoti rimtus negalavimus, tarp kurių dažniausiai linksniuojami kepenų pažeidimai.

Jei jau įsigijote „tikrojo“ – Ceilono – cinamono, štai keli receptai, kur jį panaudosite:

Kepinti migdolai
Receptas: Kepinti migdolai su cinamonu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 8
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 300.00 g
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt.
Vanduo: 1.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Kaip gaminti

Dideliame dubenyje paplakite kiaušinio baltymą ir vandenį, suberkite į gautą plakinį migdolus ir gerai apvoliokite. Sumaišykite visus sausuosius priedus ir berkite ant riešutų bei darsyk gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Berkite į skardą, šią kiškite į įkaitintą orkaitę ir pamaišydai kepinkite, kol migdolai bus pasidengę sausa traškia auksiška plutele – 15-20 min.

Suskleisti
„Crêpes“ su cinamonu ir obuolių įdaru
Receptas: „Crêpes“ su cinamonu ir obuolių įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 68
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 2.00 vnt. (labai dideli)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Sirupas: (auksaspalvio) 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Obuolius nulupkite, išskuobkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
  2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite obuolius ir pakaitinkite apie 3–5 min., kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, bet nepraras savo formos.
  3. Ant prancūziško blynelio krašto dėkite šaukštą obuolių įdaro. Kampus užlenkite taip, kad įdaras liktų viduje, ir likusį blynelį susukite.
  4. Paruoštus blynelius apšlakstykite auksaspalviu sirupu ir nedelsiant patiekite. Skanaus!
Suskleisti
Avižinių dribsnių košė
Receptas: Avižinių dribsnių košė su lazdyno riešutais, obuoliais ir cinamonu
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.4 / 71
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (pusvalandį išmirkytų 250 ml vandens; košei)
Augalinis pienas: 250.00 ml (avižų arba migdolų; košei)
Druska: 0.25 arbat. š. (košei)
Cinamonas: 0.25 arbat. š. (patiekimui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (idealu – kokosinių palmių; patiekimui)
Migdolų sviestas: 2.00 valg. š. (arba paprasto sviesto; patiekimui)
Lazdynų riešutai: 2.00 valg. š. (paskrudintų; patiekimui)
Obuoliai: 0.50 vnt. (saldžiarūgščio, supjaustyto šiaudeliais; patiekimui)
Kaip gaminti

Kad būtų greičiau, darbo dienos rytą verta rinktis dribsnius (avižų, miežių, rugių, bolivinių balandų…). Jei turite daugiau laiko – griebkite „pilnas“ kruopas (avižas, neskrudintus grikius, bolivines balandas, neapdirbtus ryžius, speltos kruopas ar kt.). Tiek vienas, tiek kitas reikės iš anksto užmerkti vandeniu: dribsniams pakaks mirkti 30 min., kruopoms – mažiausiai valandą (padarykite tai iš vakaro – sutaupysite marias laiko!). Dviem žmonėms pusryčiams prireiks 100 g kruopų arba dribsnių, juos užmerkti reikės 1 stiklinėje (250 ml) vandens.

1. Sudėkite visus košės ingredientus į nedidelį puodą (kartu su avižiniais dribsniais supilkite ir vandenį, kuriame jie mirko), užkaiskite ir virkite apie 3–4 minutes, kol košė įgaus tinkamą konsistenciją.

2. Kokosų palmių cukrų sumaišykite su cinamonu. Košę padalykite į du dubenėlius, pagardinkite sviestu, pabarstykite cukraus ir cinamono mišiniu, riešutais bei obuoliu.

Suskleisti
Obuolių pyragas
Receptas: Purus obuolių pyragas su migdolais ir cinamonu
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 47
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 6.00 vnt.
Sviestas: 250.00 g
Cukrus: 250.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 150.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Migdolų miltai: 50.00 g (arba maltų migdolų)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (tarkuotos)
Kaip gaminti

1. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite smulkiais gabalėliais.

2. Puode ištirpinkite 50 g sviesto, sudėkite pjaustytus obuolius ir įberkite 50 g cukraus. Maišydami kaitinkite puodą tol, kol obuoliai jame ims karamelizuotis. Tuomet užberkite tarkuotos citrinos žievelės ir šiek tiek vėliau viską sudėkite į kepimo skardą. Leiskite gautai masei atvėsti.

5. Į dubenį sudėkite likusį sviestą, cukrų ir sukite tol, kol masė taps puri. Sukdami palengva sudėkite išplaktus kiaušinius. Tuomet įmaišykite miltus sumaišytus su kepimo milteliais, cinamoną bei migdolus.

6. Tešlą sudėkite ant obuolių ir išlyginkite. Pyragą kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. Iškepusiam pyragui leiskite pusvalandį atvėsti ir tuomet ragaukite.

Suskleisti
Cinamoninis sviestas su vanile
Receptas: Cinamoninis sviestas su vanile
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 115.00 g (minkštas, 82 proc. riebumo)
Klevų sirupas: 1.00 valg. š. (arba medus)
Cinamonas: 20.00 g
Vanilė: 5.00 ml (vanilės ekstraktas)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Sudėkite visus produktus į maisto smulkintuvą. Įjunkite ir viską smulkinkite, kol produktai susimaišys.
  2. Supakuokite. Sudėkite sviestą į stiklinį indelį, uždenkite dangteliu. Suformuokite ritinėlį ir suvyniokite į kepimo popierių. Kraštus užsukite ir suriškite kaspinėliais.
  3. Prie supakuotos dovanos pridėkite gražią kortelę.
  4. Laikyti sviestą šaldytuve galite iki savaitės.  Išimkite iš šaldytuvo likus 30 minučių iki patiekimo.
  5. Skanu tepti ant paprasto ar skrudinto batono, patiekti su pusryčių bandelėmis, blynais, prancūziškais skrebučiais ar vafliais.  
Suskleisti
Vištiena su apelsinais ir cinamonu
Receptas: Vištiena su apelsinais ir cinamonu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 19
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 8.00 vnt. (kulšelės)
Bulvės: 8.00 vnt. (šviežios)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Džemas: 2.00 valg. š. (apelsinų su žievelėmis - stambesniais gabaliukais)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Cinamonas: 5.00 g (lazdelė)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Stambesnes bulves perpjaukite pusiau. Mėsą pabarstykite druska, pipirais ir vištienos prieskoniais. Storadugniame puode ant stiprios ugnies įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą ir kepkite 2 minutes. Sudėkite bulves ir nukelkite nuo ugnies.
  2. Kol keps mėsa, sutraiškykite česnaką. Iš vieno apelsino išspauskite sultis ir susmulkinkite pusę jo žievelių, kitą apelsiną supjaustykite stambiais gabalėliais. Dubenyje sumaišykite apelsinų sultis, žieveles, džemą ir česnaką. Mišinį supilkite į puodą su mėsa ir bulvėmis, pripilkite 200 ml vandens, įmeskite cinamono lazdelę. Užvirkite ir troškinkite ant vidutinės ugnies 20 minučių, kartais pamaišydami.
  3. Baigdami troškinti sudėkite skiltelėmis padalytą apelsiną ir, jei reikia, įpilkite dar šiek tiek vandens, išimkite cinamono lazdelę. Prieš tiekdami pabarstykite šviežiomis petražolėmis.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius