-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Falafeliai Vilniuje: kur ieškoti geriausio kainos ir kokybės santykio

Netgi tarp visavalgių yra tokių, kuriems kartais – priešingai posakiui „norisi mėsos“ – jos nesinori. Falafeliai – iš Artimųjų Rytų kilę gruzdinti kukuliai iš avinžirnių – yra puiki alternatyva. Nes, kaip žinia, patiekalai iš ankštinių yra ne mažiau sotūs nei gyvulinių baltymų produktai. Bet vis dar pasitaiko žmonių, kurie sako „kas tie falafeliai?“. Taigi šis testas pravers ir tiems, kurie dar neprisiruošė paragauti.
Falafelių skonio testo dalyviai
Falafelių skonio testo dalyviai / Strelkabelka nuotr.

Nors falafeliai dažnai patiekiami pitoje ar lavaše, mes norėjome kuo grynesnio vaizdo, taigi rinkomės falafelius lėkštėje, tiktai ne valgymui vietoje, o išsinešimui.

Iš viso aplankėme 6 užkandines ar restoranus („Anatolija“, „Wraperia Supa Kebs“, „Tarbushi bistro“, „Elite Café&Shawarma“, „Zatar“, „Leyla“) ir prekybos tinklą IKI, kuris neseniai reklamavo, kad turi falafelių.

Falafeliai gaminami įvairiose šalyse, taigi receptai gali skirtis, be to, Vilniuje autentiškumo niekas stipriai neakcentuoja. Kadangi falafeliai patiekiami su priedais – daržovėmis, jogurto, tahini (sezamų pastos) padažais ir kitais galimais priedais, svėrėme ir bendrą paketą, ir falafelius atskirai – pagal lyginamąją kainą skirtumų yra.

Strelkabelka nuotr./Falafeliai
Strelkabelka nuotr./Falafeliai

Anatolija. Porcijoje yra 6 taisyklingos formos falafeliai, jie traškūs, mažiausiai apskrudę iš lygintų, jaučiasi česnakas, kuminas, viduje gerokai gelsvi – jaučiasi ciberžolė. Gan rupaus malimo, pateikiami su skrudintomis bulvytėmis ir česnakiniu padažu (jo skonis majonezinis, „parduotuvinis“, lyginant su kitais, bene mažiausiai patrauklus). Vertinant bendrai, patiekalo skonis normalus, lyginamoji kaina – ir už visą patiekalą, ir imant falafelius atskirai – vidutinė.

Svoris – 489 g (falafelių – 158 g, 6 vnt.), kaina – 4,9 EUR

Strelkabelka nuotr./„Anatolija“ falafeliai
Strelkabelka nuotr./„Anatolija“ falafeliai

IKI. Patiekalas vadinasi „Salotos su falafeliais“, šių porcijoje yra 4. Natūralu, kad vakuume kartu su salotomis uždaryti kukuliai nebe traškūs, skirtingai nei kiti, netaisyklingos formos (kulinarijos cechas neturi specialių šaukštų?), mažiau rupūs, nei prieš tai ragauti. Vertinant skonį, nebuvo jie tokie blogi, kaip atrodė.

Salotų užpilas – aliejaus su česnaku ir džiovintais pomidorais – pateikiamas atskirame indelyje. Deja, romaninės salotos suvytusios ir patamsėjusios tiek, kad nekiltų noras valgyti, dar įdėta vynuoginių pomidorų, česnakų daigų, moliūgų sėklų. Patiekalas nebeturi prekinės išvaizdos, taigi parduodamas su akcija. Kaina (be akcijos) pagal falafelių svorį – mažiausia, pagal bendrą – viena mažiausių.

Svoris – 240 g (falafelių – 120 g, 4 vnt.), kaina –1,99 EUR (su akcija buvo 1,59 EUR)

Strelkabelka nuotr./IKI falafeliai
Strelkabelka nuotr./IKI falafeliai

Elite café&Shawarma. Porcijoje yra 4 falafeliai (nors antrą kartą valgant buvo įdėti tik 3). Nors šie falafeliai mažiau rupaus malimo ir rudesni nei „Anatolijos“, jie beveik netraškūs. Ragaujant atskirai, juose trūksta prieskonių, tačiau skonį papildo garnyras – jogurtinis česnakinis padažas, užpiltas tiesiai ant kukulių, šiek tiek pabarstyta čili.

Kaip garnyras dar pateikiamas humusas, marinuoti svogūnai (antrą kartą jų nebuvo), raudonieji kopūstai, salotos. Šis patiekalas skiriasi nuo kitų, tačiau, panašu, kad ir jo kokybė, ir sudėtis nėra labai stabili. Be to, su kavinės šeimininku (?) išsiaiškinti, ką kaip valgom, sudėtinga ir angliškai.

Svoris – 371 g (falafelių – 138 g, 3–4 vnt.), kaina – 4 EUR

Strelkabelka nuotr./„Elite Shawarma“ falafeliai
Strelkabelka nuotr./„Elite Shawarma“ falafeliai

Wraperia Supa Kebs. Atidarius dėžutę, visko atrodo labai daug – iš tiesų šio tinklo patiekalas yra didžiausio svorio – moteriai porcija didoka, vyrui galbūt tinkama. Beje, pagal lyginamąją viso patiekalo kainą – ji yra žemiausia, tačiau pagal falafelių svorį – prie aukštesnių. Nes daugiau nei pusę dėžutės užima salotos iš įvairių ingredientų – panašiai kaip ir kebabuose (kelių rūšių salotos, ridikėliai, pomidorai) ir bulvytės, kurios atrodo labai išblyškusios ir neapetitiškos.

Porcijoje yra 5 falafeliai, kurie paragavus atrodo itin rupaus malimo ir ne tik iš avinžirnių – matosi saulėgrąžų, dėl kitų ingredientų klausiame darbuotojų – sako, kad yra sėklų, bet tiksliai nežino. Bet kokiu atveju, šių kukulių skonis mažiausiai panašus į tai, ko tikiesi iš falafelių. Be to, juose mažai prieskonių – galbūt klaida buvo vietoj česnakinio padažo imti agurkinį (taip pat buvo galima rinktis jogurtinį alyvuogių). Iš tiesų atrodo, kad į tradicinius falafelius net nepretenduojama, labiau orientuojamasi į sveikumą. Vertinant skonį, šis patiekalas buvo vienas iš mažiausiai patrauklių.

Svoris – 658 g (falafelių – 150 g, 5 vnt.), kaina – 4,9 EUR

Strelkabelka nuotr./„Wraperia Supa Kebs“ falafeliai
Strelkabelka nuotr./„Wraperia Supa Kebs“ falafeliai

Tarbushi bistro. Porcijoje 6 falafeliai, kurie yra traškūs, vidutinio tamsumo, gana smulkaus malimo, jaučiasi kuminas, skonis klasikinis. Kaip garnyras patiekiamas humusas, tabulė (kruopų salotos su daržovėmis) su žolelėmis, avinžirniais ir pupelėmis. Skonis tikrai geras, porcija gausi, nors pagal bendrą svorį lyginamoji kaina prie mažesnių, o pagal falafelių – viena geriausių. Šio patiekalo skonio, kokybės ir kainos santykis šiame teste pasirodė geriausias.

Svoris – 433 g (falafelių – 144 g, 6 vnt.), kaina – 3,9 EUR

Strelkabelka nuotr./„Tarbushi“ falafeliai
Strelkabelka nuotr./„Tarbushi“ falafeliai

Leyla. Šioje vietoje ruošiami falafeliai buvo viešai išgirti vieno nuolat pasisakančio Lietuvos žydo, todėl daug tikėjomės ir mes. Falafeliai stipriai suskrudinti, tamsiai rudi, atsikandus jaučiasi prieskonių (panašu į cinamoną, žagrenį/sumaką) ir perskrudinimo skonis. Malimas gan smulkus, masė žalsva, skonis atrodo sūrokas. Ragaujant su humusu dar nieko, tačiau su pasūdytu tahini padažu sūrumas jau nebetoleruotinas. Kaip garnyrą buvo galima rinktis tabulės arba žalių daržovių salotas (fattoush). Lyginant su prieš tai testuotu variantu, ši dėžutė atrodo itin kukliai. Lyginamoji viso patiekalo kaina didžiausia, pagal falafelių svorį – viena didžiausių. Nepaisant to, į lauknešėlį nebuvo įdėta nei servetėlės, nei kokio įrankio, kad būtų galima pavalgyti ant pievelės.

Svoris – 427 g ( falafelių – 167 g, 6 vnt.)., kaina – 6,2 EUR

Strelkabelka nuotr./„Leyla“ falafeliai
Strelkabelka nuotr./„Leyla“ falafeliai

Zatar. Atsidariusi ši vieta reklamavosi kaip geriausių falafelių Vilniuje gamintojai. Nieko keisto, kad vieną didžiausių srautų generuojančioje vietoje visad yra žmonių, taigi tenka laukti ilgiausiai – 20 min. Vietoje patiekiamos falafelių lėkštės atrodo neblogai, tačiau išsinešimui viskas sugrūdama į nedidelę dėžutę ir atrodo ne itin reprezentatyviai. Porcijoje – 5 kukuliai, vidutinio apskrudimo, traškūs išorėje, gana smulkaus malimo, skonyje galima atpažinti kalendrą. Garnyrui patiekiamas humusas, jogurtinis padažas, špinatų lapeliai. Skonis geras, tačiau pagal falafelių svorį lyginamoji kaina yra didžiausia, o bendro patiekalo – viena didžiausių.

Svoris – 446 g (falafelių – 129 g., 5 vnt.), kaina – 5,35 EUR

Strelkabelka nuotr./„Zatar“ falafeliai
Strelkabelka nuotr./„Zatar“ falafeliai

Apibendrinus, pigūs variantai – su niuansais, antrą kartą, turėdamos pasirinkimą, tikrai nevalgytume. Labiau išreklamuotose vietose („Zatar“, „Leyla“) falafeliai yra brangūs, tačiau „Zatar“ – skoniu neišsiskiriantys, išsinešimui pateikti nepatraukliai, „Leylos“ – kaip mūsų skoniui, perskrudinti ir persūdyti – nors gal kažkam toks variantas ir pasirodys patrauklus. „Anatolija“ – paprastas, bet ne prastas vidutinės kainos variantas, „Elite café&Shawama“ – patrauklūs papildais, bet per mažai kukulių ir nelabai stabilūs, „Tarbushi“ – šiam kartui geriausio kainos ir kokybės santykio pasirinkimas.

Palyginimas pagal bendrą svorį

Nr.

Prekės ženklas

Svoris (g)

Kaina (EUR)

Lyginamoji kaina

(EUR) už 100 g

4

Wraperia Supa Kebs

658

4,9

0,74

2

IKI

240

1,99

0,83

5

Tarbushi bistro

433

3,9

0,90

1

Anatolija

489

4,9

1,00

3

Elite café&Shawarma

371

4

1,08

7

Zatar

446

5,35

1,20

6

Leyla

427

6,2

1,45

Palyginimas pagal falafelių svorį

Nr.

Prekės ženklas

Svoris (g)

Kaina (EUR)

Lyginamoji kaina

(EUR) už 100 g

2

IKI

120

1,99

1,66

5

Tarbushi bistro

144

3,9

2,71

3

Elite café&Shawarma

138

4

2,90

1

Anatolija

158

4,9

3,10

4

Wraperia Supa Kebs

150

4,9

3,27

6

Leyla

167

6,2

3,71

7

Zatar

129

5,35

4,15

Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius