Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gaivieji gėrimai. Kokius siūlyti vaikams?

Kai atžalos parduotuvėje vėl kaulys neoninio žalio gėrimo, pasiūlykite namuose paruošti žaliosios arbatos, uogų frapės ar giros. Juk žinote, kad vaikus masinantys saldūs, spalvoti ir gazuoti gėrimai su konservantais, dirbtiniais dažikliais ir kvėpikliais karaliauja ne tik mėgstamiausių, bet ir nesveikiausių gėrimų sąrašuose.
Gaivieji gėrimai vaikams
Gaivieji gėrimai vaikams / Fotolia nuotr.

Jeigu parduotuvėse atidžiai patyrinėtumėte gėrimų etiketes, pastebėtumėte, kad sulčių gėrimuose daug cukraus, kitų priedų ir vos keli procentai sulčių. Limonaduose gausu angliarūgštės ir kvapiųjų medžiagų, paauglių mėgstamuose energiniuose ir  kavos gėrimuose – cukraus, kofeino. Trumpai tariant, tokiuose gėrimuose labai daug kalorijų, o naudos organizmui jie nesuteikia. Tad kam jį teršti, jei naminių alternatyvų pirktiniams gėrimams – devynios galybės.

Žinoma, prie ryškių reklaminių pakuočių pripratęs mažylis labiau nei sulčių nori dailaus buteliuko ar sulčių pakelio su šiaudeliu. Todėl nusiteikite smagiam kūrybiniam procesui ir pasiūlykite jam linksmai margintą daugkartinio naudojimo gertuvę, kurią bus patogu neštis į mokyklą, ar į stiklinaitę su paruoštu gaiviuoju pusryčių gėrimu įsmeikite dryžuotą šiaudelį. Stiklinaitės kraštelį galite saikingai pacukruoti – patepkite jį citrinų sultimis, užberkite po kelias kruopelytes stambiakristalio cukraus ir uždėkite įpjautą apelsino ar greipfruto griežinėlį. Vaiko psichologija paprasta – spalvinga, gražu, vadinasi, skanu.

Taigi patariame, kokį gėrimą vaikams galėtume paruošti  (kompotų net nesiūlome, nes  tikrai mamos tokį verda nuo neatmenamų laikų).

Šaltoji arbata. Tokią paruošti labai paprasta – pagal nurodymus ant pakuotės ąsotėlyje užplikykite norimo stiprumo arbatos (vaikams tinkamiausia vaisinė arba raudonoji rooibos, nes pastarojoje nėra kofeino), atvėsinkite ją, pagardinkite natūraliomis citrinų sultimis, medumi arba klevų sirupu ir, prieš tiekdama, palaikykite šaldytuve.

Limonadas. Nors angliarūgštės prisotintais gėrimais nederėtų piktnaudžiauti, retkarčiais pasimėgauti limonadu – ne nuodėmė. Smulkiai sukapokite kelias šakeles mėtų, sumaišykite jas su medumi, užpilkite gazuotu mineraliniu vandeniu ir stiklinaite kokosų pieno.

Gira. Ją galima gaminti iš duonos, avižų, įvairių augalų. Jeigu norėtumėte pagaminti salyklo giros, į 2,5 l virinto vandens įberkite 250 g salyklo, palikite 2–3 val., tada pagal skonį įmaišykite medaus, įmeskite gabalėlį mielių, kelias razinas ir palikite šiltoje vietoje, kad įrūgtų.

Vaisių frapė. Stiklinę šaldytų arba šviežių uogų suberkite į kokteilių plaktuvą ir gerai suplakite. Įpilkite šviežiai spaustų apelsinų sulčių, galite įmesti kelis melisų lapelius ir dar kartą išplakite.

Sveikatingi kokteiliai. Įprastai plakamus pieniškus kokteilius gardinate bananais, uogomis? Skanu ir sveika! Dar sveikiau būtų, jei įbertumėte šaukštą sėlenų arba maltų linų sėmenų. Žarnyno veiklą gerinančios sėlenos turi labai daug skaidulų, mineralų ir vitaminų, o organizmui naudingos linų sėmenys – omega-3 riebalų rūgščių. Vietoj pieno galite rinktis sveikesnę alternatyvą – pasukas arba geriamąjį jogurtą. Toks kokteilis ypač tiks pusryčiams.

!!! Išsirinkite ir pasigaminkite gardų gaivųjį gėrimą. Įvairiausių receptų rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius