-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gaminame pesto: nuo klasikos iki įdomių jo giminaičių

Pesto – vienas labiausiai pasaulyje pamėgtų tradicinių itališkų padažų iš baziliko ir sūrio, praturtintas kedro riešutais, česnakais bei itin tyru alyvuogių aliejumi. Tiesa, šio padažo variacijų šiais laikais galybė – panašus pagardas ruošiamas ir iš krapų ar net ridikėlių lapelių, be to, daugybės kitų gėrybių. Žalumynai jau auga su visa jėga, tad metas ruošti ryškiaspalvius padažus.
Gaminamas bazilikų pesto padažas
Gaminamas bazilikų pesto padažas / Vida Press nuotr.

„Pesto padažas yra paprastai pagaminimas, sveikas ir gaivus pagardas, padėsiantis nesunkiai leistis į kulinarines improvizacijas. Šis padažas puikiai dera valgant pačius įvairiausius patiekalus. Italijoje jis mėgstamas su makaronais, juo gardinami sumuštiniai, salotos, o kartais netgi sriubos. Pesto itin pamėgtas ir Lietuvoje“, – tvirtina pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Legenda nukelia į vienuolyną Italijoje

Teigiama, jog pesto padažas pradėtas gaminti Genujoje, Šiaurės Vakarų Italijoje. Jo receptas pirmą kartą pasirodė 1860 metais, Giovan Battista Ratto kulinarinėje knygoje „Genujos virtuvė“. Originaliame recepte šį padažą sudarė trinti česnakai, kedrinės pinijos, baziliko lapai, parmezano ir pekorino kietieji sūriai, jūros druska bei alyvuogių aliejus. Tačiau įvairūs istoriniai šaltiniai nurodo, jog pesto padažas iš tiesų atsirado dar viduramžiais.

Legenda pasakoja, kad viename šalia Genujos įsikūrusiame vienuolyne gyveno vienuolis, kuris mėgdavo rinkti vaistažoles. Vieną dieną eksperimentuodamas jis baziliką sumalė kartu su kitais keliais ingredientais. Taip ir buvo sukurtas pirmasis pesto padažas, kuris palaipsniui buvo tobulinamas.

Pesto padažas visuomet buvo siejamas su Genujos miestu ir jo kultūra. Šiame mieste kas dvejus metus netgi vyksta pasaulio pesto čempionatas. Be to, pesto padažo entuziastų grupė planuoja jį pateikti kaip kandidatą į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Žaliasis pesto padažas
Receptas: Gaminame namie: žaliasis pesto padažas
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 94
Receptas
Ingredientai
Bazilikai: 60.00 g
Kedrinės pinijos: 3.00 valg. š.
Sūris: 80.00 g (2 valg. š. trinto avies sūrio ir 3 valg. š. trinto parmezano)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Į virtuvinį kombainą arba į marmurinę grūstuvėlę sudėkite kedrines pinijas, bazilikus, česnaką, parmezaną, avies sūrį ir sutrinkite.
  2. Pagal skonį įberkite druskos ir lėtai maišydami pamažu pilkite alyvuogių aliejų, kol masė taps grietinės konsistencijos.
  3. Žaliasis pestas vadinamas klasikiniu. Jis puikiai tiks prie įvairių rūšių makaronų, minestronės (itališkos daržovienės), rizoto. Idealiai atskleidžia ir pabrėžia klasikinio itališko patiekalo su mocarela ir pomidorais skonį.

Plačiau skaitykite: Kulinarijos pamokėlė - gaminame pesto padažą

Plačiau skaitykite: Gardžiausi pasaulio pagardai

Suskleisti

Gaminamas ne tik iš bazilikų

Pesto – ne tik skanus, bet ir naudingas padažas, jame galima rasti daug vitaminų A, C, geležies, kitų vertingų medžiagų – baltymų, kalcio. Alyvuogių aliejuje, kurio yra pesto sudėtyje, yra nesočiųjų riebalų, kurie gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

Pesto gaminamas su saulėje džiovintais pomidorais, alyvuogėmis, petražolėmis, mėtomis, lapiniais kopūstais ar žaliaisiais žirneliais.

Ir nors klasikinis pesto padažo variantas yra gaminamas iš bazilikų, šio padažo, kaip ir dažno patiekalo, receptas patyrė įvairiausių transformacijų. Šiuo metu yra daugybė pesto variantų. Jis gaminamas su saulėje džiovintais pomidorais, alyvuogėmis, petražolėmis, mėtomis, lapiniais (kale) kopūstais ar netgi žaliaisiais žirneliais. Sicilietiškame pesto vietoj bazilikų naudojami pomidorai, o kedro riešutai pakeičiami migdolais. Aitrusis Kalabrijos pesto gaminamas iš keptų paprikų bei juodųjų pipirų.

Burokėlių lapų pesto padažas su moliūgų sėklomis
Receptas: Burokėlių lapų pesto padažas su moliūgų sėklomis
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.4 / 9
Receptas
Ingredientai
Burokėlių lapeliai: 3.00 sauja (smulkintų jaunų)
Moliūgo sėklos: 3.00 valg. š. (paskrudintų)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Kietasis sūris: 50.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Sudėkite į smulkintuvo indą burokėlių lapus, sutarkuotą sūrį, moliūgų sėklas, įpilkite truputį aliejaus ir pasmulkinkite. Įberkite druskos, pagardinkite pipirais, įpilkite citrinos sulčių ir pamažu pilant likusį aliejų susmulkinkite viską iki vientisos masės. Jei norėsis skystesnio padažo, įpilkite dar aliejaus.

Panaudojimas: Burokėlių lapų pesto galite naudoti kaip užtepą ant duonos. Taip pat tinka makaronų, žuvies, paukštienos patiekalams, sriuboms, įvairiems virtinukams ir panašiems tešliniams dalykėliams gardinti. Galima naudoti kaip padažą salotoms sumaišius lygiomis dalimis su majonezu arba aliejumi.

Pastaba: šviežias burokėlių lapų pesto idealiausia suvalgyti per dvi dienas. Beje, pesto padažai puikiai šaldomi, todėl kiekvieną vasarą verta prisiruošti atsargų žiemai.

Suskleisti
Ridikų lapelių pesto
Receptas: Ridikų lapų ir moliūgų sėklų pesto padažas
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Moliūgo sėklos: 120.00 g
Ridikų lapai: 2.00 sauja (jaunučių)
Sūris: 30.00 g (tarkuoto sendinto)
Alyvuogių aliejus: 150.00 ml
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Moliūgų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol šios ims spragsėti. Leiskite atvėsti.

2. Į virtuvinio kombaino smulkintuvo indą suberkite kepintas moliūgų sėklas ir ridikų lapus. Smulkinkite apie 30 sekundžių, suberkite tarkuotą sendintą sūrį, supilkite alyvuogių aliejų, suberkite pertrintą česnaką, pagardinkite viską citrinos sultimis, druska ir pipirais. Smulkinkite, kol viskas susimaišys į vientisą pesto padažą.

Suskleisti
Meškinių česnakų pesto
Receptas: Meškinių česnakų pesto padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.6 / 20
Receptas
Ingredientai
Meškiniai česnakai: 20.00 vnt. (lapelių)
Petražolės: 1.00 sauja
Džiūvėsiai: 30.00 g (šviežių baltos duonos)
Lazdynų riešutai: 50.00 g (lengvai paskrudintų, be odelių)
Alyvuogių aliejus: 200.00 ml (arba šalto spaudimo rapsų aliejaus)
Medus: 0.50 arbat. š. (arba agavų sirupo)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Nuplautus ir labai gerai nusausintus meškinius česnakus ir petražoles (gali būti kartu su stiebeliais) sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą kartu su džiūvėsiais ir riešutais. Kelis kartus pulsuojančiu režimu pasukite, tada supilkite aliejų ir plakite, kol gausite norimą konsistenciją (man patinka, kai lieka smulkių grūdelių). Pabaigoje pagardinkite druska, pipirais ir trupučiu medaus arba agavų sirupo.

Suskleisti

V.Juodkazienė siūlo ir porą neįprastų pesto padažo receptų. Juos galėsite patiekti kartu su makaronais, užtepti ant itališkų sumuštinukų crostini arba pagardinti mėgstamos mėsos ar jūros gėrybių patiekalus.

Alyvuogių pesto

Ingredientai:

  • 1 česnako skiltelės;
  • žiupsnelio jūros druskos;
  • 25 g kedro riešutų;
  • 250 g juodųjų alyvuogių be kauliukų;
  • saujos šviežių petražolių;
  • 125 ml itin tyro alyvuogių aliejaus;
  • 25 g smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio.

Gaminimas:

Į elektrinį smulkintuvą dėkite česnaką, jūros druską, tuomet įberkite kedro riešutų, sudėkite alyvuoges, petražoles ir viską sutrinkite. Galiausiai į padažą atsargiai sumaišykite alyvuogių aliejų ir smulkiai tarkuotą parmezaną ir vėl viską gerai išmaišykite.

Fotolia nuotr./Alyvuogių užtepėlė
Fotolia nuotr./Alyvuogių užtepėlė

Saulėje džiovintų pomidorų pesto

Ingredientai:

  • 1 puodelis saulėje džiovintų pomidorų;
  • 1/3 puodelio migdolų;
  • kelios skiltelės česnako;
  • šviežių rozmarino lapelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis juodųjų pipirų;
  • šlakelis itin tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Į elektrinį smulkintuvą sudėkite česnaką, druską, pipirus, rozmarino lapelius, migdolus bei saulėje džiovintus pomidorus ir viską sutrinkite. Galiausiai į padažą atsargiai sumaišykite alyvuogių aliejų.

Fotolia nuotr./Saulėje džiovintų pomidorų užtepas
Fotolia nuotr./Saulėje džiovintų pomidorų užtepas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius