Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Idealiai tinka savaitgaliui: nepaprastai skanus ir gražus totoriškas skanėstas „čak čak“

Prakalbus apie riebaluose virtus saldumynus, pirmiausia prisimenam žagarėlius ar spurgas, tačiau jų yra daugybė ir ne tik tradicinių lietuviškų. Pirmojo pavasario savaitgalio (tegul ir nepavasariško!) proga siūlome pasigaminti puikaus totoriško skanėsto „čak čak“. Jam pirmiausia turėsite išvirti krūvą mažyčių tešlos „pagalvėlių“, o tada sulipdyti jas į saldų kauburį. Patikėkite, verta įdėto darbo, kurio ne tiek jau ir daug!
Totoriškas skanėstas „čak čak“
Totoriškas skanėstas „čak čak“

Ingredientai:

tešlai:

  • 5 kiaušiniai (tryniai kruopščiai atskirti nuo baltymų);
  • 4 stiklinės miltų;
  • 125 ml pieno;
  • 2 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 30 g minkšto sviesto;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 valg. šaukšt. degtinės (nebūtina, bet ji apsaugo nuo riebalų prisigėrimo);
  • 500–700 ml riebalų virimui (aukštą virimo temperatūrą toleruojančio aliejaus ar ghi sviesto, galite juos maišyti).

sirupui:

  • 350 g medaus;
  • 200–250 g cukraus.

papildomai:

  • 1 stiklinė mėgstamų riešutų (graikinių, žemės, migdolų, pistacijų), galima įberti ir razinų (geriau tamsių, džiovintų saulėje, kokybiškų).

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje baltymus išplakite iki standžių putų.

2. Kitame dubenyje trynius išsukite mediniu šaukštu su tešlai skirtu cukrumi, druska, sviestu. Kai masė bus vientisa, supilkite pieną, degtinę, sudėkite baltymus, o tuomet berkite miltus ir, kai galėsite, pradėkite minkyti tešlą. Ji turi būti vidutinio minkštumo, standi, elastinga, tačiau ne kieta. Miltų gali reikėti daugiau ar mažiau, priklausomai nuo naudojamų kiaušinių dydžio.

3. Išminkytą tešlą susukite į maistinę plėvelę ir palaikykite kambario temperatūroje 30–40 min.

4. Padalykite tešlą į kelias dalis ir iš kiekvienos jų kočiokite ploną, maždaug 3–4 mm storio apskritimą. Supjaustykite jį skersai siauromis juostelėmis, o tada išilgai, turite gauti daugybę mažučių gabaliukų – rombų ar kvadratėlių.

5. Taip iškočiokite visus tešlos gabalus ir pripjaustykite daugybę gabaliukų (laikykite juos ant miltuoto paviršiaus, galite pridengti drėgnu popieriniu rankšluosčiu).

6. Keptuvėje aukštais kraštais ar plačiadugniame puode įkaitinkite riebalus iki 170–180 °C. Patikrinkite, ar įkaitę, įmesdami vieną gabaliuką – jis turi pradėti iškart kepti.

7. Kepkite tešlos gabaliukus porcijomis, kol taps auksiškai rusvos spalvos. Tai užtruks vos kelias minutes. Išgriebkite kiaurasamčiu iškepusius, o tada berkite vis naujas porcijas.

8. Kai iškepsite visus gabalėlius, trumpam palikite juos ramybėje, subėrę į didelį dubenį, o tuo metu pakepinkite riešutus, kuriuos naudosite. Kai pakepinti jie kiek pravės, stambiai sukapokite (pistacijų nebūtina).

9. Nedideliame prikaistuvyje pakaitinkite medų ir cukrų, kol pastarasis ištirps. Nepasiduokite pagundai naudoti vien tik medų, nes svarbu, kad saldėsį sulipintų tvirtas karamelinis „tinkas“, o ne minkštas ir lipnus medus.

10. Į dubenį su tešlos gabalėliais berkite riešutus, pilkite sirupą ir labai gerai (bet švelniai!) tiesiog švariomis rankomis viską permaišykite. Riešutai turi būti tolygiai pasiskirstę, o sirupas – apvėlęs juos ir tešlos „pagalvėles“.

11. Krėskite šią masę į lydytu sviestu pateptą norimos formos indą ir šiek tiek paspauskite, kad neliktų didelių oro tarpų, išlyginkite viršų.

12. Turėkite kantrybės ir leiskite gardumynui visiškai sustingti, o tada atsargiai išverskite ant didelės lėkštės ar padėklo, pjaustykite ir skanaukite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius