Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš ko gaminami glaistyti varškės sūreliai?

Šokoladu aplietas varškės sūrelis – tikras skanėstas! O tokiems gardėsiams atsispirti beveik neįmanoma. Sūrelius ypač mėgsta vaikai, tačiau net ir suaugę sau leidžia pasilepinti saldžios varškės akimirka. Ką žinome apie sūrelių gamybą ir vartojimo kultūrą?
Glaistyti varškės sūreliai
Glaistyti varškės sūreliai / Shutterstock nuotr.

Glaistyti sūreliai tokį pavadinimą turi dėl to, kad sūrelio masę iš išorės dengia kakavinis glaistas. Valgant sūrelį jaučiama varškė, nes gaminant sūrelius taikoma tokia gamybos technologija, kuri išsaugo varškės grūdelius.

„Glaistytų varškės sūrelių gamybai naudojama varškė, kuri gaminama iš pasterizuoto pieno mišinio, surauginant giluminio šaldymo raugu. Specialiai paruošta varškė sudaro apie 54 proc. sūrelio masės sudėties, – pasakoja UAB „Rokiškio pienas“ maisto technologė Aldona Platukienė.

Natūralūs priedai

Pagal patvirtintą receptūrą į varškę įdedamas cukrus, sviestas ir įvairūs priedai (vaisių-uogų perdirbimo produktai ir kiti priedai, atitinkantys gaminamų sūrelių rūšį).

Svarbu pastebėti, jog į bendrą sūrelių sudėtį neįeina augaliniai riebalai, stabilizatoriai ar tirštikliai. Savitą sūrelių skonį ir aromatą suteikia vanilės, karamelė, kondensuotas pienas ar uogų (aviečių, gervuogių, mėlynių) pure.

Viršutiniam sūrelio sluoksniui (glaistui) padengti naudojamas kakavinis glaistas su sviestu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Įdomus faktas, kurį apie jogurtą žino retas žmogus

Puikus desertas

Vidutinė sūrelių maistinė vertė 100g – 1543 kJ / 371 kcal, baltymų – 8,0 g, angliavandenių – 30,1 g ir riebalų – 24,2 g. Jie gali tapti lengvu ryto pusryčiu ar užkandžiu tarp valgių arba pietų ar vakarienės desertu.

„Sūreliai puikiai tinka prie arbatos ar kavos, jais galima pasimėgauti ryte prieš darbo pradžią, pavaišinti svečius“, – apie sūrelių vartojimo kultūrą pasakoja maisto technologė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kristina Ivanova pasidalijo varškės sūreliais pagardinto obuolių pyrago receptu

Pasitelkus fantaziją, glaistyti varškės sūreliai gali tapti deserto pagrindu – valgomi su ledais, šokoladu, vaisiais ar kitais desertiniais priedais. Vaikai kartais mėgsta skanauti pašildytais varškės sūreliais, kurie yra įgiję lengvos grietinėlės konsistenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius