Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ji24 eksperimentas: ar įmanoma prinokinti avokadą per 10 minučių?

Avokadai – nuostabūs žalieji gerųjų riebalų šaltiniai, kuriuos vertina tiek visavalgiai, tiek kitokias mitybos teorijas praktikuojantys žmonės.
Pikantiškas užkandis su lašiša.
Pikantiškas užkandis su lašiša. / Shutterstock nuotr.

Tiesa ta, kad dažniausiai perkami avokadai būna kieti kaip akmenys, todėl tenka kuriam laikui pamiršti apie gvakamolę ar salotas su šiais skanėstais. Kyla klausimas, kaip pagreitinti procesą? Patarimų būta įvairių: pavyzdžiui, reikia avokadą laikyti kartu bananais, kad jie greičiau prinoktų, ir pan.

Tačiau ne taip seniai internete pasklido patarimas, pasak kurio prinokinti avokadą galime vos per 10 minučių. „PureWow“ rašoma, kad jums reikės kieto avokado, aliuminio folijos ir orkaitės.

Toliau veiksmų planas toks:

  • Suvyniojame avokadą į aliuminio foliją.
  • Orkaitę įkaitiname iki 90–100 laipsnių.
  • Kepame joje avokadą 10 minučių.

Vėliau belieka jį ištraukti ir atvėsinti šaldytuve – štai ir viskas, mėgaukitės mėgstamu vaisiu. Tiesa, pačiame recepte pabrėžiama, jog procesas, atsižvelgiant į avokado kietumą, gali užtrukti iki valandos. Rašoma, kad avokadas noksta dėl jo paties išskiriamų etileno dujų, tačiau jos išskiriamos lėtai, tad nokimo procesas nėra žaibiškas. Štai kai jį kepame orkaitėje, toks procesas pagreitėja, ir avokadas tampa minkštas.

O kokia šio patarimo realybė? Ji24 nusprendė išbandyti ir įsitikinti, kiek čia tiesos.

Fotolia nuotr./Sumuštiniai su avokadais
Fotolia nuotr./Sumuštiniai su avokadais

Ganėtinai didelį ir kietoką avokadą nuplovėme ir nusausinusios suvyniojome į aliuminio foliją. Orkaitę įkaitinome iki 100 laipsnių ir dešimčiai minučių pašovėme avokadą.

Koks rezultatas? Po 10 minučių avokadas buvo gana šiltas, tačiau toks, kaip ir anksčiau – kietokas. Nusprendėme dvigubai padidinti temperatūrą ir toliau kepti. Po maždaug dar 10 minučių jis pradėjo minkštėti, tačiau kepėme dar 20 minučių, tada tapo išties „prinokęs“ (mes linkusios tai pavadinti iškepimu, o ne prinokimu). Taigi orkaitėje vaisius išbuvo 40 minučių.

Greičiausiai temperatūra buvo per aukšta ir reikėjo laikytis nurodymų, nes avokado odelė prarado žalumą ir tapo rusva, tačiau jo vidus – minkštas ir tikrai valgomas. Tiesa, tai jau skonio reikalas. Atvėsęs avokadas kiek sutvirtėjo, tačiau toks vis tiek gali būti naudojamas įvairiems patiekalams, kadangi išlaikė minkštumą ir nebuvo sutižęs.

Ar verta šį triuką taikyti praktikoje? Išmėginti – taip. O jeigu jums patiks skonis, tuomet dar kartą sakome – taip. Visais kitais atvejais, kaip ir su ankstyvosiomis pavasario daržovėmis ir kultiniu tapusiu žiediniu kopūstu, verčiau jau palaukti. Per prievartą „sunokintas“ avokadas vis tiek nepasižymės tokiu skoniu, kaip prinokęs natūraliai, todėl jūsų patiekaluose nebus toks, kokio tikitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius