Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką per Velykas ragavo Lietuvos bajorai? Ypatingo šventinio pašteto receptas

Nors šias Velykas vėl sutiksime mažesniame būryje artimųjų, emocinė šventės reikšmė tik auga. Planuodami šventinio stalo valgiaraštį, neretai atsigręžiame į tuos patiekalus, kuriuos gamino tėvai, seneliai, tikėtina, jog ir patys jų receptus perduosime. Gastronominio paveldo žinovas atskleidžia, ką per didžiąją pavasario šventę ragavo Lietuvos bajorai, o virtuvės šefas kviečia išbandyti atgal laiku nukeliantį receptą.
Šventinis keptas paštetas
Šventinis keptas paštetas / 123RF.com nuotr.

Kone kiekviena šeima, ruošiantis vienai ryškiausių metų švenčių, ant stalo patiekia bent vieną patiekalą, kurio gaminimo paslaptimis pasidalino tėvai, seneliai ar proseneliai. Gastronominio paveldo tyrinėtojas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius Rimvydas Laužikas pasakoja, kad XIX a. bajorų virtuvėje prieš Velykas vykdavo daugybės skirtingų, skalsių ir prabanga dvelkiančių patiekalų ruoša.

Didingumo šventei suteikdavo kiaulės galva su baltu kyku, popieriniais kaspinais ir margučiu dantyse.

„M.Komorovskos atsiminimų knygoje „Sugrįžimas į Žemaitiją“ išsamiai aprašoma, kas tuomet puikavosi ant tulpėmis ar hiacintais puošto dvariškojo velykinio stalo. Vieni pagrindinių patiekalų – didelės šafraninės Velykų bobos, bankuchenas. Didingumo šventei suteikdavo kiaulės galva su baltu kyku, popieriniais kaspinais ir margučiu dantyse. Taip pat kepta veršiena, kalakutas, įdarytas paršelis, tetervinas, kumpis su krienų padažu. Būdavo nepamiršti ir saldumynai: riešutų tortas, čigoniškas mozūras, šokoladinis tortas su cukruotais vaisiais, migdolinis arba apelsininis tortai bei šventės puošmena – išpuoštas marcipanas. Žinoma, mūsų protėviai ant stalo patiekdavo ir pagrindinį šventės atributą – margintus kiaušinius“, – pasakoja R.Laužikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Velykų boba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Velykų boba

Nors vargingiau gyvenančių valstiečių namuose margučiai taip pat būdavo pagrindiniu velykinio stalo akcentu, visos kitos vaišės buvo kuklesnės. Gastronominio paveldo tyrinėtojas atskleidžia, kad, pavyzdžiui, M.Katkaus „Balanos gadynėje“ aprašomi XIX a. valstietiški šventiniai valgiai buvo paprasti, neiškilmingi, tačiau paruošti su dėmesiu ir iš to, ką namų šeimininkės turėjo geriausio.

„Prie didelio, staltiese papuošto stalo susėdusi šeima skanaudavo kumpį, kvietinę duoną, lašiniuočius, sviestą, grietinę, krienus, druską bei originaliai dažytus kiaušinius. Šventiniai pietūs prasidėdavo nuo bendros maldos, o po jos visiems šeimos nariams po lygiai būdavo padalinami kiaušiniai. Jie taipogi būdavo ragaujami paprastai – su sviestu ir druska“, – vardija R.Laužikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimvydas Laužikas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimvydas Laužikas

Bėgant laikui, natūraliai kinta ir skonių paletė – ruošiant valgiaraštį svarbioms progoms, žvalgomasi modernių receptų, naujų ingredientų, tačiau protėvių virtuvės tradicijos taip pat nelieka užmarštyje.

Gastronominį šalies paveldą su modernumu sujungiančio restorano „Kuchmistrai“ virtuvės šefas-kuchmistras Velykų proga kviečia pasigaminti didikų laikus priminsiantį patiekalą, kuris ne tik papuoš šventinį stalą, bet ir artimiau supažindins su gurmaniška šalies istorija.

„Kuchmistrų“ virtuvės šefo receptas: ypatingas paštetas

Ingredientai:

  • 400 g veršienos kepenų;
  • 500 g veršienos;
  • 250 g kiaulienos;
  • 100 g lašinių;
  • 50 g džiovintų grybų;
  • 100 g prieskoninių daržovių (petražolių, morkų, svogūnų);
  • 50 g pyrago/batono;
  • 3 kiaušiniai;
  • 2 lauro lapeliai;
  • kvapniųjų ir juodųjų pipirų;
  • muskato riešuto;
  • malto imbiero;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Mėsa, kepenys, daržovės, grybai, išverdami. Baigiant virti, sudedami lašiniai, pasūdoma ir verdama, kol suminkštėja.

2. Išvirusi mėsa atšaldoma sultinyje, o kepenys išimamos, nuimamos plėvės ir supjausčius troškinama riebaluose 5 min.

3. Mėsa, kepenys ir išmirkytas sultinyje pyragas permalami du kartus. Į masę įmušami kiaušiniai, sudedami prieskoniai, pasūdoma ir išsukama iki purumo.

4. Pailga kepimo forma ištepama riebalais, išklojama virtais lašiniais, į vidų sukrečiama pašteto masė ir kepama iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

5. Atšaldytas paštetas išverčiamas į lėkštę, papuošiamas ir tiekiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius