Kaip gimsta jūsų mėgstami saldainiai: nuo rankų darbo iki aukštųjų technologijų

Ar kada išvynioję mėgstamą saldainį susimąstėte, kaip jis atsirado? Sudėtis mums pasako, kas slepiasi saldumyno viduje, tačiau kaip atrodo gamybos procesas, pirkėjai paprastai nežino. Buvo smalsu ir mums, todėl pravėrėme saldainių fabriko „Pergalė“ duris ir pasikalbėjome su žmogumi, geriausiai žinančiu saldainių paslaptis – gamybos direktore Gitana Šimanskiene.
Šokoladas
Šokoladas / 123RF.com nuotr.

Vienu metu „Pergalės“ fabrike vyksta net vienuolika skirtingų saldumynų gamybos procesų, kuriuos prižiūri per du šimtus žmonių. Jų metu gimsta tokie daugeliui gerai pažįstami saldainiai, kaip „Kregždutė“, „Paukščių pienas“, „Vilnius“, „Sostinės“, „Nomeda“ ir kiti. Ir kiekvienas gaminys turi savo technologiją bei gamybos būdą.

Saldumynų gamyboje didelę darbo dalį atlieka įvairūs įrengimai, tačiau nė vienas iš jų nedirba be žmonių priežiūros. Be to, kai kurių saldainių be rankų darbo pagaminti apskritai nepavyktų.

Partnerio nuotr./Saldainiai "Vilnius" apliejami šokoladu
Partnerio nuotr./Saldainiai "Vilnius" apliejami šokoladu

Gamybos procesai – labai skirtingi

Paprastai daugelį saldainių vadiname šokoladiniais, tačiau tai yra tik tie saldainiai, kurie gaminami šokolado ar kakavos sviesto pagrindu. „Jų gamyba iš tiesų labai panaši į šokolado – sudėtinės dalys yra smulkinamos ir maišomos, tada turi šiek tiek pastovėti, kad galėtų kristalizuotis. Vadinamieji ekstruderiai tą saldainį suformuoja, o tada jį atšaldom, pjaustom, glaistom ir vyniojam“, – pasakojo G.Šimanskienė.

Kiti saldainiai, tokie kaip „Kregždutė“, gaminami visai kitokiu būdu – jų pagrindas yra vanduo ir cukrus, kurie yra verdami. „Žaliavos dozuojamos, verdamos aukštoje temperatūroje, tada masė plakama, kad pasidarytų smulkiakristalė cukrinė masė. Tik tada ją formuojame, atvėsiname, padengiame šokoladu, atšaldome ir suvyniojame. Tai yra visiškai kitokia technologija“, - kalbėjo pašnekovė.

Kiti saldainiai, tokie kaip „Kregždutė“, gaminami visai kitokiu būdu – jų pagrindas yra vanduo ir cukrus, kurie yra verdami

Dar kitaip gaminami dražė saldainiai. „Jiems pirmiausia reikia paruošti vadinamąjį centrą – riešutą, raziną ar džiovintą vaisių. Tada pilame šokoladą ir voliojame specialiuose katiluose – besisukantys katilai suteikia apvalią formą. Tada atvėsinam ir dar nublizginam – kad būtų gražus, patrauklus ir netirptų rankoje“, – gamybos subtilybes atskleidė G.Šimanskienė.

Kai kuriems saldainiams, pavyzdžiui, „Paukščių pienas“ ar „Sostinės“ pagaminti reikia ir rankų darbo. „Sostinės“ saldainių pagaminti per vieną dieną nepavyktų – procesas netrumpas, susidedantis iš kelių etapų. Iš pradžių į krakmole suformuotas formeles pilamas švelnus, grietinėle praturtintas kreminis įdaras. Šiam sluoksniui sustingus, liejamas antrasis, likerinis su kondensuotu pienu. Po to saldainiai apsijojami krakmolu ir paliekami ilsėtis trapiame krakmolo kevale iki kitos dienos – tik tada saldainius galima išimti iš formelių ir aplieti šokoladu.

Partnerio nuotr./Saldainiai "Sostinė" apliejami šokoladu
Partnerio nuotr./Saldainiai "Sostinė" apliejami šokoladu

Tuo tarpu didelėje „Unique“ dėžutėje esantys saldainiai nuo pradžių iki galo gaminami rankomis. Tiek įdarų maišymas, tiek šokolado paruošimas, formavimas, maišymas ir papuošimai – visa tai atliekama be mašinų. Net į dėžutes šiuos saldainius sudėlioja patys žmonės.

Technologijos padeda optimizuoti darbą

Pasak G. Šimanskienės, saldainių gamyboje daugeliu atvejų išlieka tradicinis gamybos būdas, tačiau pati įranga tapo našesnė, tikslesnė, taupanti energiją ir gerokai palengvinanti žmonių darbą. Be to, šiais laikais daugelis gamybos proceso dalių yra kompiuterizuotos. Kompiuteriai valdo svėrimą, dozavimą, šaldymo laiką, judėjimo greitį ir daugelį kitų dalykų. Dirba ir robotai, padedantys saldainius į jiems skirtą vietą.

Anksčiau būdavo specialūs kambariai, kur kiaušiniai buvo plaunami, dezinfekuojami ir apdorojami. Samdomi žmonės atskirdavo trynį nuo baltymo. Šiais laikais tai neįsivaizduojama

Tačiau kai kurie dalykai pasikeitė iš esmės. Vienas itin modernus metodas taikomas dėžutėse esančių saldainių gamybai – jų šokoladinis kevalas suformuojamas itin žemoje temperatūroje. „Atrodo, sunku patikėti, tačiau jie formuojami -20 ºC temperatūroje. Tradicinėje technologijoje to niekada nebuvo. Visada buvo nuostata, kad su šokoladu reikia elgtis labai atsargiai, tačiau tokiu būdu gaunamas labai netikėtas ir geras rezultatas – šokolado sluoksnis išeina visiškai vienodas“, – pasakojo pašnekovė.

Partnerio nuotr./Saldainiai "Sostinė" stingsta formelėse
Partnerio nuotr./Saldainiai "Sostinė" stingsta formelėse

Tačiau gamybos direktorė pabrėžia, kad patys didžiausi pokyčiai įvyko žaliavų gamyboje – pavyzdžiui, kiaušiniai. „Prieš dvidešimt penkerius metus konditerijoje visur buvo naudojami kiaušiniai. Būdavo specialūs kambariai, kur jie buvo plaunami, dezinfekuojami ir apdorojami. Būdavo samdomi ir žmonės, kurių darbas – atskirti trynį nuo baltymo. Šiais laikais tai neįsivaizduojama“, – kalbėjo ji.

Kitaip tariant, šiais laikais naudojama tik tai, kas reikalinga – tai pagerina tiek gaminio skonį, tiek ir užtikrinama, kad produktai nebūtų švaistomi. „Anksčiau perdirbant pieną į kitas žaliavas, labai daug išrūgų būdavo išmetamos arba panaudojamos nebent gyvulių maistui, dabar kai galima koncentruoti ir išskirti reikalingas dalis, panaudoti galima kur kas daugiau“, – pasakojo saldainių fabriko „Pergalė“ gamybos direktorė Gitana Šimanskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius