Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip iškepti tobulą biskvitą? Profesionalės gudrybės ir 2 receptai

Daugelis mėgstančių naminius kepinius turi savą biskvito receptą – juk tai pagrindinė įvairių tortų ir pyragėlių „statybinė medžiaga“. Tačiau ką galima patarti tiems, kam iškepti biskvito niekaip nepavyksta?
Biskvitas
Biskvitas / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič pasidalino dviem biskvito receptais ir išdavė keletą gudrybių, kaip nepatirti nesėkmės dėl subliuškusio ar apdegusio biskvito.

Genialumas – paprastume

Viena iš dažniausių klaidų, kurios daromos gaminant biskvitą, pasak N.Juchnevič, yra per daug ir per įmantrūs ingredientai. Jos teigimu, purų ir skanų biskvitą galima pagaminti iš mums įprastų, kiekvienoje parduotuvėje randamų produktų. Žinoma, jau išmokus gaminti pagal paprasčiausią receptą, jį visada galima paįvairinti įvairiais pagardais, tačiau tai reiktų daryti jau mokant kepti įprastą biskvitą.

Štai vienas iš pačių paprasčiausių meistrės siūlomų receptų:

Ingredientai:

  • 225 g cukraus;
  • 225 g sviesto;
  • 4 kiaušiniai;
  • 225 miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • vanilės ekstrakto.

Gaminimas

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, įkiškite kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi bei išteptą sviestu, ir pradėkite ruošti tešlą.

2. Dideliame puode gerai išsukite cukrų su sviestu tol, kol neliks cukraus kristalų, o kiaušinius išplakite atskirame inde. Tuomet į puodą su sviestu ir cukrumi supilkite jų masę, taip pat berkite miltus ir kepimo miltelių bei viską lengvai permaišykite kol masė pasidarys lygi. Galiausiai, pagal skonį įmaišykite vanilės ekstrakto.

3. Paruoštą masę kepkite apie 20–30 minučių, kol biskvitas įgaus aukso rudumo spalvą.

4. Ištraukus iš orkaitės leiskite biskvitui bent 15 minučių pastovėti, sustingti ir tik tada perdėkite į kitą indą ar ant lentelės.

Vida Press nuotr./Biskvitas
Vida Press nuotr./Biskvitas

Svarbi kiekviena sekundė

Orkaitę visada įjunkite dar nepradėję maišyti biskvito masės, kad tešla per ilgai nestovėtų.

N.Juchnevič įspėja, kad gaminant biskvitą laikas yra vienas iš svarbiausių ingredientų, todėl visas dėmesys turi būti sutelktas į šį procesą. „Iš pažiūros biskvito kepimas yra niekuo neišsiskiriantis, tačiau paslaptis ta, kad visos detalės yra svarbios. Pavyzdžiui, orkaitės, kiaušinių ir net sviesto temperatūra turi būti ideali, kitaip viena smulkmena gali sugadinti visą kepinį. Orkaitę visada įjunkite dar nepradėję maišyti biskvito masės, kad tešla per ilgai nestovėtų. Prieš mušant kiaušinius ištraukite juos iš šaldytuvo, kad būtų kambario temperatūros, sviestui taip pat leiskite truputį atitirpti“, – įspėja kepyklų vadovė.

Be to, nepamirškite, kad visi ingredientai turi būti tiksliai pamatuoti, o miltai persijoti net keletą kartų, kad juose neliktų jokių gumulėlių. Viena svarbiausių biskvito kepimo taisyklių – ingredientus reikia lengvai permaišyti, o ne gerai išmaišyti.

Biskvitui kepant orkaitę prižiūrėkite atsakingai, tačiau stenkitės neatidarinėti durelių: dėl oro gūsio biskvitas gali subliūkšti dar nespėjęs iškepti. Stebėkite jo spalvą ir tik jam švelniai parudavus atidarykite dureles ir patikrinkite.

Įgudus – galimybė paeksperimentuoti

Jei tradicinį biskvitą jau išmokote pagaminti, galite pereiti prie sudėtingesnio recepto. N.Juchnevič siūlo paeksperimentuoti su kakava ir iškepti šokoladinį biskvitą su karštu pienu.

Ingredientai:

  • 4 kiaušiniai;
  • 230 g cukraus pudros;
  • 240 g miltų;
  • 4 arbat. šaukšt. kakavos;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • druskos;
  • 1 puodelis pieno;
  • 125 g sviesto;
  • vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir įdėkite skardą. Šiam tortui galite rinktis ne tik įprastą apvalią, bet ir žiedo formą.

2. Išplakite kiaušinius ir cukraus pudrą. Tuomet sumaišykite miltus, kakavą ir kepimo miltelius bei supilkite į kiaušinių masę. Nepamirškite įmaišyti ir žiupsnelio druskos, kuri saldumui suteiks kitokio atspalvio.

3. Tuomet ant nedidelės ugnies pakaitinkite pieną ir sviestą, įlašinkite vanilės ekstrakto. Sviestui ištirpus viską reikia įmaišyti į tešlą ir kepti orkaitėje 20–30 minučių.

4. Biskvitui iškilus ir apkepus, viršų galima gardinti kokoso drožlėmis, užpilti karštu šokoladu ar papuošti uogomis.

Vida Press nuotr./Pyragas su kakaviniu biskvitu
Vida Press nuotr./Pyragas su kakaviniu biskvitu

Slaptas biskvito ingredientas – oras

„Didžiausias iššūkis gaminant biskvitą yra sugebėjimas išlaikyti tinkamą konsistenciją, kad jis iškiltų“, – sako N. Juchnevič. Pasak jos, yra dar keli triukai, kurie padeda tai padaryti. Kadangi pagrindinis biskvito ingredientas yra oras, N.Juchnevič pataria maišymui naudoti ne medinį, o metalinį šaukštą. Taip pat patartina naudoti kuo šviežesnius kiaušinius, nes jie turi daugiau oro.

Vida Press nuotr./Biskvito tešla
Vida Press nuotr./Biskvito tešla

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius