-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pasiruošti natūralių maistinių dažų

XXI a. gyvenimas iš tiesų kontrastingas. Šalia naujųjų technologijų, pažangių medicinos išradimų, išmaniųjų telefonų ir begalės kitų mokslo laimėjimų susiduriame ir su tamsiąja šio laikotarpio puse. Maistas, kurį šiandien valgome, – viena tų temų, kurios pastaruoju metu jaudina labai daug žmonių. Kas mums naudinga, o kas žalinga? Ar verta pasitikėti viskuo, ką galime įsigyti parduotuvėje?
Pyragėliai
Pyragėliai / Shutterstock nuotr.

Pripažinkime, kad tortai su spalvotais papuošimais atrodo labai dailiai, o pro vaivorykštės spalvomis mirgančius saldainius kartais sunku praeiti – tos spalvos taip vilioja... Deja, šis spalvotas grožis gali būti labai apgaulingas. Tyrimais nustatyta, kad dirbtiniai maisto dažikliai skatina navikų atsiradimą ir augimą, sukelia alergijas ir gali turėti įtakos dėmesio sutrikimams, vaikų hyperaktyvumui. Šių argumentų turėtų pakakti sprendimui išbraukti nenatūralius maisto dažiklius iš savo gyvenimo. Net jei artėja ypatinga šventė, o jūs žūtbūt norite nustebinti svečius fantastišku trijų spalvų tortu...

Kiekvienas iš mūsų turime alternatyvą – natūralius, namuose paruoštus maistinius dažus. Tokie dažai visiškai nekenksmingi, o jų spalvos taip pat labai žavios.

► RAUDONA / ROŽINĖ

Dažniausiai raudonai ar rožinei spalvai išgauti namų sąlygomis naudojami burokėliai. Tam reikalingos burokėlių sultys. Sudėkite į puodą gabalėliais pjaustytus burokėlius, užpilkite vandeniu ir kaitinkite, kol užvirs. Tuomet virkite, kol vanduo nusidažys rausva spalva. Kuo ilgiau virsite burokėlius, tuo ryškesnė bus spalva. Būtent šis vanduo bus  natūralūs maistiniai dažai. Galite rinktis ir kitą būdą: išspausti sultis iš nevirtų burokėlių. Būtent taip išgauti dažai suteiks intensyvesnę spalvą.

Rausviems atspalviams taip pat galite naudoti ir įvairias uogas: braškes, vyšnias, avietes. Sutrinkite uogas maisto smulkintuvu ir per sietelį kuo geriau nuspauskite. Tai – jūsų maistiniai dažai. Dar vienas tokių dažų privalumas – jų skonis. Pavyzdžiui, jei ruošiate kremą keksiukams, tortui ar kitam kepiniui dekoruoti, galite priderinti ne tik spalvą, bet ir skonį. Juk braškinis kremas yra kur kas skanesnis nei paprastas, tiesa?

Burokėliai
Shutterstock nuotr. / Burokėliai

► MĖLYNA / VIOLETINĖ

Tradiciškai mėlynai ar violetinei spalvai išgauti naudojamos mėlynės ar juodieji serbentai. Uogos sutrinamos, tuomet per sietelį nuspaudžiamas skystis – štai ir naminiai maistiniai dažai! Beje, kad ir kaip keistai tai skambėtų, lengviausia sodrią spalvą išgauti iš raudonųjų kopūstų. Dar daugiau: iš šio kopūsto galite paruošti tiek violetinės, tiek mėlynos spalvos maistinius dažus!

Kopūstą supjaustykite, sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu. Virkite, kol vanduo taps sodriai violetinės spalvos. Štai ir paruošėte violetinės spalvos maistinius dažus. Jeigu norite mėlynos spalvos, įmaišykite šiek tiek sodos. Ji sureaguos su kopūsto sultimis ir šios nusidažys mėlyna spalva. Sodą berkite po truputį, po kiekvieno įbėrimo pamaišykite. Berkite tiek, kol gausite norimo atspalvio mėlyną spalvą. 

Shutterstock nuotr. / Raudonieji kopūstai
Shutterstock nuotr. / Raudonieji kopūstai

► ŽALIA

Jei norite kepamą skanėstą dekoruoti žaviai žaliu kremu, pasirūpinkite špinatais. Špinatai – pats geriausias pasirinkimas natūraliems žalios spalvos maistiniams dažams ruošti. Dėl kremo skonio jaudintis neverta, nes jam šios daržovės neturi įtakos. Paprasčiausias būdas pasiruošti dažų iš špinatų – išspausti jų sultis arba sutrinti juos iki vientisos kremo tirštumo masės.

Shutterstock nuotr. / `pinatai
Shutterstock nuotr. / Špinatai

► GELTONA

Jei norite skaisčiai geltonos spalvos naminių maistinių dažų, teks pasivaikščioti po prieskonių lentynėles. Ten ieškokite šafrano arba ciberžolės – būtent šie du prieskoniai labiausiai tinka geltonos spalvos dažams gaminti. Atkreipkite dėmesį, kad tiek šafranas, tiek ciberžolė suteikia itin intensyvią spalvą, todėl užteks mažo žiupsnelio, kad išgautumėte gražiai ir ryškiai geltonus maistinius dažus.

Shutterstock nuotr. / Karis
Shutterstock nuotr. / Karis

► ORANŽINĖ

Puikiausias pasirinkimas oranžinei spalvai išgauti – morkos. Jų spalva ryški, sodri, be to, morkos yra natūraliai saldžios, todėl nereikia jaudintis dėl specifinio skonio. Norėdamos paruošti maistinius dažus iš morkų, tiesiog išspauskite iš jų sultis. Arba, jei neturite sulčiaspaudės, galite rinktis dar lengvesnį kelią – nusipirkti šviežiai spaustų morkų sulčių.

Shutterstock nuotr. / Morkos
Shutterstock nuotr. / Morkos

► KĄ DAR REIKIA ŽINOTI APIE NATŪRALIUS MAISTINIUS DAŽUS?

Spalvos ryškumas. Spalvos, išgautos iš natūralių produktų, nebus tokios ryškios kaip parduotuvėse įsigytų nenatūralių maistinių dažų. Be to, jų intensyvumas priklauso ir nuo metodo, kuriuo išgaunate dažus. Jeigu naudosite, pavyzdžiui, nuo burokėlių nuvirtą vandenį, spalva bus blyškesnė, o jeigu burokėlių sultis – ryškesnė. Ryškiausią spalvą išgausite tuomet, jei vietoj dažų naudosite iki vientisos masės sutrintus produktus, tarkime, mėlynes. Deja, ne visada tai įmanoma, ir tokiu atveju kremas nebus vientisas bei lygus.

Kremo konsistencija. Maisto dažikliai dažniausiai reikalingi tortams, pyragėliams, keksiukams ir kitiems kepiniams puošti. Žinia, kad ne mažiau svarbi yra šių dažomųjų kremų ar masių konsistencija – ji turi būti tvirta, „laikyti“ formą. Priklausomai nuo to, kokį kremą ruošite, rinkitės ir dažus bei jų gavimo metodą. Jei naudosite nuvirtą vandenį, reikės didesnio jų kiekio norimai spalvai išgauti. Tai nedidelė problema, jei jūsų kremas – iš miltelinio cukraus. Jo galima įberti daugiau ir taip išgauti reikiamo tvirtumo. O jei negalite į kremą pilti daug skysčių, dažams naudokite išspaustas sultis, kurių spalva intensyvesnė ir tam pačiam rezultatui pasiekti reikia mažesnio jų kiekio.

Skonis. Saldiems kepiniams dekoruoti skirtą kremą „spalvinti“ dažais iš špinatų atrodo šiek tiek neįprasta ir rizikinga. Kyla klausimas, koks gi bus kremo skonis? Iš tiesų, jei dažymui naudojate nuvirtą vandenį, jis iš viso beveik neturi jokio skonio. Jeigu naudojate išspaustas sultis, skonis – nors ir nelabai intensyvus – jaučiamas. Todėl, norėdami išvengti bet kokio skonio, tiesiog įlašinkite į kremą kelis lašelius vanilės ekstrakto.

Tekstas Astos Černės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius