Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip skaniai sunaudoti silkės, mėsos ir bulvių likučius: patarimai ir receptai

Nors ruošiant šventinį stalą kasmet atrodo, kad vaišių gali pritrūkti, pagamintų patiekalų dažniausiai lieka. Kaip panaudoti šventinių patiekalų likučius, kad nereikėtų išmesti, o valgyti būtų skanu ir kitą dieną? Maisto gamybos ekspertai dalijasi patarimais, kurie padės panaudoti po švenčių likusį maistą ir sumažinti išmetamo maisto kiekį.
Salotos su silke
Salotos su silke / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas, didžioji dalis šventėms ruoštų patiekalų ir užkandžių įprastai tinkami vartoti vidutiniškai dvi dienas, jei tik yra laikomi tinkamai. Vis dėlto, kad ir kaip viliojančiai maistas atrodytų ant šventinio stalo, ūpo skanauti tą patį ir kitą dieną gali rastis mažiau.

„Per šventes skirtingų patiekalų prisiragaujame su kaupu, todėl įprastai kitą dieną norisi valgyti ne tą patį. Tad norint, kad su meile šventiniam stalui gaminti patiekalai ir užkandžiai neliktų nesuvalgyti ir neatsidurtų šiukšliadėžėje, dieną po šventinės vakarienės juos verta „prikelti antram gyvenimui“ – perdaryti naujai ar panaudoti kaip šviežių patiekalų ingredientus“, – sako jis ir pataria, kaip tai padaryti.

Silkė – vieno kąsnio sumuštiniams

Ko gero, dažniausiai kiekvienoje šeimoje pasitaikantis Kūčių stalo akcentas yra šventiškai paruošta silkė ar galbūt net keli jos patiekalai. O kai silkės ant stalo tiek daug, natūralu, kad per vieną vakarą suvalgyti visko dažniausiai nepavyksta. Pasak A.Polenino, norint išvengti šių patiekalų likučių, verta paruošti sumuštinių su silke, kurių variantų gali būti itin daug ir įvairių.

Silkės užkandelė
Receptas: Silkės užkandelė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 68
Receptas
Ingredientai
Silkė: 300.00 g (filė)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - virto užtepėlei ir 1 - vafliams)
Majonezas: 200.00 g (su krapais)
Miltai: 1.00 st. (vafliams)
Vanduo: 1.00 st. (vafliams)
Kaip gaminti
  1. Silkę supjaustyti labai smulkiai. Svogūnus supjaustyti mažais kubeliais.
  2. Kiaušinį susmulkinti labai mažais kubeliais. Silkę, svogūnus bei kiaušinį gerai išmaišyti. Pridėkite majonezo. Gerai išmaišyti.
  3. Produktus vafliams gerai išmaišyti. Kepti vaflinėje. Ant lėkštes išdėstyti salotos lapus, o ant lapų dėti vaflius su silkės užtepėle.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Kristina

Suskleisti
Silke įdarytos bulvės
Receptas: Silke įdarytos bulvės
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 128
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Porai: 1.00 vnt. (pusė)
Silkė: 1.00 vnt. (sūdytos silkės filė)
Majonezas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45–60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos.
  3. Kol bulvės kepa, paruoškite silkės įdarą. Svogūnus supjaustykite mažais gabalėliais ir pakepinkite, kol taps skaidrūs. Suberkite sutarkuotą morką, plonais griežinėliais supjaustytą porą ir dar keletą minučių pakepinkite, kol daržovės suminkštės. Sumaišykite daržoves, nedideliais gabalėliais supjaustytą silkės filė ir šaukštą majonezo. Pagardinkite pagal skonį druska ir pipirais.
  4. Iškepusias ir šiek tiek atvėsusias bulves perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Išskobkite jas, palikdamos maždaug 0,5 cm storio bulvės „dubenėlio“ sieneles. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute ir įmaišykite į silkės įdarą.
  5. Paruoštu silkės įdaru pripildykite bulvių puseles. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol įdaras sušils, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Patiekite karštas. Skanaus!
Suskleisti

„Ruošiant šventinius sumuštinukus galima panaudoti ne tik silkės, bet ir kitų patiekalų likučius. Vienas iš variantų – ant ketvirčiais padalytų duonos riekių uždėti iš vakaro likusių burokėlių, o ant viršaus – gabalėlį silkės. Kitas variantas – vietoje burokėlių ant duonos dėti džiovintus ar marinuotus grybus, o ant viršaus – silkę. Iš esmės, vienu iš tokio sumuštinio su silke ingredientu gali tapti daugelio šventinių patiekalų likučiai: tai ir mišrainės, ir užtepėlės“, – sako maisto gamybos ekspertas.

Vida Press nuotr./Silkės salotos su bulvėmis
Vida Press nuotr./Silkės salotos su bulvėmis

Bulvės – užkepėlėms arba apkepui

Panaudoti bulvių ar jų košės likučius, pasak A.Polenino, taip pat nesudėtinga, o ruošiant skirtingus patiekalus pravers ir daugiau ant stalo likusių patiekalų – ne tik mėsiški užkandžiai, bet ir įvairūs sūriai ar marinuotos daržovės.

„Jei šeimyna ar svečiai nesuvalgė visų bulvių, jas panaudoti galima kepant bulvių užkepėles. Šio patiekalo gamyba nesudėtinga ir visiškai priklauso nuo gaminančio fantazijos. Pavyzdžiui, jei pradžioje ant stalo garavo orkaitėje keptos bulvės su lupenomis, galima jas išskobti, minkštimą sumaišyti su likusiomis konservuotomis ar šviežiomis daržovėmis, įdėti šiek tiek sūrio. Tuomet viską sumaišius sudėti masę „atgal“ į keptos bulvės „kevalą“ ir kiek pakepus orkaitėje patiekti kaip naują patiekalą“, – siūlo A.Poleninas.

Vida Press nuotr./Įdarytos bulvės
Vida Press nuotr./Įdarytos bulvės

Jei ant stalo liko bulvių košės, ją galima sudėti į kepimo skardą, ant viršaus paberti mėsos gabaliukų, viską gausiai pabarstyti sūriu ir pakepus orkaitėje skanauti.

Piemenėlių pyragas
Receptas: Piemenėlių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.0 / 158
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (bulvių sluoksniui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (bulvių sluoksniui ir 50 g faršo sluoksniui)
Pienas: 125.00 ml (bulvių sluoksniui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (bulvių ir faršo sluoksniui)
Faršas: 500.00 g (jautienos, faršo sluoksniui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (faršo sluoksniui)
Morkos: 1.00 vnt. (faršo sluoksniui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli, faršo sluoksniui)
Šaldyti žirneliai: 100.00 g (faršo sluoksniui)
Jautienos sultinys: 200.00 ml (faršo sluoksniui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų, faršo sluoksniui)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (džiovintų, faršo sluoksniui)
Miltai: 2.00 valg. š. (faršo sluoksniui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų, faršo sluoksniui)
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, išvirkite pasūdytame vandenyje, sugruskite su karštu pienu ir sviestu.

2. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūnus. Nuskuskite morką, supjaustykite šiaudeliais.

3. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, trumpai pakepinkite svogūnus ir morkas, sudėkite faršą, petražoles ir čiobrelius. Nuolat maišydama kepkite faršą, kol išgaruos beveik visas skystis. Supilkite sultinį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir vis pamaišydama virkite troškinkite apie 20 min. Pabaigoje įmaišykite atšildytus žirnelius.

4. Kitoje keptuvėje išlydykite sviestą, įmaišykite miltus. Šį mišinį sukrėskite į mėsos troškinį, gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Kai mėsos troškinys sutirštės, nukaiskite keptuvę nuo viryklės.

5. Stiklinį ar keraminį kepimo indą patepkite sviestu, sudėkite mėsos troškinį, tolygiai paskirstykite, ant viršaus sukrėskite bulvių košę.

6. Pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite, kol paviršius gražiai apskrus – apie 20 min.

Kulinaro patarimas. Bulvių košę galite pagardinti šviežiai tarkuotu muskato riešutu. Ant viršaus užberti tarkuoto sūrio. „Piemenėlių pyragą“ tiekite su savose sultyse konservuotais pomidorais arba marinuotais agurkėliais.  

Suskleisti
Bulvių apkepas
Receptas: Bulvių apkepas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.2 / 37
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kumpis: 100.00 g (vytinto)
Pienas: 125.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 120.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Mocarelos sūris: 40.00 g (tarkuota)
Sūris: 40.00 g (tarkuotas parmezanas)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 2.00 arbat. š. (pagal skonį džiovintų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir išvirkite su lupenomis sūdytame vandenyje, bet nepervirkite, kad neištižtų.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite keptuvėje svieste, iki dailiai parus, sudėkite juostelėmis pjaustytą kumpį.

3. Atvėsintas bulves nulupkite, stambiai supjaustykite ir iki vientisos masės sutrinkite su pašildytu pienu bei lydytu sviestu.

4. Į košę sukrėskite svogūnų ir kumpio masę, supilkite iki putų išplaktus kiaušinius, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, čiobreliais.

5. Paruoštą masę krėskite į karščiui atsparią ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą, viršų apibarstykite likusiais džiūvėsėliais ir tarkuotu sūriu.

6. Plokštainį kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.

Suskleisti
Bulvių apkepas su vištiena
Receptas: Bulvių apkepas su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.8 / 64
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (filė)
Bulvės: 500.00 g (košė)
Sūris: 200.00 g (brandintas)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Žirniai: 200.00 g (švieži arba šaldyti)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Grietinėlė: 100.00 ml
Miltai: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežių lapelių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Vištienos filė išvirkite ir smulkiai suplėšykite šakute. Svogūnus ir česnakus susmulkinkite, morkas supjaustykite kubeliais.

2. Vištieną su smulkintomis daržovėmis apkepkite aliejuje. Įberkite miltų, žiupsnelį druskos, pipirų, išmaišykite ir pakepinkite 2–3 min. Supilkite grietinėlę ir maišydama kaitinkite, kol padažas sutirštės. Jei pasidarys pernelyg tirštas, galite įpilti šiek tiek vandens.

3. Į keptuvėje kunkuliuojantį padažą berkite žirnelius, smulkintus bazilikų lapelius (vietoj jų galite naudoti pesto padažą – reikės 1 šaukšto) ir dar kelias minutes pakaitinkite.

4. Bulves nulupkite ir išvirkite. Nukošusi įmeskite gabalėlį sviesto ir kruopščiai sutrinkite. Sutrintą masę pasūdykite, užpilkite verdančiu pienu ir gerai išmaišykite, kad būtų puri, bet jokiu būdu neskysta.

5. Paruoštą vištienos ir daržovių troškinį supilkite į kepimo indą. Ant viršaus paskleiskite bulvių košę, užberkite tarkuoto sūrio.

6. Kepkite 220 °C orkaitėje 25–30 min., kol bulvių košė ir sūris apskrus.

Suskleisti

Mėsa – salotoms, troškiniui ar blyneliams

Jei ant Kūčių stalo mėsos patiekalų nebūna, tai per Kalėdas mėsiškais patiekalais mėgsta gardžiuotis beveik kiekviena šeima. Tačiau jei visko perdien suvalgyti nepavyksta, likusią mėsą ir jos gaminius galima naudoti gaminant troškinius, salotas ar net blynus.

„Įvairūs mėsos – paukštienos, kiaulienos ar jautienos – likučiai gali tapti išties skanaus troškinio pagrindu. Tiesiog susmulkinkite visus likučius – kepsnių, dešrų, liežuvio – apkepkite ir sudėkite į puodą. Pakepkite smulkintus svogūnus ir, pagardinę pomidorų pasta, šiek tiek patroškinkite. Į mėsos puodą įdėkite smulkintų raugintų agurkų, užpilkite vandens ir palaukite, kol užvirs. Tuomet sudėkite svogūnus. Pavirkite, pagardinkite prieskoniais ir mėgaukitės šviežiai paruoštu troškiniu“, – receptu dalijasi A.Poleninas.

Vida Press nuotr./Lietiniai su mėsa
Vida Press nuotr./Lietiniai su mėsa

Kitas būdas – panaudoti mėsos likučius įvairiausioms salotoms ruošti. Čia taip pat puikiai tiks viskas, kas liko: ir rūkytos mėsos, ir keptos, ir virtos. Tereikia į indą sudėti salotas, visas mėgstamas daržoves ir mėsos likučius bei pagardinti viską norimu padažu.

„Galiausiai, visi mėsos likučiai gali tapti pačiu skaniausiu rytinių blynelių įdaru – tereikia iškepti lietinius, sudėti pjaustytą mėsą, vėl juos suvynioti bei dar kiek apkepti, kad mėsa sušiltų. Žinoma, tokių rytinių lietinių ingredientais puikiausiai gali būti ir ant šventinio stalo likę grybai ar sūris“, – sako A.Poleninas.

Lietiniai su grybų įdaru
Receptas: Lietiniai su grybų įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.3 / 69
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Vanduo: 2.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Grybai: 300.00 g (džiovinti baravykai (tiks ir kitokie džiovinti grybai))
Svogūnai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite vandenį, 1 valg. š. aliejaus, įberkite druskos ir kruopščiai išmaišykite. Berkite miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Iš jos iškepkite lietinius. Nuo kiekvieno popieriniu rankšluosčiu nuspauskite riebalų perteklių (dėkite lietinį ant popierinio rankšluosčio lapo, uždenkite kitu lapu ir švelniai paspaudykite pirštais).
  2. Džiovintus grybus pamirkykite 1-2 val. šaltame vandenyje, paskui apie 20 min. pavirkite. Grybus sumalkite.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sukrėskite smulkintus svogūnus, šiek tiek pakepinkite. Tada sukrėskite maltus grybus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir dar pakepinkite nuolat pamaišydama.
  4. Krėskite įdaro ant lietinio, sulankstykite vokeliu ar susukite į volelį. Dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir pakepinkite iš abiejų pusių, kol lietiniai gražiai apskrus.
Suskleisti
Lietiniai su vištiena ir sūriu
Receptas: Lietiniai su vištiena ir sūriu
16 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 35
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Pienas: 500.00 ml
Grietinėlė: 200.00 ml
Miltai: 450.00 g
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis (lietiniams ir įdarui)
Vištiena: 1.00 vnt. (krūtinėlės - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5 - įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5 - įdarui)
Parmezano sūris: 20.00 g (įdarui)
Sūris: 30.00 g (fermentinis - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius išplakite su pienu ir grietinėle, po truputį, nuolat maišydami berkite miltus (berkite tol, kol tešla bus tinkamos konsistencijos, todėl jų gali prireikti mažiau ar šiek tiek daugiau).
  2. Į tešlą įpilkite aliejaus ir įberkite druskos.
  3. Tešlą geriausiai palikite bent 30 minučių pastovėti – tada blynai bus puresni. Blynus iškepkite.
  4. Įdarui: svogūną ir česnaką susmulkinkite, vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  5. Svogūnus ir česnakus apkepinkite, sudėkite vištieną, viską pasūdykite, pagardinkite pipirais ir paprika, kepkite, kol vištiena iškeps.
  6. Įškepusį įdarą susmulkinkite virtuviniu smulkintuvu ir juo įdarykite blynus.
  7. Blynus apkepkite kol šiek tiek apskrus.
  8. Prie lietinių puikiai tinka labai greitai paruošiamas padažas: 2 šaukštus grietinės sumašykite su šaukštu majonezu, į padažą įdėkite kelis susmulkintus bazilikų lapelius, pagardinkite druska ir pipirais.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Lietiniai su vištiena
Receptas: Lietiniai su sūriu ir vištiena
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 36
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 100.00 g ((virtos arba keptos))
Sūris: 100.00 g ((fermentinis))
Kietasis sūris: 50.00 g
Majonezas: 4.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Išsikepame lietinius.
  2. Vištieną susmulkiname kaip įmanoma mažesniais gabalėliais, sumaišome su tarkuotais sūriais, majonezu ir prieskoniais (česnako skiltelę išspaudžiame).
  3. Įdarą susukame į lietinių blynų vokelius, tada pakepiname iš abiejų pusių, kad gražiai apskrustų.
  4. Valgome šiltus.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius