Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdų stalui – nuostabus keptas viščiukas su bulvėmis ir spanguolių padažu

Kalėdos daugelyje namų neįsivaizduojamos ne tik be papuoštos eglutės, kalėdinių megztinių, dovanų, bet ir be šventiniais patiekalais nukrauto stalo, prie kurio susėda artimieji. Tiesa, tam, kas atsakingas už pagrindinių patiekalų ruošimą, verta apgalvoti, kaip savęs neapkrauti darbais, kad dar liktų energijos bendrauti ir džiaugtis švente. Puiki išeitis – Kalėdų stalui kepti nekaprizingą, tačiau visada pavykstantį vištienos patiekalą. Vieną tokių receptų ir siūlo žinoma maisto tinklaraštininkė Asta Černė.
Keptas viščiukas su bulvėmis ir spanguolių padažu
Keptas viščiukas su bulvėmis ir spanguolių padažu / „Saulėta virtuvė“ nuotr.

„Daumantų“ prekės ženklo pranešime žiniasklaidai cituojama maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ kūrėja A.Černė pasakoja nuo vaikystės besižavėjusi didelę šeimą prie bendro stalo suburiančiomis tradicijomis, tad atėjus šventėms dažnai renkasi kepti paukštį. Tinklaraštininkė įsitikinusi, kad patiems kurti tradicijas yra neprilygstamas džiaugsmas.

„Nėra per mažų namų ar stalų didelėms tradicijoms kurti. Juk jas kuriame mes – žmonės. Ir kuriame jas didelėmis, atviromis, meilės pilnomis širdimis“, – sako moteris.

Keptas, ant šventinio stalo besipuikuojantis paukštis, iš pirmo žvilgsnio nereikalauja daug pastangų, tačiau itin svarbu pasirinkti tinkamus ingredientus tam, kad mėsa būtų sultinga ir gardi. Iš gausybės variantų paukštienos marinavimui „Saulėta virtuvė“ šįkart siūlo rinktis majonezą, kuris leidžia mėsai išlikti drėgnai, o odelei – apskrusti.

„Saulėtos virtuvės“ viščiukas su traiškytomis bulvėmis ir spanguolių padažu

Porcijos: 4-6 / paruošimas: 60 min. / kepimo laikas: 1 val. 30 min. viščiukui, 10-15 min. bulvytėms

Ingredientai:

viščiukui:

  • 1,7-2,2 kg viščiuko;
  • 1 stiklinė (230 g) švelnaus skonio majonezo;
  • 1 valg. šaukšt. šviežių kapotų čiobrelių;
  • ½ valg. šaukšt. šviežių kapotų rozmarinų;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 tarkuota citrinos žievelė;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • ¼ arbat. šaukšt. šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
  • 2 citrinos;
  • 2 svogūnai;
  • 2 česnako galvos;
  • ryšelis šviežių čiobrelių;
  • ryšelis šviežių rozmarinų.

bulvytėms:

  • 1 kg mažų bulvyčių;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 3 valg. šaukšt. (45 g) tirpinto sviesto;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 1 valg. šaukšt. šviežių kapotų čiobrelių;
  • žiupsnis druskos;
  • žiupsnis šviežiai grūstų pipirų.

spanguolių padažui:

  • 1 stiklinė (200 g) cukraus;
  • ½ stiklinės (125 ml) šviežių apelsinų sulčių;
  • 400 g šaldytų spanguolių;
  • 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai paruoškite spanguolių padažą (galite tą daryti iš vakaro). Į vidutinio dydžio puodą suberkite cukrų ir supilkite apelsinų sultis. Kaitinkite virš didelės ugnies, kartais pamaišydami, kol užvirs ir cukrus ištirps. Suberkite spanguoles, cinamoną, druską ir nutarkuotas apelsino žieveles. Toliau kaitinkite, kol padažas vėl užvirs. Užvirus, sumažinkite ugnį iki mažos ir pamažu kaitinkite dar apie 10-15 min., kol spanguolės sukris ir padažas šiek tiek sutirštės (dar labiau jis sutirštės vėsdamas). Nuimkite nuo ugnies ir leiskite padažui atvėsti bei sutirštėti. Tuomet sudėkite į sandarų indelį. Laikyti šaldytuve galite 4-5 dienas.

2. Atšildykite viščiuką iki kambario temperatūros. Iš viščiuko pilvo ertmės išimkite visus subproduktus, nupjaustykite perteklinius riebalus. Nuplaukite viščiuką po tekančio šalto vandens srove, o tuomet labai gerai nusausinkite tiek išorę, tiek vidų popieriniais rankšluosčiais.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C temperatūros.

4. Dubenėlyje sumaišykite majonezą, kapotus čiobrelius, rozmarinus, tarkuotas česnako skilteles, nutarkuotą citrinos žievelę, druską ir pipirus. Viščiuką padėkite ant kepimo skardos, krūtinėle į viršų, ir atsargiai pirštais atskirkite odą nuo krūtinėlės ir nuo kojų. Semkite šaukštelį prieskoninio majonezo, pakiškite po oda ir paskirstykite kuo tolygiau. Taip sunaudokite maždaug keturis šaukštelius majonezo: po vieną abiem krūtinėlėms pusėms ir po vieną kojoms, stengdamiesi paskirstyti majonezą ant kuo didesnio viščiuko ploto po oda.

5. Porą šaukštų majonezo dėkite į viščiuko pilvo ertmę ir paskirstykite daugmaž tolygiai. Likusiu majonezu kuo tolygiau aptepkite visą viščiuką iš išorės. Į pilvo ertmę dėkite ketvirčiais supjaustytą vieną citriną, ketvirčiais supjaustytą vieną svogūną ir perpus perpjautą vieno česnako galvą, taip pat keletą šakelių šviežio rozmarino ir čiobrelių.

6. Suriškite viščiuko kojas specialia virvele ar nedažytu tvirtu špagatu, kad keptų tolygiai ir kepdamas išlaikytų gražią formą. Perkelkite viščiuką į kepimo indą aukštesnėmis sienelėmis. Šalia sudėkite likusios citrinos skilteles, likusį ketvirčiais supjaustytą svogūną, perpus perpjautą česnaką ir rozmarinų bei čiobrelių šakeles.

7. Kepkite iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje 30 min. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 °C, uždenkite viščiuką folija ir kepkite toliau dar 60 min. Prieš kepimo pabaigą foliją nudenkite ir leiskite viščiukui dar šiek tiek apskrusti.

8. Viščiukas bus iškepęs, kai krūtinėlės temperatūra sieks 73 °C temperatūrą, o prapjovus bėgs skaidrios sultys. Jam iškepus, leiskite „pailsėti“ dar 30 min. prieš patiekdami – per šį laiką viščiukas sugers išbėgusias sultis ir bus dar sultingesnis. Kol viščiukas „ilsisi“, iškepkite traiškytas bulvytes.

„Saulėta virtuvė“ nuotr. /Traiškytos bulvytės
„Saulėta virtuvė“ nuotr. /Traiškytos bulvytės

9. Bulves (nenuskustas) išvirkite pasūdytame vandenyje. Nepervirkite ir neleiskite sukristi. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Sudėkite išvirusias bulves ant kepimo skardos ir bulvių grūstuvu kiekvieną iš jų lengvai pagrūskite, kad sutraiškytumėte. Nespauskite per stipriai.

10. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite tirpintą sviestą, tarkuotas česnako skilteles ir smulkiai kapotus šviežius čiobrelius. Aptepkite šiuo mišiniu kiekvieną bulvę. Apibarstykite žiupsniu druskos ir pipirų, apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol bus gražiai auksinės spalvos, apie 10-15 min. Patiekite nedelsiant, apibarstę saujele šviežių kapotų čiobrelių ar petražolių.

„Saulėta virtuvė“ nuotr. /Keptas viščiukas su bulvėmis ir spanguolių padažu
„Saulėta virtuvė“ nuotr. /Keptas viščiukas su bulvėmis ir spanguolių padažu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius