Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kepimo ant grilio ekspertas pataria: kokią mėsą rinktis ir kaip ją tinkamai iškepti

Vasaroti likę Lietuvoje, tautiečiai vis daugiau laisvalaikio praleidžia prie griliaus. Tą rodo ir šį sezoną išaugę šviežios mėsos pardavimai, apie kuriuos pasakoja prekybininkai. Įsibėgėjant griliaus sezonui ir artėjant ilgiausiai metų dienai – Joninėms – griliaus ekspertas Tomas Petryla dalinasi patarimais, kaip išsirinkti tinkamiausią mėsą, ją paruošti ir tobulai iškepti.
Grilio patiekalai
Grilio patiekalai / Vida Press nuotr.

Iš šalies mėsos kepimas kepsninėje gali atrodyti visai paprastas maisto paruošimo būdas. Vienas malonumas šiltą vakarą stovėti prie kepsninės, vartyti mėsą ir bendrauti su vakarienės laukiančiais draugais. Tačiau iš tiesų mėsos grilinimas reikalauja tam tikrų žinių, jeigu draugus norite pavaišinti sultingu ir gardžiu kepsniu ar šašlyku.

Asmeninio albumo nuotr. /Tomas Petryla
Asmeninio albumo nuotr. /Tomas Petryla

Pirmas žingsnis į gerą grill kepsnį – tinkamos mėsos pasirinkimas.

„Jei renkatės jautieną, kepsniams tinkamos šios dalys: nugarinė, antrekotas, filė, papilvė ir kai kurios kumpio dalys. Saugiausia steikams rinktis pirmas tris minėtas dalis, nes jos bus minkščiausios. Likusios dalys iš papilvės ir kumpio bus kietesnės, tačiau jų skonis bus išraiškingesnis. Kalbant apie kiaulieną, visada renkuosi nugarinę su kaulu arba file. Norintiems lengvesnės mėsos, rekomenduoju vištienos krūtinėlę arba nukaulintą šlaunelių mėsą“, – pataria T.Petryla, didžiausios grill bendruomenės Baltijos šalyse įkūrėjas.

Kad mėsa gali būti iš seno gyvulio ir kieta, kartais signalizuoja riebalinio sluoksnio spalva – ji būna gelsva.

Kepimui kepsninėje T. Petryla rekomenduoja rinktis brandintą jautieną. Nereikėtų vengti mėsos su riebalingu sluoksniu – tokia marmuringa mėsa iškepusi bus minkštesnė nei liesas gabaliukas. Mėsos spalva, renkantis tiek jautieną, tiek kiaulieną, gali rodyti jos kokybę – šviesesnė mėsa kokybiškesnė. Kad mėsa gali būti iš seno gyvulio ir kieta, kartais signalizuoja riebalinio sluoksnio spalva – ji būna gelsva.

„Su vištiena vargu, ar prašausite. Tik verta žinoti, kad kaimiška višta bus ženkliai kietesnė nei augintos masiniam pardavimui“, – prideda T.Petryla.

Lietuvių mėgstamiausios – vištiena ir kiauliena

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, lietuvių perkamiausia šviežia mėsa yra kiaulienos sprandinė, nes tai geriausias pasirinkimas šašlykui. Pernai vasarą nedaug atsiliko vištienos šlaunelės, tačiau šiemet jas aplenkė kiaulienos kumpis, kurio pirkta 2 kartus daugiau nei pernai birželį.

Vasarą šviežios mėsos pardavimai visada paauga, pvz., pernai vasarą buvo trečdaliu didesni nei žiemą. Tačiau šią vasarą augimas ypač ryškus: kai kurių rūšių šviežios mėsos gyventojai elektroninėje parduotuvėje pirko nuo 2 iki 3,5 karto daugiau nei pernai tuo pat metu.

Vida Press nuotr./Vištiena ant grilio
Vida Press nuotr./Vištiena ant grilio

„Šviežios mėsos pardavimo augimui matome keletą priežasčių. Viena iš jų, kad lietuviai vis dažniau šviežią mėsą perka internetu, galėdami ją patogiai atsiimti pakeliui į sodybą. Taip pat šią vasarą, COVID-19 pandemijai sugriovus atostogų šiltuose kraštuose planus, daugiau žmonių atostogas leidžia Lietuvoje. O mėsos grilinimas – svarbi ir mėgstama lietuvių maisto ruošimo ir laisvalaikio leidimo gamtoje dalis“, – sako „Barboros“ komercijos vadovas Andrius Jurgelevičius.

Ekspertas: ir marinuojant mėsą norima taupyti laiką

Lietuvių pamėgta kiauliena ir vištiena puikiai tinka marinavimui: tiek sausam, tiek šlapiam. Marinuojant sausai, užtenka mėsą įtrinti mėgstamais prieskoniais ar jų mišiniu, žolelėmis, svogūnais. Taip paruoštą mėsą reikėtų įvynioti į maistinę plėvelę ar vakumuoti ir marinuoti iki 24 val. ar net ilgiau.

Šiuo metu vyrauja tendencija naudoti BBQ sausus prieskonių mišinius ir nesukti sau galvos, taupyti laiką.

„Šiuo metu vyrauja tendencija naudoti BBQ sausus prieskonių mišinius ir nesukti sau galvos, taupyti laiką. Jų yra tiek šonkauliams, tiek šašlykams, tiek kiaulienai ar jautienai, skoniai subalansuoti ir šis marinavimo būdas nereikalauja daug laiko. Gardinate mėsą prieskoniais ir kepate“, – apie tendencijas kalba T.Petryla.

Vida Press nuotr./Mėsos iešmeliai
Vida Press nuotr./Mėsos iešmeliai

Šlapiam marinavimui reikia pasigaminti marinatą, kuriam tinka soja, medus, sultys, actas, Ayran‘as ar natūralus jogurtas, mineralinis vanduo ir net trinti vaisiai sumaišyti su derančiais prieskoniais. Pasirinkus tokį marinavimo būdą, mėsą marinate reikėtų laikyti nuo 4 iki 24 val.

Specialistas rekomenduoja išbandyti marinatą iš prieskonių mišinio ir ayrano, trinto svogūno, druskos ir pipirų. Toks marinatas ypač tinka šašlykams.

„Kalbant apie jautieną, jos marinuoti iš vis nereikia – užtenka tiesiog pagardinti druska ir pipiru po arba prieš kepimą, viskas“, – sako grill bendruomenės įkūrėjas.

Vida Press nuotr./Marinatas
Vida Press nuotr./Marinatas

Kaip neperkepti mėsos?

Kai jau paruoštą mėsą dedate ant griliaus, neužsiplepėkite su draugais. Jautienos steikui paruošti užteks vos kelių minučių. Specialistas rekomenduoja naudoti greito nuskaitymo maisto termometrą ir matuoti vidinę mėsos temperatūrą.

Tinkamai iškepti mėsą padės trumpas T.Petrylos gidas:

  • Jautienos steikas (2,5-3 cm storio) vidutiniškai iškepa kepant apie 2 min. kiekvieną pusę 200°C. Steiko vidinė temperatūra turėtų būti 55°C
  • Kiaulienos kepsniai kepami apie 8-12 min., kas porą minučių juos pavartant 180°C. Vidinė mėsos temperatūra – 68-71°C, taip ji išliks sultinga.
  • Kad vištiena išliktų sultinga, kepkite, kol vidinė temperatūra pakils iki 74°C.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius