Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„KitchenJulie“ receptas: pomidorinis sviestinių pupelių ir bolivinių balandų troškinys

Prieš keletą dienų naršiau savo tinklaraštyje, ieškojau, ko labiausiai trūksta, ir supratau, jog reiktų padirbėti ties sriubų bei troškinių receptais, juk šiuo metu tai bene einamiausias maistas. Senokai nešiojausi idėją pagaminti kažką su sviestinėmis pupelėmis, kurios, beje, man yra vienos mėgstamiausių. Pastaruoju metu taip pat esu sugalvojusi sau iššūkį pagaminti maistingą patiekalą tik iš namuose turimų ingredientų.
Julija Steponavičiūtė ir jos gamintas troškinys
Julija Steponavičiūtė ir jos gamintas troškinys / Julijos Steponavičiūtės, asmeninio albumo nuotr.

Sviestines pupeles mintyse mečiau į troškinį, surinkau produktus, kurie, mano nuomone, turėtų derėti tarpusavyje, ir tokiu būdu gimė šio troškinio idėja bei pats troškinys. Manau, jog tai puikus pavyzdys, kaip namuose nesudėtingai ir pigiai galima pasigaminti maistingą patiekalą.

Nuotraukose matote vegetarišką troškinio versiją, tačiau jį pritaikyti veganiškai mitybai itin paprasta – tereikia nedėti fetos ir grietinės/jogurto. Vietoj gyvulinės kilmės produktų galite naudoti veganiškus sūrio pakaitalus bei maistines mieles.

Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Pomidorinis sviestinių pupelių ir bolivinių balandų troškinys
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Pomidorinis sviestinių pupelių ir bolivinių balandų troškinys

Jei neturite kai kurių ingredientų, ieškokite alternatyvų. Sviestines pupeles galima keisti cannellini arba raudonosiomis pupelėmis. Špinatus galite keisti lapiniais kopūstais (ang.: kale), tik tokiu atveju pradėkite juos troškinti su visais ingredinetais, kad spėtų suminkštėti.

Ingredientai (3-4 porcijoms / gaminimo laikas – 30 minučių):

  • 45 g (1/4 stiklinės) bolivinės balandos (kynvos) kruopų;
  • 1 skardinė (arba 240 g virtų) sviestinių pupelių, skystis nupiltas;
  • 350 g padažo makaronams su saulėje džiovintais pomidorais;
  • 2 morkos;
  • 1/2 svogūno;
  • 100 g špinatų;
  • sauja šviežių petražolių;
  • džiovintų žolelių (baziliko, raudonėlio, mairūno ar kitų jūsų mėgstamų);
  • jūros druskos;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus, kepimui;
  • fetos sūrio;
  • grietinės arba jogurto.
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Troškinio ingredientai
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Troškinio ingredientai

Gaminimas:

1. Įkaitinkite didesnį puodą, įpilkite aliejaus ir suberkite smulkintą svogūną bei riekelėmis supjaustytą morką. Kepinkite kol taps permatomi ir karamelizuosis (apskrus).

2. Suberkite į puodą džiovintas žoleles, pupeles, bolivinę balandą (kynvą), supilkite saulėje džiovintų pomidorų padažą ir 2-3 stiklines vandens. Leiskite užvirti, tuomet sumažinkite ugnį ir troškinkite su vos pradaru dangčiu 25 minutes.

3. Suberkite dalį smulkintų petražolių, dėkite špinatus ir pakaitinkite dar keletą minučių. Jei troškinys tapo per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens.

4. Paragavę pasūdykite pagal skonį, bet turėkite omenyje, jog sūrumo suteiks ir fetos sūris, tad nepersistenkite.

5. Papuoškite petražolėmis, feta ir grietine arba jogurtu (arba veganiniu sūrio pakaitalu, užbarstykite maistinių mielių).

6. Troškinį patiekite iškart arba pašildykite vėliau.

Pastaba: Vietoj padažo makaronams su saulėje džiovintais pomidorais galite naudoti kitokį makaronų padažą arba tiesiog luptus pomidorus savo sultyse. Tokiu atveju reikės dėti daugiau druskos ir, greičiausiai, šiek tiek saldumo, kad atsvertų pomidorų rūgštį. Galite įmaišyti šaukštą klevų sirupo arba rudojo nerafinuoto cukraus.

Beje, padažai makaronams jau būna saldinti, tik mes dažnai apie tai net nesusimąstome, jei neskaitome etikečių. Renkantis kokybiškus produktus saldumui pridėti ir vartojant juos mažais kiekiais, nevertėtų nerimauti.

Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Pomidorinis sviestinių pupelių ir bolivinių balandų troškinys
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Pomidorinis sviestinių pupelių ir bolivinių balandų troškinys

Šis receptas – iš tinklaraščio Kitchenjulie.com, kurio autorė – Julija Steponavičiūtė, viena žinomiausių lietuvių manekenių, sėkmingai dirbanti ir Lietuvoje, ir užsienyje. Savo asmeniniame tinklaraštyje Julija dalijasi kasdieniais nuotykiais virtuvėje. Ji nėra nei veganė, nei vegetarė, tad svarbiausias jos siekis – išlaikyti protingą pusiausvyrą tiek mityboje, tiek iš dalies beprotiškame savo gyvenime. Julija kartkartėmis pasidalija savo receptais ir su 15min skaitytojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius