Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos „Prancūzijos virtuvė“ autorės receptas: smidrai su mimoza

Smidrai – žalia paslaptinga daržovė. Savo lengvumu ir švelnumu jie arba mus užkariauja, arba mes negalime į juos net pažiūrėti. Mane jie seniai užkariavo – tiek baltieji, tiek žalieji.
Dangira Šimašiutė ir jos gaminti smidrai
Dangira Šimašiutė ir jos gaminti smidrai / Dangiros Šimašiutės, Vidmanto Balkūno nuotr.

Ar žinote, kad baltieji ir žalieji smidrai yra vienas ir tas pats augalas? Baltieji smidrai auga po žeme, saulės nepamatę, jie neturi savo žalio apdaro. Kadangi vasarą sunku juos išlaikyt po žeme, baltieji smidrai yra pavasario daržovė. O štai žaliaisiais smidrais galime džiaugtis visą vasarą.

Baltieji smidrai yra kiek kietesni, todėl svarbu labai kruopščiai pašalinti jų odelę. Pridengdami tik pumpuru pasidabinusią galūnėlę, skustuvu apsukite net du ratus, kad valgant jų skonio nesugadintų kieta žievelė, kurią kartais sunku pastebėti. Žalieji smidrai yra kur kas švelnesni – jų odelė gana minkšta. Kartais jų net nereikia skusti, tik svarbu pašalinti kietą kotą. Paėmus smidrą už abiejų kraštų ir truputį palenkus jis turėtų lūžti būtent ten, kur pasibaigia kieta dalis. Jei norite išsaugoti kiek įmanoma daugiau smidro, galite tik apskusti kietąją dalį.

Dangiros Šimašiutės nuotr./Smidrai
Dangiros Šimašiutės nuotr./Smidrai

Verdu aš smidrus visai ne puode, o didelėje keptuvėje, taip užtikrinu, kad jie gražiai sugula. Į vandenį visada dedu druskos ir truputį citrinos sulčių. Kadangi baltieji smidrai kartais gali būti kartoki, verdama juos aš visada įdedu ir truputį cukraus – nedaug, tik pusę arba visą šaukštą, priklausomai nuo jų kiekio. Smidrai paprastai verda apie 5–7 minutes, o norint sužinoti, ar jie jau išvirę, peiliu įdurti nepakaks, jų struktūra yra apgaulinga. Geriausia kilstelėti vieną smidrą lopetėle per vidurį išilgai: neišviręs smidras bus tiesus kaip styga, o jam išvirus galūnėlės šiek tiek nusileis.

Smidrai su mimoza

Ingredientai (2–4 asm.):

  • 500 g žaliųjų smidrų;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. raudonojo vyno acto;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 1 valg. šaukšt. kapotų šalotinių arba raudonųjų svogūnų;
  • 6 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 kietai virti kiaušiniai, smulkiai kapotų;
  • 1 valg. šaukšt. kaparėlių;
  • 2 valg. šaukšt. kapotų petražolių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Smidrus nuvalykite, išvirkite pasūdytame vandenyje drauge su citrinos sultimis. Išvirus sumerkite juos į ledinį vandenį, kad išlaikytų žalią spalvą.

2. Raudonojo vyno actą sumaišykite su garstyčiomis ir smulkintais svogūnais, stipriai maišant, palengva pilkite aliejų. Į padažą sudėkite 2/3 kapotų kiaušinių, kaparėlius ir pusę petražolių. Pagardinkite druska, pipirais.

3. Smidrus gerai nusausinkite ir sudėkite į lėkštę, skirta patiekti, apliekite padažu. Šitaip paruoštus smidrus galite palikt pasimarinuoti bent valandai arba juos galima patiekti iškart. Prieš patiekiant apiberkite likusiais kiaušiniais ir petražolėmis.

4. Prie šio gaivaus užkandžio labai tiks tiesiog paskrudinta kaimiška duona.

Dangiros Šimašiutės nuotr./Smidrai su mimoza
Dangiros Šimašiutės nuotr./Smidrai su mimoza

Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius