Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koks naminis maistas labiausiai vilioja vasarą?

Prieš keletą dešimtmečių visi džiūgavo, galėdami svečius vaišinti gaminiais iš prekybcentrių gastronomijos bei konditerijos vitrinų. Ypač vasarą, kai įsibėgėjus grilio sezonui parduotuvėse gausu įvairių paruoštukų. Tačiau pastaruoju metu daugiau simpatijų sulaukia naminis arba pagal individualius užsakymus ruoštas maistas: vieni ieško smulkiųjų gamintojų, kiti kreipiasi netgi į mėgstamų restoranų šefus.
Naminis maistas
Naminis maistas / „kitchen RULES“ nuotr.

Sveikata tampa ekonomine valiuta – akivaizdu, kad kokybiško maisto poreikis auga drauge su visuomenės sąmoningumu. Tačiau norint taip maitintis, tenka nemažai paplušėti prie puodų. Ne visi turi tiek laiko, o ir virtuvės čempiono titulą pelnyti gali ne kiekvienas. Kodėl gi nepaieškojus alternatyvų? Gal jūsų kaimynas puikiai gamina pietų paruoštukus, ruošia ypatingus keptos duonos ar lašišos tortus, o gal net siūlo specialiuosius poreikius atitinkančių gaminių, pvz., keto duoną ar marinuoja mėsą, kurią reikėtų tik išsikepti?

„kitchen RULES“ nuotr./Marinuota mėsa
„kitchen RULES“ nuotr./Marinuota mėsa

Legaliu namų gamybos verslu užsiimanti bendruomenė – atsakymas į klausimą, kaip maitintis sveikai bei skaniai, neskiriant tam per daug laiko. Nors šis verslas Lietuvoje – dar labai jaunas (maisto gamyba namuose oficialiai pripažįstama nuo praėjusių metų pabaigos), tačiau norint savo mitybą patikėti namuose gaminantiems kulinarams ar konditeriams, baimintis neverta.

„Jeigu gamintojo nepažįstate ir norite įsitikinti jo patikimumu, galite paprašyti pateikti maisto tvarkymo subjekto registracijos pažymėjimą, kurį išduoda Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, – informuoja gastromonijos konsultacinės agentūros „kitchen RULES“ technologė Jurgita Viltrakienė, – Tai patvirtins, kad gamintojo žinios apie maisto saugą bei higieną buvo įvertintos“.

Ką siūlo namų gamintojai?

Namų gamybos verslas dažnai susiduria su stereotipu: jis siejamas tik su konditeriniais gaminiais ar furšetams skirtais užkandžiais. O juk asortimentas gali būti kur kas įvairesnis, tik gamintojams svarbu žinoti potencialių klientų poreikius.

Norėdami juos išsiaiškinti, sukūrėme apklausą ir pasidomėjome, ko ieško šiuolaikinis valgytojas – išprusęs, turintis savo skonį, neretai siekiantis ne tik pasisotinti, bet ir degustuoti, ragauti įvairių virtuvių patiekalų.

„kitchen RULES“ nuotr./
„kitchen RULES“ nuotr./

Uždavę klausimą, kokio maisto labiausiai pasigendama, namuose gamintą produkciją suskirstėme į tokias kategorijas:

  • Kasdieniai produktai: mėsos, duonos, pieno, daržovių gaminiai bei patiekalai;
  • Pietums ar vakarienei skirti karštieji patiekalai bei pusgaminiai: pvz., klasikiniai itališki kaneloni ar parmidžana; lietuviški Kijevo kotletai, žemaičių blynai, lietiniai su įdarais, bulviniai blynai, beftrogenas;
  • Specialiuosius mitybos poreikius atitinkantis maistas: gaminiai, paruošti pagal keto mitybos principus (šie itin sparčiai populiarėja); produktai be glitimo, cukraus ar kitų alergenų;
  • Šventiniai karštieji patiekalai ar pusgaminiai: marinuoti kepsniai, šonkauliai, mėsainių paplotėliai bei prie jų derantys padažai ir kiti patogūs paruoštukai;
  • Šventiniai saldieji gaminiai: tortai, skruzdėlynai, šakočiai, grybukai, kanelės, „macarons“;
  • Šventiniai užkandžiai: keptos duonos ar lašišos tortai, mėsos ar sūrio gaminiai, užtepėlių rinkiniai.

Vasariškų norų tendencijos

„Augantis namų gamintojų būrys didina ir rinkos konkurenciją, todėl verslininkai turėtų akylai sekti klientų poreikius“, – pažymi „kitchen RULES“ įkūrėjos Ieva Vaičiūnaitė ir Jurgita Viltrakienė. Pasak konsultančių, visų pirma reikia paisyti sezoniškumo: vasarai – ypač šiai, pokarantininei, būdinga tai, kad žmonės išsiilgę susitikimų ir švenčių gamtoje. O jos neapsieina be dūmo aromatais dvelkiančių patiekalų – juk dabar pats grilio sezono įkarštis!

„Turėdami omenyje, kad ne visi moka tinkamai paruošti mėsą ir dar priderinti specialiai paruoštą padažą, namų gamintojai tikrai neprašaus pro šalį, siūlydami kokybiškus paruoštukus kepimui, kuriuos pakaks tik užmesti ant kepsninės grotelių“, – pataria Jurgita Viltrakienė, pridurdama, kad nebūtina apsiriboti vien grilio patiekalais. Pasirodo, pastarasiais metais auga ir sūriosios konditerijos populiarumas – neretai karštą vasaros dieną ieškoma, kas galėtų pagaminti keptos duonos, lašišos ar mėsos ir daržovių tortą.

Šiltuoju metų laiku dažnai norisi gaivintis ir namų gamybos gėrimais. Sveikai besimaitinančių JAV gyventojų gretose itin populiarus fermentuotas arbatos gėrimas kombuča, vadinamas „virškinimo gerovės“ (angl. „digestive wellness“) šaltiniu, kopia į lyderio pozicijas ir Lietuvoje. Kodėl gi savo klientams nepasiūlius kombučos vietoj cukraus pertekusio limonado?

Patarimas namų gamintojams: pažinkite klientą

„kitchen RULES“ atstovės pastebi, kad rinkoje mielai sutinkamos naujovės – sėkmė lydi tuos namų gamybos sektoriaus verslininkus, kurie drąsiai eksperimentuoja, nevengia inovacijų, seka šviežiausias tendencijas. Tarkim, kai kurie kvietinius miltus sėkmingai keičia į vabzdžių: skonio savybės išlieka, o desertu jau gali mėgautis ir gliuteno netoleruojantys žmonės. Ryškios tortų, sausainių biskvitų spalvos išgaunamos natūraliais dažikliais: naudojami špinatai, burokėliai, ciberžolė. Ieškoma sveikesnių cukraus pakaitalų: vienas jų – cikorija, skatinanti gerųjų žarnyno bakterijų dauginimąsi, – kepiniui ar kremui suteikia ne tik saldumo, bet ir ypatingos tekstūros.

„Žmonės vis daugiau domisi patiekalų sudėtimis, maistine verte ir bendru suderinamumu. Todėl dažniausiai laimi tas gamintojas, kuris sugeba reaguoti į rinkos poreikius, įstoti į potencialaus „kliento batus“ ir pasiūlyti kompleksines paslaugas. Juk pats patiekalo valgymas sudaro tik nedidelę džiaugsmo dalį, o kur teisingas jo priderinimas prie gėrimo, ar kitų produktų, kitų tos dienos valgomų patiekalų. Instrukcijos sudarymas kaip tinkamai ir kiek ilgai jį vartoti, kur laikyti, kaip transportuoti. Siekiant išvengti kliento negalavimų, kuriuos gali sukelti ne namų gamintojo patiekalas“, – teigia „kitchen RULES“ gastronomijos konsultantė Ieva Vaičiūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius