-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kūčių vakaras: daugiau nuoširdumo, mažiau skubos

Turbūt daugelis iš mūsų manome, kad ką jau ką, bet apie Kūčias žinome viską, viską mokame ir viską darome. Ir aš taip maniau.
Tradicinis Kūčių stalas
Tradicinis Kūčių stalas

Tik nedaugelis žinome ir kitą Kūčių vakarienės išskirtinumą – tai vienintelė išlikusi kalendorinė šventė, sutinkama šeimos rate

Kūčių nakties tradicijas turi tik dvi tautos pasaulyje – tai lietuviai ir lenkai! Tik nedaugelis žinome ir kitą Kūčių vakarienės išskirtinumą – tai vienintelė išlikusi kalendorinė šventė, sutinkama šeimos rate, kurios metu gera pabūti kartu su pačiais artimiausiais, pasidžiaugti šiuolaikiniame pasaulyje išlikusiais stipriais šeimos ryšiais.

Todėl į Kūčių vakarą įpynus daugiau senųjų lietuviškų tradicijų, galėsime ne tik nustebinti vieni kitus, atsipūsti nuo  rūpesčių, bet ir kartu su artimaisiais pajusti stebuklingą šventinę dvasią.

Dalinamės rekomendacijomis, kurios padės pasiruošti šventiniams Kūčių vakarui ir sutikti Kūčias su mažiau streso ir daugiau nuoširdumo.

Taip pat skaitykite: Etnologas Libertas Klimka: Kūčių papročiai, draudimai ir kodėl ant stalo dedama 12 patiekalų

Senolų išmintis byloja, kad svarbu prieš Kūčias susitvarkyti namus ir kiemą, todėl buvo skiriami vyriški ir moteriški darbai

Moteriški ir vyriški darbai. Senolių išmintis byloja, kad svarbu prieš Kūčias susitvarkyti namus ir kiemą, todėl buvo skiriami vyriški ir moteriški darbai.

Vyriški darbai: tikrindavo ar ne kiaura tvora, stogas (jei yra skylių bus skylėti metai), jei netoliese būdavo vandens telkinys, pagaudavo žuvies.

Moteriški darbai – tai vidaus švara: valydavo langus, namus, plaudavo visus batus (švariuose batuose galėdavai rasti ir dovanėlę), močiutės suadydavo kojines, moterys plaudavo ir ruošdavo švarius rūbus Kūčių vakarienei (nevalia sėsti su nešvariais rūbais prie stalo).

Švarūs rūbai ir mažiau kalbų (plepalų). Laukiant Kūčių, svarbu susitaikyti su artimaisiais ir draugais. Daugiau dėmesio skirti savo mintims. Prieš sėdant Kūčių vakarienės, būtina nusiprausti, pasipuošti švariais rūbais. Prie stalo mažiau kalbėti tuščiai.

Balta staltiesė, apvalios formos indai ir maistas (duona). Kūčių vakarienei rinkitės apvalias formas, kurios simbolizuoja saulės sugrįžimo laukimą. Atkreipkite ypatingą dėmesį į duonos kepalą – jis turėtų būti apvalios formos, garbingiausioje stalo vietoje (o ne ant lentynos ar kito stalelio).

Kūčių stalo akcentai: obuolys, duona ir žvakė. Kūčių stalą papuoškite gražiausia turima staltiese (stalą senoliai traktavo kaip altorių). Po balta staltiese padėkite šiaudų. Stalo centre pastatykite ilgą žvakę, perjuostą baltu kaspinėliu, vandens ir advento vainiką. Būtinas stalo akcentas – obuolys. Obuolį supjaustyti kvieskite vyriausią šeimos vyrą, kuris, linkėdamas visiems sveikatos, jį padalys visiems esantiems (obuolys simbolizuoja, kad visi esame vienas).

Taip pat skaitykite: Patiekalai, kurie atneš sėkmę per Kūčias ir Kalėdas

Mažiau yra daugiau. Tradiciškai ant Kūčių stalo būdavo ne dvylika, o devyni patiekalai. Jo simbolika, atėjusi iš Mėnulio kalendoriaus, dažnai apdainuojama folklore. Vėliau  atsirado 12 patiekalų. Skaičius dvylika aiškinamas 12 Kristaus apaštalų, 12 mėnesių ir kiekvienam jų skirta po atskirą patiekalą. Kūčių vakarą stropiai suskaičiuokime patiekalus ir stenkimes Kūčių nesupainioti su Kalėdomis. Priartėjimas prie senųjų tradicijų leidžia pastebėti tai, ko nematome skubėdami ir stengdamiesi daryti vis daugiau.

 

Keli Kūčių vakarienės patiekalai

Avižų kisielius. Reikės 300 g stambiai maltų avižinių miltų, 1,2 litro vandens, juodos duonos plutelių, beržo anglies gabalėlio. Miltus užpilkite apyšilčiu vandeniu, išmaišykite, įdėkite juodos duonos riekelę ir beržo anglies gabalėlį (kartumui sumažinti, tinka ir anglies tabletės iš vaistinės). Palaikykite kambario temperatūroje vieną, dvi paras. Po to masę perkoškite per marlę. Skystį supilkite į puodą ir maišydami virkite, kol sutirštės, įdėkite truputį druskos. Išvirusį kisielių sukrėskite į dubenį. Avižinis kisielius valgomas tiek šiltas, tiek šaltas.

Senovinė raugintų kopūstų mišrainė. Sumaišykite raugintus kopūstus, virtas pupeles ir raugintus burokėlius, viską paskanindami aliejumi, druska, kmynais. Kaip paruošti raugintus burokėlius: ant žalių ar keptų orkaitėje nuluptų nedidelių burokėlių užpilti 1 l vandens (turi apsemti burokėlius), suberti nugriebtą šaukštą druskos, įmesti ruginės duonos plutelę ir laikyti šiltoje patalpoje. Galima ragauti po savaitės (ar anksčiau, jei raugėte keptus orkaitėje burokėlius).

Ir nepamirškime, ypač per Kūčias, – mažiau yra daugiau.
www.ekorekomendacijos.lt
www.ekorekomendacijos.lt

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius