Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo skiriasi grogas nuo punšo?

Kvapūs ir spalvingi karšti gėrimai populiarūs visame pasaulyje – juos gurkšnoja ir per šventes, ir šaltais žiemos vakarais.
Grogas
Grogas / Fotolia nuotr.

Karštas vynas mėgstamas visoje Europoje, tačiau daugelis iš mūsų kartais jį painioja su grogu, nors į šį gėrimą vyno tikrai nepilama. Taigi pabandykime išsiaiškinti, kas yra kas.

GROGAS

Tai karštas ir kvapus gėrimas, ruošiamas iš karšto vandens, cukraus, prieskonių ir stipraus alkoholio, dažniausiai romo. Už grogą turime būti dėkingi jūreiviams, tiksliau, karališkojo Anglijos laivyno admirolui Edvardui Vernonui. Maždaug 1740-aisiais jis nutarė pagal sutartį laivyne privalomą jūreiviams pavojingai didelę romo porciją skiesti karštu vandeniu, kad šie liktų blaivūs ir per ilgas keliones nesužvarbtų. Jūros ligos simptomams sušvelninti su grogu buvo patiekiama ir skiltelė citrinos bei žiupsnis miltelinio cukraus. Gėrimas pavadintas grogu neatsitiktinai – admirolas buvo gavęs pravardę Old Grog, prilipusią dėl pomėgio bet kokiu oru marširuoti po denį apsirengus neperšlampamą apsiaustą su gobtuvu, vadinamą „grogham“.

 

Klasikinis grogas

200 ml juodosios arbatos, 50 ml tamsaus romo, keli griežinėliai citrinos, žiupsnelis miltelinio cukraus.

Į stiklinę karštos juodosios arbatos supilkite romą ir viską gerai išmaišykite. Grogas tiekiamas storo stiklo stiklinėse arba puodukuose su šaukšteliu.

Kulinaro patarimas. Dabar grogas retai gaminamas paisant klasikinio recepto – dažniausiai jis patobulinamas įvairiais priedais. Tiesa, stiprus gėrimas ir arbata išlieka pagrindinės sudedamosios dalys, tačiau gėrimas dažnai gardinamas cinamonu, imbieru, gvazdikėliais, medumi, netgi apelsinų sultimis. Romą galima pakeisti konjaku ar viskiu, o grogą paskaninti cukrumi.

 

Grogas su medumi

Sumaišykite 100 ml stiprios karštos juodosios arbatos, 2 arbatinius šaukštelius medaus, 50 ml konjako. Gėrimą supilkite į stiklinę taurę, puoškite citrinos griežinėliu.

 

PUNŠAS

Fotolia nuotr./Punaas
Fotolia nuotr./Punšas

Tai saldus gėrimas, dažniausiai geriamas per šventes (pavyzdžiui, Vokietijos aristokratų dvaruose šis gėrimas buvo ypač populiarus per karnavalų puotas), priėmimus. Kad punšas išskirtinis gėrimas, išduoda ir tai, jog jis tiekiamas atskirai, ne prie maisto. Žiemą punšas geriamas karštas, o vasarą tiekiamas su ledukais, gerai atšaldytas.

Jeigu norėtumėte paskanauti tikro punšo, ruošiamo pagal senovinį autentišką receptą, jums reikės būtinai penkių komponentų, mat išvertus iš sanskrito kalbos žodis „punšas“ reiškia „penki“ (todėl viena iš punšo atsiradimo versijų – kad šis gėrimas kilęs iš Indijos, nors kiti šaltinai teigia, kad punšas kilęs iš romo gimtinės – Jamaikos). Kokius ingredientus punšui gaminti rinktis, spręskite pagal savo skonį – be vandens, cukraus arba medaus ir alkoholinių gėrimų (anyžių degtinės, vyno, romo), beriama cinamono, kvapiųjų pipirų grūdelių, pilama citrinos sulčių. Amerikoje ir Kanadoje po pusryčių geriamas kavos punšas, gaminamas iš kavos, cukraus, vyno arba konjako, nutarkuotos citrinos arba apelsino žievelės.

 

Kulinaro patarimas. Gaminant punšą ir kitus karštus gėrimus su alkoholiu, svarbu žinoti, kad karšto vandens negalima pilti tiesiai ant romo ar konjako. Jį atsargiai plona srovele supilkite puodelio šonu. Dar geriau būtų, jei karštame vandenyje pirmiausia ištirpintumėte cukrų, kiek jį pravėsintumėte ir tik po to piltumėte alkoholinį gėrimą. Gero punšo temperatūra turėtų būti apie 70 laipsnių.

Jeigu turite kantrybės, galite pamėginti pasigaminti ir „degančio“ punšo. Tuomet pirmiausia į puodelius supilkite su prieskoniais pašildytą vyną, tada virš puodelio pakabinkite metalinį sietelį su gabaliniu cukrumi, užpilkite romo, cukrų vis laistykite romu, kol jis ištirps ir sulašės į vyną.

Galima gaminti ir nealkoholinį punšą. Tokio punšo pagrindas – arbata, karštos sultys, o kartais ir pienas.

 

Klasikinis punšas

Butelis baltojo sauso vyno, stiklinė romo, vienos citrinos sultys, 2–3 kvapieji pipirai, pagal skonį rudojo cukraus.

Cukrų užpilkite stikline vandens ir užvirinkite kartu su pipirais. Supilkite vyną ir pakaitinkite, bet neužvirkite. Tada indą nukelkite nuo ugnies, supilkite romą, citrinų sultis. Paruoštą gėrimą išpilstykite į stiklines taures arba puodelius.

 

Kavos punšas

150 ml vandens, 15 g kakavos, 50 g cukraus, 350 ml raudonojo sauso vyno, 50 ml kavos likerio, 50 ml brendžio.

Vandenį užvirinkite su cukrumi ir kakava, kiek pravėsinkite, tada įmaišykite kavos likerį ir iki 70 °C pakaitintą vyną. Gėrimą perkoškite, supilkite į taurę ir įpilkite brendžio.

 

KARŠTAS VYNAS

Fotolia nuotr./Karatas vynas
Fotolia nuotr./Karštas vynas

Būtinai pašildytas, stipresnis (su romu ar brendžiu) ar silpnesnis, pagardintas  medumi, prieskoniais ir vaisiais – toks vynas geriamas visoje Europoje. Vokiečiai jį vadina „glühwein“, skandinavai – „glögg“, čekai – „svařené víno“, latviai – „karstvīns“, moldovai – „izvar“. Karšto vyno skonis ir stiprumas gali smarkiai skirtis. Pavyzdžiui, Vokietijoje populiarus lengvesnis, Skandinavijoje – gerokai stipresnis, mat į vyną dar pilama degtinės. Pagrindinė taisyklė ruošiant karštą vyną – jo per daug neužkaitinti ir jokiu būdu neužvirti. Geriausia – maždaug 70 laipsnių temperatūra. Gamindama karštą vyną, žinokite ir tai, kad jis neruošiamas iš brangių, senų vynų, be to, atvėsusio vyno antrą kartą šildyti nevalia.

 

Klasikinis karštas vynas

Butelis raudonojo sauso vyno, 0,75 stiklinės vandens, 5 šaukštai rudojo cukraus, cinamonų lazdelė, apelsinas, citrinos žievelė, 10 gvazdikėlių.

Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų, įmeskite cinamonų lazdelę, gvazdikėlių prismaigstytą citrinos žievelę ir užkaitinkite. Tada supilkite apelsinų sultis, vyną ir įmeskite gvazdikėlių prismaigstytą apelsino žievelę. Vyną dar kiek pakaitinkite, bet neužvirkite. Tiekite pašildytuose stikliniuose puodeliuose.

 

Skandinaviškas variantas

Pusė butelio raudonojo vaisių vyno, 4 šaukštai degtinės, 300 ml raudonųjų vynuogių sulčių,  cinamonų lazdelė, 3–5 gvazdikėliai, kelios džiovintų apelsinų žievelės, 100 ml cukraus, po keletą migdolų ir razinų.

Vyną ir sultis supilkite į puodą, suberkite cukrų, sudėkite prieskonius ir pakaitinkite, bet neužvirkite. Į kiekvieną taurę įmeskite po kelias razinas ir migdolus, užpilkite karštu gėrimu, iš lėto supilkite degtinę ir iš karto patiekite.

Jei norite, kad gėrimas atrodytų šventiškiau, stiklines papuoškite cukraus krašteliu ir gvazdikėliais prisagstytomis apelsinų riekelėmis.

 

Verta žinoti

Punšą, grogą ir karštą vyną patogiausia gaminti keliems žmonėms iš karto. Karštieji alkoholiniai kokteiliai tiekiami maždaug 75–80 laipsnių temperatūros, aukštuose stikliniuose arba arbatos puodeliuose. Jeigu į gėrimą bėrėte vaisių arba riešutų, šalia būtinai padėkite ir šaukštelį.

Prie karštųjų gėrimų, kurie laikomi aperityvu, galima patiekti užkandžių, sausainių, nesaldžių vaisių.

 

Taip pat skaitykite:

Arbatos ruošimo paslaptys: 11 auksinių taisyklių

Kavos ekspertas Vytautas Kratulis: „Cukrus ir pienas užmuša kavos skonį“

Arūnas Starkus: „Mokykimės ragauti vyną“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius