Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 31 /2021 10 08

Lietuvos ir užsienio ekspertai sutaria: kefyras apsaugo nuo ligų ir stiprina imunitetą

Išgerti kefyro stiklinę naudinga visiems: Lietuvoje šis produktas vertinamas nuo seno, o pastaruoju metu atkreipė ir užsienio ekspertų dėmesį. Kefyre esančios gerosios pieno rūgšties bakterijos padeda ne tik išlikti sveikiems, bet ir kovoti su antsvorio problemomis.
Kefyras
Kefyre esančios gerosios pieno rūgšties bakterijos padeda išlikti sveikiems ir kovoti su antsvorio problemomis / 123rf.com nuotr.

Lietuvoje ir užsienio šalyse didelis dėmesys skiriamas sveikiems maisto produktams su probiotikais, turinčiais teigiamą poveikį sveikatai. Pasaulį supurčius viruso pandemijai, dar labiau tapo aktualios sveikos gyvensenos, imuniteto stiprinimo natūraliomis priemonėmis tendencijos.

Pastebėta, kad didėja kefyro pardavimai, nes vis daugiau žmonių suvokia, kad tai natūralus produktas, turintis sveikatą stiprinančių gerųjų bakterijų. Be to, kefyrą galima gerti ne tik gryną, iš jo gaminama labai daug produktų.

123rf.com nuotr./Kefyras turtingas B grupės vitaminais
123rf.com nuotr./Kefyras turtingas B grupės vitaminais

Kefyras – natūralus probiotikas

UAB „Rivona“, gaminančios „Piemenėlio“ kefyrą, pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė sako, kad kefyras yra visiškai natūralus produktas, susidedantis tik iš pieno ir kefyrinio raugo.

„Kefyre esančios natūralios gerosios pienarūgštės bakterijos yra probiotikai. Jie gerina ir atkuria žarnyno mikroflorą, skatina virškinimą ir prisideda prie imuniteto stiprinimo“, – teigia L.Balionienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rivona“ pieninės produktų gamybos vadovė Laima Balionienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rivona“ pieninės produktų gamybos vadovė Laima Balionienė

Kefyras – tai silpnai rūgštus, kreminės konsistencijos fermentuotas produktas, kilęs iš Balkanų, Rytų Europos ir Kaukazo šalių. Kefyras gaminamas dviem būdais: Rytų Europos šalių tradiciniu fermentacijos metodu ir naudojant grynąsias kultūras.

Šio produkto mikrobų sudėtis gali skirtis atsižvelgiant į kefyro kilmę, fermentacijos procese naudojamą substratą ir kultūrų palaikymo metodus. Tibeto, Taivano, rusiško, airiško kefyro, turkiško fermentuoto gėrimo skiriasi ir skoninės savybės.

Mikrobų įvairovė lemia kiekvienos rūšies kefyro fizikines ir chemines savybes bei biologinį aktyvumą.

Nuo seno vartojamas ligų prevencijai

Užsienio ekspertai pažymi, kad istoriškai kefyras visuomet buvo siejamas su sveikatos stiprinimu. Sovietinėse šalyse kefyras buvo rekomenduojamas vartoti sveikiems žmonėms, kad būtų sumažinta kai kurių ligų rizika. Stiklinę kefyro duodavo ir ligoniams.

Šio rauginto pieno vartojimas siejamas su įvairių ligų prevencija ne tik dėl mikrofloros, bet ir organinių rūgščių. Be to, kefyro kultūros padeda mažinti cholesterolį. Moksliniai tyrimai įrodė, kad kefyras pasižymi priešuždegiminėmis, antimikrobinėmis, antialerginėmis savybėmis, gali užkirsti kelią skrandžio ir žarnyno piktybinių navikų formavimuisi.

Tradiciškai kefyras gaminamas iš karvių, avių, ožkų ar buivolių pieno. Tačiau kai kuriose šalyse gyvulių pieno yra mažai, jis brangus arba jo suvartojama mažai dėl mitybos apribojimų, pasirinkimo ar religinių papročių.

Atsižvelgiant į tai, kefyrą bandoma gaminti iš įvairių maisto produktų, pavyzdžiui, sojos pieno.

Padeda išsaugoti lieknas kūno linijas

„Kefyras pasižymi nedidele maistine verte, todėl gali būti vartojamas sveiką gyvenseną propaguojančių žmonių mityboje“, – pabrėžia L.Balionienė.

Iš tiesų, daugelis mėgsta kefyrą dėl gero skonio ir kreminės konsistencijos, bet kartu tai ir dietinis produktas, padedantis išlaikyti lieknas kūno linijas.

Kefyre yra B grupės vitaminų, ypač B2 ir B12. Kefyre yra daug baltymų, organinių druskų ir mikroelementų: kalio, kalcio, mangano ir fosforo.

Dėl savo išskirtinių savybių kefyras padeda normalizuoti ir palaikyti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą, užkerta kelią vidurių užkietėjimui, skatina žarnyno peristaltiką.

123rf.com nuotr./Stiklinę kefyro kadaise duodavo sergantiems įvairiomis ligomis
123rf.com nuotr./Stiklinę kefyro kadaise duodavo sergantiems įvairiomis ligomis

Kefyrą galima gerti ne tik gryną, bet ir susiplakti įvairius kokteilius, tinkančius sveikai mitybai: su žalumynais, šviežiomis uogomis, šviežiais ir džiovintais vaisiais, praturtinti maltais linų sėmenimis, saulėgrąžų, sezamo sėklomis ir kt.

Laikantis dietos, kefyrą galima naudoti vietoj riebios grietinės kaip salotų užpilą. Tai puikus ir pyragų, keksų, desertų ingredientas.

Laikas išgerti kefyro: „Norfos“ prekybos tinklo parduotuvėse ieškokite akcijos – nuo liepos 7 d. iki rugpjūčio 5 d. taikoma nuolaida „Piemenėlio“ šaltibarščių kefyrui (6 proc., 1 kg).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius