Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Miško žvėrių“ receptas: purus ir labai gardus desertas „crème caramel“

Anądien laukėme namie svarbių svečių, kurie labai mėgsta mano „crème brûlée“. Bet štai, bėda, nusibaigė mano degiklis, o po griliumi prideginti kremai per daug sušyla ir man nepatinka. Teko galvoti alternatyvas. Išsitraukiau senus užrašus ir išsirinkau šiek tiek primirštą „crème caramel“.
Desertas „crème caramel“
Desertas „crème caramel“ / Miskozverys.lt nuotr.

Na ir ką – puikus desertas! Lengvesnis, nei „crème brûlée“, nes ruošiamas su pienu. Degintos karamelės kartumas smagiai kontrastuoja su švelniu minkštu kremu. Ir patiekti paprasčiau – nereikia kiekvieno deserto prideginti!

Šiems desertams paruošti būtini keraminiai indeliai, vadinami ramequin (pranc.) arba ramekin (angl.). Šio deserto neparuošite nei viename dideliame inde, nei metalinėje keksiukų formoje. Nesu tikra ir dėl silikoninių formelių – esu mačiusi internete, kad jos naudojamos šiam desertui, bet daugiau blogų atsiliepimų, nei gerų.

Dar rasite pastabą ir pačiame recepte, bet labai svarbu neperkepti šio deserto. Esu mačiusi daugybę desertų ir jų nuotraukų su tokiais burbuliukais šonuose – tai jau ženklas, kad perkeptas. Desertas turėtų būti minkštas, purus, bet gerai laikyti formą. Konsistencija labai panaši į „crème brûlée“.

Miskozverys.lt nuotr./Desertas „crème caramel“
Miskozverys.lt nuotr./Desertas „crème caramel“

Ingredientai:

karamelei:

  • 100 g cukraus;
  • 100 ml vandens.

kremui:

  • 500 ml pieno;
  • 1 vanilės ankštis;
  • 100 g cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 4 kiaušinių tryniai.

Gaminimas:

1. Pirmiausia paruoškite karamelę. Puode storu dugnu arba keptuvėje sumaišykite cukrų su vandeniu ir kaitinkite iki užvirimo, nebemaišykite. Virkite sirupą, kol šis taps gintaro spalvos. Iškart padenkite kremo indelių dugnus plonu karamelės sluoksniu. Dirbkite greitai, nes karamelė labai greitai kietėja.

2. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai, iškrapštykite sėklytes ir sudėkite jas į pieną. Pieną su vanile pakaitinkite iki 90 laipsnių temperatūros, neužvirkite.

3. Kiaušinius ir kiaušinių trynius sumaišykite su cukrumi. Netrinkite iki baltumo, tereikia, kad cukrus susimaišytų su kiaušinių mase, nereikia, kad ištirptų.

4. Nuolat maišydami plona srovele supilkite pieną į kiaušinių masę. Perkoškite per smulkų sietelį.

5. Supilkite skystį į indelius ir kepkite vandens vonelėje arba garinėje orkaitėje. Kepant garinėje orkaitėje 50 proc. garų/50 proc. karšto oro režimu 99 laipsnių temperatūroje, visas reikalas užtrunka 40 minučių. Jei kepate paprastoje orkaitėje, orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių, kremo indelius sudėkite į gilesnę skardą ir pripilkite verdančio vandens. Vandens pilkite tiek, kad apsemtų indelius tiek, kiek pripildyta kremo. Kepimo laikas priklausys nuo indelių dydžio ir orkaitės, tad tiesiog prižiūrėkite ir tikrinkite.

6. Labai labai svarbu neperkepti kremo, nes tuomet turėsite saldžią kiaušinienę. Jei kremas iškeptas nepakankamai, tuomet jis nelaikys formos. Tad kaip suprasti, kad kremas jau pakankamai iškepęs? Pajudinus indelį, kremo vidurys turi lengvai siūbuoti, bet jau nebūti skystas. Tuomet reikia ištraukti indelius iš orkaitės ir vandens, kitaip kepimo procesas tęsis.

7. Atvėsinkite kremą, uždenkite maistine plėvele arba aliuminio folija ir padėkite į šaldytuvą nakčiai.

8. Prieš patiekdami, aštriu plonu peiliu apipjaukite indelio kraštą ir išverskite kremą į lėkštelę.

SKONIAI: man labai patinka klasikinis vanilinis kremas, bet galite keisti vanilę tirpia kava, šlakeliu romo, bananu, kalėdinių meduolių prieskoniais, apelsinių žievelėmis – viskas priklauso nuo jūsų skonio ir fantazijos.

Miskozverys.lt nuotr./Desertas „crème caramel“
Miskozverys.lt nuotr./Desertas „crème caramel“

Miško žvėrys – tai Astos, Julės ir Linos nuotykiai nuo kebabų iki prancūzų konditerijos meno. Patyrimai ir atradimai virtuvėje, pasakojimai apie prisvilusius blynus ir kačiukų vaizdo įrašai, nuo kurių nepavyksta atplėšti akių – į tinklaraštį jos sudeda visa tai, kuo norisi (nors ir ne visada patogu) dalytis.

Tinklaraščio paskyra socialiniame tinkle „Facebook

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius