Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji vištienos skoniai namie: kai prie stalo visi gardžiai čepsi

Vištiena yra vienas mėgstamiausių ir populiariausių produktų Lietuvoje, tinkanti ir ant kasdienio, ir ant šventinio stalo. Gardūs vištienos kepsneliai, kulšelės, sparneliai – valgo visa šeima pirštus apsilaižydama. Vištiena – pati universaliausia mėsa, kuriai galima suteikti ir saldžiarūgštį skonį su aukšta aitriosios paprikos nata ar švelnų klasikinį, apipintą kvapniomis žolelėmis.
Grilyje kepta vištiena
Grilyje kepta vištiena / 123RF.com nuotr.

Marinavimui ir kepimui tinka visos vištienos dalys, todėl galima laisvai improvizuoti ir pasirinkti patiekalą pagal savo skonį. Vištienos mėsa yra nepaprastai švelni, sultinga ir minkšta, o jai papildomą skonį suteikia prieskoniai. Kaip marinuoti vištieną namuose, pataria „Vilniaus paukštyno“ technologas Raimondas Čironis.

„Vilniaus paukštyno“ nuotr./Raimondas Čironis
„Vilniaus paukštyno“ nuotr./Raimondas Čironis

Geriausiai dera nemirštanti klasika

„Marinavimui geriausia naudoti sausus prieskonių mišinius: apibarstykite mėsą ir papildomai įtrinkite aliejumi, kuris padeda įsisavinti įvairiems skoniams“, – teigia R.Čironis.

Technologo mėgstamiausi vištienos marinato ingredientai yra klasikiniai: juodieji pipirai, trintas ar kapotas česnakas, šiek tiek kumino ir druska. „Šis marinatas suteikia švelnų poskonį, neužgožia vištienos skonio“, – sako mėsos paruošimo specialistas.

Technologas pataria vištienos ilgai nemarinuoti, pakanka palaikyti mėsą su prieskoniais kelias valandas ir jau galima kepti.

Kepimui ir marinavimui tinka visos vištienos dalys. Jei pasirinkote filė, didesnę krūtinėlę galima perpjauti išilgai į 2–3 dalis.

Šlaunelių mėsa yra pailgos formos – ją galima sulenkti kaip suktinuką arba ištiesti ir kepti kaip plokščią kepsnelį. „Jei susuksite ritinėlį, odelę palikite viršuje, kuri gardžiai apkepa, tampa traški. Kepsnelis bus traškus iš visų pusių, o mėsa viduje liks sultinga ir minkšta“, – sako R.Čironis.

Daugelis taip pat mėgsta kepti ir glazūruoti vištienos blauzdeles. „Blauzdelę su kauliuku smagu valgyti – patogu paimti, apgraužti, kaulas suteikia ir papildomo skonio“, – pastebi technologas.

123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena
123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena

Ne tik marinatas, bet ir glazūra

Draugų kompanijai rengiant pikniką, R.Čironis rekomenduoja kepti sparnelius, kuriuos ypač mėgsta jaunimas. Vištienos sparnelis dalijamas į tris dalis – vidurinę, petelį ir galiuką su kauliuku, kuris nekepamas, jį geriausiai sunaudoti sultiniui virti.

Pamarinuoti vištienos sparneliai bus dar gardesni, jei kepimo metu juos patepsite glazūra, kuri suteikia mėsai papildomo skonio ir blizgesio. Glazūrą nesudėtinga pasigaminti patiems namų virtuvėje: išlydykite šaukštą sviesto, išmaišykite su medumi ar cukrumi, kol ištirps, dar galima pridėti garstyčių, įlašinti citrinų ar obuolių sulčių bei mėgstamų prieskonių pagal skonį.

Kepimo metu glazūra padengia mėsą karamelizuota plutele – pirštus apsilaižysite. „Sparnelius daugelis mėgsta todėl, kad smagu juos apgraužti, čepsėti, mėgautis valgymo procesu“, – šypsosi Raimondas.

123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena
123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena

Prieskonių mišiniai visiems skoniams

Rinkdamiesi prieskonių mišinius vištienai, galite pasimesti – toks platus ir įvairus jų pasirinkimas, todėl pirmiausia nuspręskite, kokio skonio patiekalai jums labiausiai patinka: švelnaus, saldžiarūgščio ar aštraus? Kokią virtuvę labiausiai mėgstate: klasikinę, kaukazietišką, Azijos, Viduržiemio jūros regiono ar kt.? „Vištiena yra universali, švelni mėsa, jai galima suteikti įvairiausių skonių, kuris priklauso nuo prieskonių“, – sako technologas.

Kaukazietiškoje virtuvėje dominuoja žalumynai: svogūnai, česnakai, mairūnai, bazilikai, petražolės, kalendros, krapai, mėtos. Ruošdami marinatą su sakartvelišku skoniu, rinkitės minėtas žoleles, papildomai įberkite druskos, o mėsą įtrinkite aliejumi.

Savo sode ar ant palangės užsiauginkite čiobrelio – nepaprastai kvapni prieskoninė žolė, puikiai tinkanti vištienos marinatui ir šviežia, ir džiovinta. Virtuvėje visada turėkite ir rozmarino, kuris nuostabiai paryškina vištienos skonį. Nepamirškite ir gelsvės, mėsai suteikiančios savitą grybų skonį.

Mėgstantiems aštrią Azijos šalių virtuvę, geriausia pasirinkti marinatą iš saldžiųjų ir aitriųjų paprikų, ciberžolių, kurios suteikia ne tik aštrumą, bet ir gražią auksinę spalvą.

Išbandykite dūmo skonio rūkytas saldžiąsias paprikas, kurios vištienai suteiks pikantiškumo. Jei norite daugiau gaivumo ir egzotikos, į marinatą įdėkite citrinos, žaliosios citrinos, apelsino žievelės.

123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena
123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena

Tinka ne tik tradiciniai ryžiai

Tradiciškai lietuviai šašlykus valgo su ryžiais, tačiau tikrai galima rasti ir kitų alternatyvų. Vaikai gali valgyti ir su ryžiais, ir su bulvių koše. Suaugęs žmogus, kuris nori mažiau vartoti angliavandenių, vištieną gali valgyti su žalumynais, šviežiomis ar ant grilio keptomis, troškintomis daržovėmis. Be to, eksperimentuokite ir su skirtingomis ryžių rūšimis – jų asortimentas didelis, plati skonių paletė, patiekalą praturtina naujais poskoniais.

123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena
123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena

„Prie vištienos tinka viskas – ir kruopos, ir daržovės. Mėsa tokia universali, kad kiekvienas be didelių pastangų gali prisitaikyti prie savo skonio“, – tvirtina technologas R.Čironis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius