Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

(Ne)tradicinis kiaulienos karbonadas: fantastiškas Tado atradimas ir kodėl persūdome maistą įsimylėję?

Kiaulienos karbonadas – įprastas patiekalas, ant statistinio lietuvio stalo garavęs tūkstantį ir vieną kartą. Užtikrintai galime tituluoti jį lietuviškąja klasika. Kitas klasikinis produktas – marinuoti agurkėliai, kuriais, kaip saldžiarūgščiu užkandžiu, nustebintume nebent svečią iš užsienio, bet jokiu būdu ne tautietį. Šioje vietoje prasideda magija: abrakadabra – ir kiaulienos karbonado bei marinuotų agurkėlių tandemas per keliolika minučių virsta į patiekalą, pretenduojantį tapti jūsų naujuoju šaltojo sezono favoritu.
Meistriškai videožurnalisto Tado Grabio paruoštas karbonadas
Meistriškai videožurnalisto Tado Grabio paruoštas karbonadas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Marinuotus agurkėlius retai naudojame apkepimui. O gaila: agurkėlis tikrai gali būti ne vien garnyras, bet ir pagrindinio patiekalo sudedamoji dalis.

Garantuoju, kad tiems, kurie mėgsta valgyti rūgščiau, šis atradimas bus fantastiškas“, – kulinarinėje laidoje „Druska ir pipirai“ pabrėžia šefė Lina Barčaitė, kuriai šįkart asistuoja 15min videožurnalistas Tadas Grabys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kiaulienos kepsnelis su marinuotais agurkais
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kiaulienos kepsnelis su marinuotais agurkais

Druskos ir garstyčių žavesys

Laidoje L.Barčaitės ir T.Grabio gaminamiems kepsneliams prireiks kiaulienos kumpio, virtų morkų, marinuotų agurkėlių, sūrio, svogūno pakepinimui, majonezo, garstyčių, prieskonių, aliejaus, paniravimui – kiaušinio ir džiūvėsėlių.

„Kuo geriau susmulkinsime ir muštuku išmušime mėsą, tuo ji bus minkštesnė, aišku, ir geriau iškeps“, – instrukcijomis dalijasi L.Barčaitė, duodama leidimą T.Grabiui, smulkinančiam mėsą, „patriukšmauti“.

Šiam patiekalui buvo pasirinktas kiaulienos kumpis, tačiau jį galima pakeisti nugarine, sprandine, netgi vištienos filė.

Agurkėlis tikrai gali būti ne vien garnyras, bet ir pagrindinio patiekalo​​​​​ sudedamoji dalis.

15min videožurnalisto žiniai teko ne tik smulkinimas, bet ir kitas atsakingas darbas karbonadų ruošimo grandinėje – prieskoniavimas.

„Aš mėgstu visus prieskonius. Dažniausiai, gamindamas valgyti, atsidarau spintelę ir žiūriu, kokių prieskonių turiu viršutinėje lentynoje.

Visada bandau paderinti, pamiksuoti, kad galbūt atsirastų visokių naujų skonių“, – pasakoja videožurnalistas T.Grabys.

Vida Press nuotr./Druskos kiekio pojūčio praradimas kulinarijoje siejamas su giliais jausmais
Vida Press nuotr./Druskos kiekio pojūčio praradimas kulinarijoje siejamas su giliais jausmais

Na o kaip gi su prieskonių padauginimu, konkrečiau – taisyklė ar mitas tai, kad keliais druskos žiupsneliais patiekaluose per daug simbolizuoja virtuvės šeimininką ar šeimininkę esant įsimylėjus?

„Manau, kad ne. Jeigu ir gavote persūdytą patiekalą, deja, ne meilė čia kalta“, – vieną populiariausių su maisto ruošimu susijusių mitų griauna kulinarijos technologė-šefė L.Barčaitė.

Ne vien tinkamas mėsos susmulkinimas ar prieskoniavimas, ruošiant (ne)tradicinius kiaulienos kepsnelius, yra svarbus. Karbonado minkštumą lemia ir jo marinavimas. Šią funkciją puikiai atlieka garstyčios – joms tolygiai paskirstyti ant kepsnelio paviršiaus pasitelkite šluotelę.

Be šluotelės ir pinceto – nė žingsnio

Videožurnalisto T.Grabio teigimu, šluotelė garstyčioms tepti turi būti kiekvieno save gerbiančio virtuvės šeimininko stalčiuje.

Mano suvokimu, maistas turi būti ne tai, kad „iš bado mirštu, todėl reikia kažką suvalgyti“.

„Su įrankiais turiu problemą. Mano virtuvėje jų labai daug. O privalomas atributas, iš kurio jau netgi mano draugai juokiasi, yra pincetas. Naudoju jį daug kur, tarkime, dekoruodamas savo ruošiamą maistą.

Negaminu bet kaip, paprastai. Mano suvokimu, maistas turi būti ne tai, kad „iš bado mirštu, todėl reikia kažką suvalgyti“. Maistas – na, galbūt ne religija, bet labai smagi tradicija, kuomet visi susėda ir leidžia laiką prie maisto, bendraudami valgo.

O valgo paskiausiai: ne valgome ir kalbamės, bet komunikuojame ir tik tada valgome“, – kulinarinėje laidoje „Druska ir pipirai“, marinuodamas (ne)tradicinius kiaulienos kepsnelius, dėsto videožurnalistas.

Susmulkintus, garstyčiomis bei prieskoniais įtrintus kepsnelius šaldytuve reikėtų palikti 2–3 valandas, dar geriau – kantriai marinuoti visą naktį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tadas Grabys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tadas Grabys

Orkaitėje – 10 minučių

Mėsai marinuojantis, laiką praktiška skirti likusių darbų atlikimui. Kol svogūnas čirška keptuvėje, kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ komanda paruošia morkas, agurkus, tarkuoja sūrį kiaulienos kepsnių padažui.

„Paruošiame kepsnelius paniravimui – apvoliojame kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose, pakepame keptuvėje. Tada, ant kepsniukų viršaus paskirstę daržovių ir sūrio įdarą, juos pašauname į orkaitę, palaikome daugmaž 10 minučių, 180 laipsnių temperatūroje, – pasakoja L.Barčaitė. – Kartais nereikia išradinėti dviračio, kad iš pažiūros paprasti kiaulienos kepsneliai atsiskleistų naujais skoniais.“

Kijevo kotletas, karbonadas ir cepelinai – iš lietuvio DNR neišmušami

(Ne)tradiciniai kiaulienos kepsneliai gali tapti puikia vakariene šiuo karantino laikotarpiu, panorus naujų skonių iš standartinių produktų rinkinio.

Jeigu kažkas pasakė, kad atveš pyragą Kūčių ar kalėdiniam stalui, nereikia antro pyrago. Užtenka vieno ir to paties, garantuoju, niekas nesuvalgys.

„Vaikystėje leidau laiką su močiute, kuri labai mėgo visokius kepinius. Nuo jų ir pradėjau karjerą. Žavėjausi baltu mamos chalatu, kuris kabėdavo ant spintos. Sakydavau, kad ir pati vieną dieną dėvėsiu tokį.

Tik bijau gydytojų, todėl teko pasirinkti virtuvę“, – laidos metu atskleidė dešimtmetį maisto pramonėje dirbanti L.Barčaitė.

Bėgant dešimtmečiams, pasak profesionalės, nors ir atranda lietuviai kitų šalių – net ir egzotiškiausių – virtuves, galiausiai prekybos centruose renkasi gerai savo skonio receptoriams pažįstamus gaminius.

„Tuos, kurių skonį geriausiai žino – karbonadus, Kijevo kotletus, cepelinus, kitus lietuviškus „gaminius“.“

Svarbiausia – nesusipykti su saiku, ir tai, laidos „Druska ir pipirai“ herojų teigimu, ypatingai aktualu šventiniu laikotarpiu.

„Tarp kitko, turiu labai gerą patarimą. Jeigu kažkas pasakė, kad atveš pyragą Kūčių ar kalėdiniam stalui, nereikia antro pyrago. Užtenka vieno ir to paties, garantuoju, niekas nesuvalgys“, – akcentuoja T.Grabys.

Jūsų dėmesiui – kulinarijos laidos „Druska ir pipirai“ epizodas, kuriame L.Barčaitė ir T.Grabys ne tik atskleidžia magiško karbonado gamybos subtilybes, bet ir tai, kaip vienu pirštų spragtelėjimu susitvarkyti su indų plovimu – vienu nemaloniausių darbų virtuvėje:

VIDEO: „Druska ir pipirai“: garstyčios ir 10 minučių orkaitėje įprastus kiaulienos kepsnelius pavers magiškais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius