Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: cukinijų ir bananų blynai su chia sėklomis

Nežinau, kiek kartų jau juos kepiau ir kiek dar kepsiu. Kai baigsis cukinijos, kepsiu su moliūgais. O kai ir šie baigsis... sugalvosiu turbūt kažką panašaus! Nes tai yra blynai, be kurių neįsivaizduoju praeinančios nė vienos savaitės. Ne, nepiktnaudžiauju kasdien, bet jau nuo savaitės vidurio imu laukti savaitgalio, nes žinau, kad būtent tokius pusryčius sau pasidovanosiu. 
Nida Degutienė ir jos kepti blynai
Nida Degutienė ir jos kepti blynai / Nidos Degutienės nuotr.

Mūsų namuose beveik visada yra bananų. Mėgstam po bananą pasiimti į darbus ar treniruotę, bet tikrai atsitinka, kad bananai pernelyg greitai sunoksta, suminkštėja ir nelabai kas nori tokius valgyti. Tad čia dar vienas pretekstas kepti šiuos blynus, kadangi kuo labiau sunokusius bananus įmaišau į tešlą, tuo skanesni blynai gaunasi.

Cukinijas tarkuoju burokine tarka su visa odele (jokiais būdais jos nelupkite, ten susikaupę daugiausiai vitaminų!), žinoma, kol ta odelė minkšta. Kai jau cukinijos perauga, prieš tarkuojant ne tik odelę reikia nulupti, bet ir sėklas patartina išimti. Tačiau būtinų būtiniausiai sutarkavus cukiniją reikia pabarstyti druska ir palikti kelias minutes, kad išsiskirtų kuo daugiau skysčio, o tą skystį paskui kuo geriau nuspausti.

Chia sėklos apskritai yra gėris visuose kepiniuose, nes jos sutirština tešlą, be to, suteikia malonaus traškesio valgant. Aš paprastai spintelėje turiu ir avižų sėlenų, o šis sveikuoliškas priedas pats geriausias įberti į tešlą.

Na o dabar pakalbėkime apie miltus. Paprasti kvietiniai miltai pamažu jau nunyko iš mano perkamų produktų sąrašo... Aš kvietinius pakeičiau speltų miltais ir nejaučiu jokio skirtumo nei kepdama pyragus, nei gamindama kokius kitokius patiekalus, kur miltai negroja pagrindiniu smuiku. Ir būtinų būtiniausiai visada spintelėje yra viso grūdo speltų miltų. Jei anksčiau viso grūdo miltų įdėdavau į tešlą tik šiek tiek, pagrindą anksčiau sudarydavo balti speltų miltai, tai dabar pastebėjau, kad pirmieji pasibaigia būtent viso grūdo miltai. Jei jau išdykauju savaitgalį su blynais, tai bent dėl sąžinės ramumo tešlai naudoju viso grūdo miltus.

Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų ir bananų blynai su chia sėklomis
Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų ir bananų blynai su chia sėklomis

Baltojo rafinuoto cukraus taip pat mano spintelėse vargu, ar atrasit. Perku tik rudąjį, kuo mažiau apdirbtą, bet jei tik galiu rinktis, visame kame naudoju ekologišką kokoso palmių cukrų. Jis intensyvios rudos spalvos ir ne toks saldus, kaip tradicinis, tad jei saldumo tešloje būna per maža, pasigardinu iškepusius blynus tiesiog pabarstydama juos palmių cukrumi papildomai.

Kaip ir su daugeliu tokio tipo kepinių – produktų kiekiai orientaciniai. Jei tešlą užmaišysite tirštesnę, iškepę blynai bus kietesni. Jei minkštesnę, dėsite mažiau miltų, – blyneliai bus gležnesni, minkštesni, gal kiek sunkiau apverčiami keptuvėje kepant.

Cukinijų ir bananų blynai su chia sėklomis

Ingredientai (2 asm.):

  • 2 nedidelės cukinijos (apie 300-400g) sutarkuotos stambia tarka;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 labai sunokęs bananas;
  • 1 valg. šaukšt. chia sėklų;
  • 2 valg. šaukšt. avižų sėlenų;
  • 3-4 valg. šaukšt. viso grūdo speltų miltų;
  • druskos;
  • rudojo cukraus;
  • aliejaus (kepimui).

Gaminimas:

1. Sutarkuotas cukinijas pabarstykite druska ir palikite kelioms minutėms, kad jos išleistų kuo daugiau skysčio. Tą skystį gerai nuspauskite, kad liktų kuo sausesni cukinijų tarkiai.

2. Dubenyje suplakite kiaušinius, sudėkite supjaustytą bananą ir šakute jį sutrinkite. Suberkite chia sėklas, avižų sėlenas, įberkite žiupsnelį druskos ir apie 1-2 šaukštelius rudojo cukraus (arba mažiau, nes saldumo bus nuo banano), miltus ir cukinijų tarkius ir išsukite tešlą.

3. Kepkite blynelius aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su jogurtu, uogomis arba uogiene.

Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų ir bananų blynai su chia sėklomis
Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų ir bananų blynai su chia sėklomis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius