Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: drėgnas ir saikingai saldus kokosinis slyvų pyragas

Slyvos man yra pirmosios artėjančio rudens pranašės. Dar siaubingai nesinori galvoti apie gelstančius lapus ir ūkanotus rytus, norėtųsi verčiau pagauti besibaigiančią vasarą už uodegos ir stipriai laikyti, kad mūsų taip greitai nepaliktų. Tačiau geroji naujiena artėjant darganotam rudeniui yra pyragais kvepiantys namai...
Nida Degutienė ir jos keptas kokosinis slyvų pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas kokosinis slyvų pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Prieš įsibanguojant obuoliniams, kepiniai su slyvomis man visuomet yra savotiška saldi įžanga į jau tuoj tuoj visas iki vienos virtuves užvaldysiančius cinamono ir vanilės aromatus.

Nidos Degutienės nuotr. /Kokosinis slyvų pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Kokosinis slyvų pyragas

Šis kokosinis pyragas patiks tiems, kas mėgsta nesaldžius keksinius pyragus. Didelė dalis miltų čia pakeista kokosų drožlėmis. Taip pat tešlai naudosite jogurtą, o tai visuomet lemia kepinio drėgnumą ir ilgai išliekantį šviežumą. Beje, jei patiks pats pyragas, slyvas čia drąsiai galite keisti avietėmis (šviežiomis ar šaldytomis), šilauogėmis ar obuoliais. Pyragas saikingai saldus, tačiau jei jums saldumo trūks, pasigaminkite dvigubą porciją kokosinio glajaus – jis čia tikrai labai tinka.

Ingredientai:

pyragui:

  • 125 g sviesto;
  • 100 g cukraus;
  • 2 kiaušiniai, dideli;
  • ½ citrinos nutarkuota žievelė;
  • 200 g miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 75 g kokosų drožlių;
  • 125 g graikiško jogurto;
  • 450 g slyvų, be kauliukų, perpjautų pusiau.

kokosų glajui:

  • ½ stiklinės cukraus pudros;
  • 2 valg. šaukšt. kokosų likerio arba romo (pvz., „Malibu“), jį galite keisti citrinos sultimis.
Nidos Degutienės nuotr. /Kokosinis slyvų pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Kokosinis slyvų pyragas

Gaminimas:

1. Visi ingredientai pyrago tešlai turi būti kambario temperatūros. Įkaitinkite orkaitę iki 160 ˚C temperatūros. Kepimo skardą (30x18 cm dydžio) išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Minkštą sviestą iki baltumo išsukite su cukrumi. Po vieną muškite kiaušinius ir toliau sukite, kol ingredientai susijungs. Pabaigoje įmaišykite nutarkuotą citrinos žievelę. Birius produktus sumaišykite tarpusavy (miltus, kepimo miltelius ir kokosų drožles). Pakaitomis berkite birių produktų mišinį ir dėkite graikišką jogurtą, švelniai maišydami, tik kol susijungs ingredientai.

3. Gautą masę supilkite į kepimo skardą, išlyginkite paviršių. Sudėkite slyvas perpjauta puse į viršų arba šiek tiek įstrižai, įkišdami į tešlą. Kepkite apie 45 minutes arba ilgiau, kol patikrinę mediniu pagaliuku jį ištrauksite sausą.

4. Glajui reikiamus ingredientus sumaišykite. Jei jis pernelyg skystas, dėkite daugiau cukraus pudros, jei pernelyg tirštas – įpilkite kelis lašus likerio (ar sulčių). Glajumi ištepkite visą pyrago paviršių. Prieš patiekdami galite dar pabarstyti cukraus pudra (labiau dėl grožio).

Pastaba: Jei naudojate šaldytas uogas, jų neatšildykite, sudėkite ant pyrago tiesiai iš šaldikio.

Nidos Degutienės nuotr. /Kokosinis slyvų pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Kokosinis slyvų pyragas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius