Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: graikiškas špinatų ir fetos pyragas „Spanakopita“

Kas jau kas, o graikai žino, ką gaminti iškyloms ir šeimos šventėms. Mat tokio gerumo oras, kokiu mes mėgaujamės šią vasarą, Graikijoje trunka ilgiau nei pusmetį. Nesaldūs pyragai, prikrauti daržovių, yra tikras taip vadinamas „crowd pleaser“ (arba pulko žmonių džiugintojas). Juos iškepame vienoje skardoje, o supjaustę gabalėliais galime pamaitinti visą minią.
Nida Degutienė ir jos keptas graikiškas špinatų ir fetos pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas graikiškas špinatų ir fetos pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Taip pat juos labai lengva transportuoti, o valgymui nereikia jokių įrankių, jie skanūs ir šilti, ir atvėsę. Žodžiu, ar namuose, ar gamtoje, ar kelionėje – tokie pyragai visur tinka ir visiems patinka.

Dar vienas dalykas, kuris šiame pyrage yra superinis – tai plonytė filo tešla ir jos traškesys iškepus. Kadangi klodami į skardą filo tešlos lakštus pertepsite sviestu, iškepę jie taps tarsi koks traškus šimtalapis.

Špinatus šiam pyragui galima naudoti ir šaldytus, tačiau vasarą, kai aplink špinatų nors vežimu vežk, griekas būtų tiesti ranką į šaldiklį. Tačiau jei po ranka šviežių špinatų neturite, tenebūna tai priežastis nekepti pyrago, nes sakau jums atvirai – kažin ar kas nors supras, kad kepant naudojote šaldytus, ne šviežius.

Nidos Degutienės nuotr. /Graikiškas špinatų ir fetos pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Graikiškas špinatų ir fetos pyragas

Špinatų pyragas „Spanakopita“

Ingredientai:

  • 1 pakuotė šaldytos filo tešlos (ją lėtai atšildykite, laikydami pakelyje šaldytuve, apie 10 valandų);
  • 100 g sviesto, ištirpinto (arba tyro alyvuogių aliejaus);

špinatų įdarui:

  • 500 g špinatų (tiks ir šaldyti);
  • 3 kiaušiniai;
  • 2 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
  • 200 g fetos sūrio;
  • ¼ stiklinės tarkuoto kietojo sūrio;
  • 1/3 stiklinės sukapotų šviežių bazilikų;
  • 1/3 stiklinės sukapotų šviežių krapų;
  • 1/4 stiklinės sukapotų šviežių raudonėlių;
  • 2 skiltelės česnako, sutrintos arba susmulkintos;
  • žiupsnis rupios druskos ir grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros.

2. Špinatus nuplaukite ir sudėkite į didelę keptuvę arba puodą. Kaitinkite, kol jie suglebs, ims skirtis skystis. Nukelkite nuo ugnies, sudėkite į sietelį ir visiškai atvėsinkite, leisdami skysčiui nuvarvėti. Šaukšto nugarėle ar pirštais gerai išspauskite špinatus, kad jie liktų kuo sausesni. Jei naudojate šaldytus špinatus, juos atšildykite ir gerai nuspauskite visą skystį.

3. Nedideliame inde lengvai suplakite kiaušinius ir sumaišykite su aliejumi, sutrupintu fetos sūriu, tarkuotu kietuoju sūriu, smulkintais žalumynais, česnakais, pagardinkite druska ir pipirais.

4. Filo tešlą išimkite iš pakuotės ir uždenkite sudrėkintu švariu virtuviniu rankšluosčiu, kad tešla nedžiūtų, kol formuosite pyragą.

5. Kepimo indą (apie 20x30 cm) patepkite tirpintu sviestu ir išklokite filo tešlos lakštu taip, kad jis uždengtų ir kraštus, šiek tiek išsikišdamas iš visų indo pusių. Visą tešlos lakšto paviršių (ir šonus!) patepkite tirpintu sviestu ir klokite kitą filo tešlos lakštą. Taip kartokite, kol suklosite apie 2/3 pakelyje esančių lakštų. Sudėkite špinatų įdarą ir sulyginkite paviršių. Vėl po vieną klokite likusius filo tešlos lakštus ir tepkite sviestu. Užlenkite tešlos kraštelius kepimo indo šonuose ir visą viršų patepkite sviestu. Tada aštriu peiliu įpjaukite (maždaug iki pusės gylio) rėžius, padalindami visą pyragą į norimo dydžio kvadratus. Pabarstykite juodaisiais arba baltaisiais sezamais.

6. Kepkite apie 45–55 minutes arba kol filo tešla bus trapi ir gražiai apskrudusi. Patiekite pyragą šiltą arba atvėsusį, kambario temperatūros.

Nidos Degutienės nuotr. /Graikiškas špinatų ir fetos pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Graikiškas špinatų ir fetos pyragas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius