Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: kaukazietiškas baklažanų ir pomidorų troškinys

Kai už lango spusteli šaltukas, rankos taip ir tiesiasi arčiau aromatingo, šildančio maisto. Tarsi jaukus vasaros prisiminimas ant mano stalo guli Kaukazo patiekalų knyga. Daug ko nespėjau pasigaminti, kol daržuose žaliavo prieskoninės žolės, kol lentynos lūžo nuo šviežių daržovių. Tačiau kartais ir žiemą atsisakome mėsiškų patiekalų, tada juos dažnai keičiu baklažanais. Nuo seno baklažanai būdavo mėsos „pakaitalas“ žydams: neišgalėdami įpirkti ir mėsą pasilikdami tik Šabui, žydai dažnai pietums gamindavo baklažanus.
Nida Degutienė ir jos ruoštas kaukazietiškas baklažanų ir pomidorų troškinys
Nida Degutienė ir jos ruoštas kaukazietiškas baklažanų ir pomidorų troškinys / Nidos Degutienės nuotr.

Šios daržovės lengvai sugeria kitų ingredientų ir prieskonių skonius, yra sočios ir labai skanios.

Jei norite lašelio nostalgiškos egzotikos ir prisiminimo apie prabėgusią vasarą, pasigaminkite kaukazietišką baklažanų ir pomidorų troškinį. Šiais laikais parduotuvėse galima rasti gana gausų gruziniškų prieskonių pasirinkimą ir jie čia vaidina labai svarbų vaidmenį. Kaip ir česnakai, kurių siūlau tikrai nepagailėti!

Nenustebkite, kad troškinyje naudojamas lydytas sviestas. Galite sviestą keisti aliejumi, tačiau tikrai rekomenduoju būtent sviestą, nes jis suteikia patiekalui labai smagaus skonio, o maistas tikrai nesijaučia pernelyg riebus.

Nidos Degutienės nuotr. /Kaukazietiškas baklažanų ir pomidorų troškinys
Nidos Degutienės nuotr. /Kaukazietiškas baklažanų ir pomidorų troškinys

Kaukazietiškas baklažanų ir pomidorų troškinys

Ingredientai (4 asm.):

  • 3 baklažanai, vidutinio dydžio (arba 8 mažučiai);
  • 100 g lydyto sviesto;
  • 10 skiltelių česnako, supjaustytų juostelėmis;
  • 400 g konservuotų pomidorų (be odelių) savo sultyse;
  • 200 ml vandens arba sultinio (skaniausia su vištienos, bet galite naudoti ir daržovių);
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • druskos;
  • pipirų;
  • gruziniškų prieskonių.

Gaminimas:

1. Baklažanus įpjaukite kryželiu storesniame gale taip, kad perpjautumėt beveik per visą ilgį, tačiau palikite kotelį, kad visas baklažanas laikytųsi nesuiręs. Jei baklažanai labai stori, galite padaryti dar kelis pjūvius išilgai, kad kepant juos galėtumėte išskleisti tarsi vėduoklę. Galite baklažanus supjaustyti ir juostelėmis. Kaip jums labiau patinka.

2. Dideliame troškintuve ar keptuvėje ištirpinkite 2 šaukštus sviesto ir sudėkite česnakus. Kepinkite juos lėtai, kol paskleis aromatą, patamsės, tačiau neims svilti. Išgriebkite česnakus ir atidėkite į šalį.

3. Į keptuvę įdėkite dar du šaukštus sviesto. Guldykite baklažanus. Kepinkite juos iš visų pusių gana ilgai, ne mažiau nei 10 minučių, kol odelė ims raukštėltis, o baklažanai taps visiškai minkšti. Labai svarbu sulaukti, kol baklažanai išties suminkštės. Jei matote, kad trūksta riebalų, įdėkite dar šiek tiek sviesto. Tik nepamirškite, kad baklažanai sugers sviesto tiek, kiek įdėsite. Kai baklažanai visiškai suminkštės, išimkite juos ir atidėkite į šalį.

4. Į tą pačią keptuvę įdėkite dar 2 šaukštus sviesto. Pomidorus perpjaukite pusiau skersai ir sudėkite į keptuvę perpjauta puse apačion. Kepinkite ant didelės ugnies, kol pomidorai karamelizuosis. Jų odelės turėtų susiraukšlėti ir jas bus lengva žnyplėmis „numauti“ ir išmesti.

5. Sudėkite atgal į keptuvę baklažanus, į tarpus tarp pomidorų, suberkite apkepintus česnakus, užpilkite vandeniu (arba sultiniu), įberkite cukraus, druskos, pipirų, ir jei turite – gruziniškų prieskonių. Troškinkite ant vidutinės ugnies apie 15-20 minučių, kol skystis beveik visai išgaruos, o baklažanai taps itin minkšti.

6. Patiekite pabarstę šviežiomis prieskoninėms žolėmis, su gabalėliu gruziniškos duonos ar lavašo, arba su paskrudinta čiabatos riekele, arba su virtais ryžiais.

Nidos Degutienės nuotr. /Kaukazietiškas baklažanų ir pomidorų troškinys
Nidos Degutienės nuotr. /Kaukazietiškas baklažanų ir pomidorų troškinys

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius