-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: korėjietiški saldūs glazūruoti viščiuko sparneliai

Šį receptą ruošiausi gaminti pusmetį. Prisiekiu. Nuo gruodžio mėnesio iki pat dabar, iki vasaros. Ne, ne todėl, kad jam reikia kokių ypatingų ingredientų, kurių neturiu. Tiesiog laukiau tinkamos progos ir nusiteikimo.
Nida Degutienė ir jos ruošti viščiuko sparneliai
Nida Degutienė ir jos ruošti viščiuko sparneliai / Nidos Degutienės nuotr.

Prieš keletą mėnesių man nusišypsojo laimė įžengti į žinomiausios Londono kulinarijos mokyklos Leiths kulinarinę klasę. Tą šeštadienį pasirinkau mėsos išpjaustymo kursą. Toks gana keistokas iš pirmo žvilgsnio kursas, tiesa? Tačiau mėsininko įgūdžių klasė man pasirodė pati įdomiausia.

Tačiau ne apie kulinarines technikas šiandien norėjau papasakoti, o apie kulinarinių kursų mokytoją. Tiksliau – apie mokytojos asistentę, kuri prasitarė, kad prieš savaitę padovanojo savo geriausiai draugei neįprastą vestuvių dovaną: prikepė visiems 80-iai svečių lipnių korėjietiškų viščiuko sparnelių, ir tai tapo visų vestuvių kulinarine vinimi! Ji su tokiu užsidegimu pasakojo apie tuos sparnelius, kad aš žūtbūt užsimaniau tą receptą išbandyti.

Šis patiekalas buvo pats nuostabiausias būdas prisiminimais grįžti į kelionę po Pietų Korėją – šalį, kuri mane itin sužavėjo savo maistu. Beje, pats populiariausias korėjietiško maisto gaminimo būdas – grilis. Didelis ar mažas, esantis kieme ar tiesiog ant stalo restorane – grilis yra pagrindinė priemonė maistui ruošti.

Todėl, net jei šiuos sparnelius galima pasigaminti paprastoje orkaitėje, aš išdidžiai įkūriau savo kamado tipo grilį „Big Green Egg“ tokiai išlauktai kulinarinei šventei. Kamado grilis – ypač tinkantis ir bene geriausiai atkartojantis korėjietiško maisto gaminimo subtilumus įrenginys, mat tokio tipo griliai į pasaulį atkeliavo iš Japonijos. Jei naudojamas su specialia pertvara – konvEGGtoriumi, jis tampa tarsi orkaite, arba pečiumi, jei be jo – įprastu griliumi, išlaikančiu kepamo maisto sultingumą ir dar prisotinančiu jį dūmo aromatais. Tad mano korėjietiški sparneliai buvo itin artimi originaliam korėjietiškam skoniui, nes turėjo ir saldumo, ir lipnumo, ir traškumo, ir dar malonaus dūmo aromato!

Nidos Degutienės nuotr. /Kepami glazūruoti viščiuko sparneliai
Nidos Degutienės nuotr. /Kepami glazūruoti viščiuko sparneliai

Vieno specifinio ingrediento visgi šiam patiekalui reikės. Tai korėjietiška gochujang čili pasta. Gochujang – tai sojų pupelių, ryžių ir čili pipirų pasta, kuri yra vidutinio aitrumo, su švelnia rūgštele ir puikiausiai tinkama glazūroms, padažams, marinatams. Lietuvoje šios pastos nėra, geriausia arba atsisiųsti (ji tikrai gerus metus gali stovėti šaldytuve, ir dar ilgiau – šaldiklyje), arba parsivežti keliaujant iš kokio Europos didmiesčio. Tačiau jei tokios galimybės nėra, artimiausias pakaitalas, kuris ateina man į galvą – tai Buga's čili padažas.

Na, o jei viską, ko reikia, turite ir planuojate sparnelių vakarėlį, pasiraitokite rankoves, pasiruoškite daug servetėlių lipnioms rankoms valyti ir pasinerkite į pačius didžiausius pilvo malonumus!

Korėjietiški saldūs glazūruoti viščiuko sparneliai

Ingredientai (kaip užkandis 4–6 asm.):

  • 1 kg viščiuko sparnelių.

marinatui:

  • 2 valg. šaukšt. šaukštai cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. rupios druskos;
  • 4 skiltelės česnako, susmulkintos;
  • 1 valg. šaukšt. sojų padažo.

saldžiai čili glazūrai:

  • 60 g (1/4 stiklinės) gochujang (korėjietiškos čili pastos);
  • 4 valg. šaukšt. medaus;
  • 2 valg. šaukšt. ryžių degtinės sakės;
  • 4 valg. šaukšt. mirin (virimui skirto japoniško ryžių vyno);
  • 4 valg. šaukšt. ryžių acto;
  • 1 valg. šaukšt. sezamų sėklų (juodų arba baltų).

Gaminimas:

1. Viščiukų sparnelius padalinkite į tris dalis. Pačias ploniausias atidėkite (panaudosite jas sultiniui), likusias nuplaukite ir nusausinkite. Sudėkite viščiuko sparnelius į zip lock maišelį.

2. Visus marinato ingredientus sumaišykite mažame dubenėlyje ir supilkite visą masę į maišelį su sparneliais. Įmasažuokite marinatą į mėsą ir sandariai uždarę maišelį padėkite į šaldytuvą. Palikite per naktį arba dar ilgiau, tik nepamirškite pavartyti maišelio, kad tikrai visi sparneliai pasimarinuotų tolygiai.

3. Jei kepate sparnelius orkaitėje, įkaitinkite ją iki 200 laipsnių. Sudėliokite sparnelius didelėje kepimo skardoje, vienu sluoksniu. Kepkite apie 30–40 minučių, arba kol sparneliai bus traškūs. Galite kelis kartus sparnelius apversti skardoje. Iškepus atsargiai nupilkite susirinkusius riebalus iš skardos.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepami glazūruoti viščiuko sparneliai
Nidos Degutienės nuotr. /Kepami glazūruoti viščiuko sparneliai

4. Jei kepate kamado tipo grilyje „Big Green Egg“, įkaitinkite grilį iki 200 laipsnių, uždėkite konvEGGtorių ir paprastas (ne špižines) groteles. Ant konvEGGtoriaus nepamirškite uždėti vienkartinio aliuminio folijos indo, į kurį lašės riebalai ir skysčiai. Kepkite sparnelius apie 15 minučių, tada apverskite ir kepkite dar apie 15 min., arba kol sparneliai bus minkšti ir traškūs.

5. Kol sparneliai kepa, sumaišykite glazūrai skirtus ingredientus. Jei sparnelius kepate grilyje, sudėkite juos visus į didelį kepimo indą. Sparnelius palaistykite glazūros mase, temperatūrą padidinkite iki 220 laipsnių ir toliau kepkite apie 10–15 min, kol glazūra pradės tamsėti ir tirštėti, sparneliai pasidengs lipnia saldžia mase. Prieš patiekiant sudėkite viską į didelę lėkštę, pašlakstykite likusia karšta glazūra, pabarstykite sezamų sėklomis.

Nidos Degutienės nuotr. /Korėjietiški saldūs glazūruoti viščiuko sparneliai
Nidos Degutienės nuotr. /Korėjietiški saldūs glazūruoti viščiuko sparneliai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius