Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: maistingi pusryčiai, arba Kaip pamilti košes

Ilgą laiką mano darbo dienos pusryčiai būdavo be galo paprasti: dažniausiai įberdavau į puodą 5 šaukštus avižinių dribsnių, juos užpildavau vandeniu, pagardindavau druska ir kai tik verdant košė sutirštėdavo, pusryčiai būdavo paruošti. Belikdavo pasiskaninti košę kokiu nors naminiu džemu, medumi ir cinamonu, o po 5 minučių galėdavau bėgti į darbą. Tačiau viskas pasikeitė, kai į mano rankas papuolė puiki Alex Hely-Hutchinson knyga „26 Grains“.
Nida Degutienė ir jos ruošta avižinių dribsnių košė
Nida Degutienė ir jos ruošta avižinių dribsnių košė / Nidos Degutienės nuotr.

Tai istorija apie jaunutę merginą, pametusią galvą dėl... kruopų. Tiek susižavėjusią įvairiomis grūdinėmis kultūromis, jog net atidarė tokiu pat pavadinimu veikiančią kavinę viename Londono rajonų, garsėjančią pačiomis skaniausiomis pusrytinėmis košėmis!

Jau vartant knygos puslapius norėjosi išmėginti ir tą, ir kitą, tad pamažu mano virtuvinės spintelės prisipildė pačiomis įvairiausiomis kruopomis, o aš kas rytą ėmiau eksperimentuoti vis su kitokiu košės skoniu. Eksperimentavau, kol susidėliojau keletą esminių taisyklių bet kokiai skaniai košei pagaminti pagal šios knygos autorės rekomendacijas. Štai tos taisyklės:

1. Košė skaniausia tada, kai joje dera įvairūs skoniai ir tekstūros: saldumas su sūrumu ir rūgštumu, glitumas su traškumu, karštis su vėsa.

2. Bet kokiai košei išvirti reikia 5 ingredientų: kruopų, skysčio virimui, prieskonių, maistingų riebalų ir traškių pagardų.

Vida Press nuotr./Kruopos
Vida Press nuotr./Kruopos

3. Kad būtų greičiau, darbo dienos rytą verta rinktis dribsnius (avižų, miežių, rugių, bolivinių balandų…). Jei turite daugiau laiko – griebkite „pilnas“ kruopas (avižas, neskrudintus grikius, bolivines balandas, neapdirbtus ryžius, speltos kruopas ar kt.). Tiek vienas, tiek kitas reikės iš anksto užmerkti vandeniu: dribsniams pakaks mirkti 30 min., kruopoms – mažiausiai valandą (padarykite tai iš vakaro – sutaupysite marias laiko!). Dviem žmonėms pusryčiams prireiks 100 g kruopų arba dribsnių, juos užmerkti reikės 1 stiklinėje (250 ml) vandens.

4. Išbrinkusias kruopas kartu su skysčiu, kuriame jos brinko, sudėkite į puodą ir įpilkite dar vieną stiklinę (250 ml) virimo skysčio. Kas tas virimo skystis? Mano mėgstamiausias pasirinkimas – avižų pienas. Jį vieni juokai pasigaminti namuose ir būsite visai savaitei pasiruošę! Receptas – šio įrašo pabaigoje. Tačiau košei virti tiks ir kokosų pienas, migdolų pienas, sezamų, aguonų ar kanapių pienas. Visi šie augaliniai pienai gaminami pagal tą pačią metodiką, tad, pamėginę su avižomis, galėsite drąsiai eksperimentuoti ir su kitais produktais.

Nidos Degutienės nuotr./Avižų pienas
Nidos Degutienės nuotr./Avižų pienas

5. Maistingi riebalai – tai įvairūs riešutų sviestai. Žinoma, jei negalite gyventi be karvės pieno sviesto, tiks ir jis! Lygiai taip, kaip graikiškas jogurtas ar net grietinė! Tačiau mano pasirinkimas pusryčiams – be laktozės, kitaip sakant, migdolų, sezamų, saulėgrąžų arba anakardžių sviestas. Dėkite šių riebalų ant ką tik išvirusios košės, pagal kiekvieno pageidavimą.

6. Skoniui išgauti būtinai įberkite mėgstamų prieskonių (kiekvienai porcijai – po 1/4–1/2 šaukštelio): malto cinamono, malto kardamono, imbiero, vanilės, ciberžolės, muskato ar kt.

7. Tam, kad košė būtų ypatinga, prieš patiekdami pabarstykite ją traškiais ir maistingais pabarstais: pakepintomis sėklomis (saulėgrąžų, sezamų, moliūgų), riešutais (migdolų, lazdyno, žemės, karijų, kokosų), kakavos pupelių traškučiais (cocoa nibs) ar namine granola.

8. Ir būtiniausiai paskaninkite šviežiais vaisiais (obuoliais, bananais) arba džemu, arba šaldytomis uogomis.

Avižinių dribsnių košė su lazdyno riešutais, obuoliais ir cinamonu

Ingredientai (2 asm.):

Košei:

  • 100 g avižinių dribsnių, pusvalandį išmirkytų 250 ml vandens;
  • 250 ml avižų pieno arba migdolų pieno;
  • 1/4 arbat. šaukšt. druskos.

Patiekimui:

  • 1/4 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 1 valg. šaukšt. kokosinių palmių cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. migdolų sviesto arba paprasto sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. paskrudintų lazdyno riešutų;
  • 1/2 saldžiarūgščio obuolio, supjaustyto šiaudeliais.

Gaminimas:

1. Sudėkite visus košės ingredientus į nedidelį puodą (kartu su avižiniais dribsniais supilkite ir vandenį, kuriame jie mirko), užkaiskite ir virkite apie 3–4 minutes, kol košė įgaus tinkamą konsistenciją.

2. Kokosų palmių cukrų sumaišykite su cinamonu. Košę padalykite į du dubenėlius, pagardinkite sviestu, pabarstykite cukraus ir cinamono mišiniu, riešutais bei obuoliu.

Nidos Degutienės nuotr./Avižinių dribsnių košė
Nidos Degutienės nuotr./Avižinių dribsnių košė

Bolivinių balandų košė su cinamonu ir bananais

Ingredientai (2 asm.):

Košei:

  • 100 g bolivinių balandų kruopų (kynva);
  • 250 ml avižų pieno arba migdolų pieno;
  • 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos.

Patiekimui:

  • 1 bananas, supjaustytas;
  • 1 valg. šaukšt. migdolų sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. kakavos pupelių traškučių (cocoa nibs);
  • 1 valg. šaukšt. agavų (arba datulių) sirupo.

Gaminimas:

1. Išmirkykite bolivines balandas vandenyje bent valandą. Nuplaukite, nusausinkite. Suberkite į puodą, užpilkite 250 ml vandens, virkite 15 minučių, kol kruopos suminkštės, o vanduo susigers*.

2. Supilkite avižų arba migdolų pieną, suberkite cinamoną, druską ir virinkite ant vidutinės ugnies dar apie 7 minutes, nuolatos maišydami, kol masė įgaus košės konsistenciją.

3. Padalykite košę į 2 dubenėlius, ant viršaus uždėkite supjaustytą bananą, migdolų sviestą, pabarstykite kakavos pupelių traškučiais ir palaistykite sirupu.

*Šiai košei virti labai tiks iš vakaro likusios nesunaudotos jau išvirtos kruopos.

Nidos Degutienės nuotr./Bolivinių balandų košė su cinamonu ir bananais
Nidos Degutienės nuotr./Bolivinių balandų košė su cinamonu ir bananais

Avižų pienas

Ingredientai:

  • 100 g avižinių dribsnių, išmirkytų vandenyje mažiausiai 1 valandą;
  • 900 ml geriamojo vandens;
  • žiupsnis druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės (pasirinktinai).

Gaminimas:

1. Išmirkusius dribsnius perskalaukite ir nusausinkite. Suberkite į elektrinio plakiklio (blenderio) indą, užpilkite vandeniu, sudėkite likusius ingredientus ir plakite, kol masė pavirs baltu skysčiu.

2. Supilkite į keliais sluoksniais marlės išklotą sietelį arba sūrmaišį ir gerai nuspauskite skystį. Laikykite pieną gerai uždaromuose stikliniuose induose apie 4–5 dienas šaldytuve.

Lygiai taip galite pasigaminti ir avižų grietinėlę – jai prireiks 450 ml vandens.

Nidos Degutienės nuotr./Avižų pienas
Nidos Degutienės nuotr./Avižų pienas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius