-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: mielinės bandelės su moliūgais ir cinamonu

Tas kvapas namuose… Tas kepamų šviežių bandelių su cinamonu kvapas… Vien dėl jo verta imtis šio tikrai nesudėtingo proceso. Vien dėl to minkštučio kepinio, kuris, užgertas puodeliu aromatingos kavos, net niūriausią rudenišką dieną padaro saulėta ir šviesia… Beje, šiose bandelėse dalį miltų tešloje pakeisite trintų moliūgų koše, tad rytinis pasilepinimas bus (beveik) be nuodėmės.
Nida Degutienė ir jos keptos mielinės bandelės
Nida Degutienė ir jos keptos mielinės bandelės / Nidos Degutienės nuotr.

Mieliniai kepiniai nemėgsta skubėjimo virtuvėje. Tešla privalo ramiai pakilti, tik tuomet bandelės bus minkštos ir skanios. Tačiau jei bandelių norite ryte, užminkę tešlą, palikite ją susukę į maistinę plėvelę pernakt šaldytuve.

Rytojaus rytą pakaks ištraukti tešlą iš šaldytuvo, palaukti, kol ji taps kambario temperatūros, ir, suformavus bandeles, pašauti jas į orkaitę.

Ingredientai (20–24 mini bandelės):

tešlai:

  • 3,5 stiklinės miltų (naudojau speltos);
  • 12 g sausų mielių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 kiaušinis, suplaktas;
  • 80 g cukraus;
  • 3/4 stiklinės šilto pieno;
  • 3/4 stiklinės kepto ir sutrinto į košę moliūgo;
  • 50 g sviesto, ištirpinto;

Įdarui ir patepimui:

  • 50 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto;
  • 1/2 stiklinės rudojo cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. cinamono;
  • 1 kiaušinio trynys, sumaišytas su 1 šaukštu vandens (patepimui prieš kepant).

Gaminimas:

1. Užminkykite bandelių tešlą: sumaišykite sausus ingredientus (miltus, druską, cukrų ir sausas mieles), o kitame dubenyje – plaktą kiaušinį, šiltą pieną, trintą moliūgą. Tada abu šiuos mišinius sumaišykite, o pabaigoje supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Tešlą minkykite ilgai (aš naudoju elektrinį maišytuvą), ji turi būti minkšta ir lipni. Kuo minkštesnė bus tešla, tuo minkštesnės bus bandelės. Suformuokite iš tešlos rutulį ir padėkite šiltai mažiausiai valandai, kad jos tūris padvigubėtų.

2. Padalykite tešlą į dvi dalis. Ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite iš tešlos ploną kvadratą (apie 30×40 cm), patepkite visą paviršių tirpintu sviestu ir pabarstykite puse kiekio cukraus, sumaišyto su cinamonu.

3. Tampriai suvyniokite tešlą į ritinėlį ir supjaustykite gabalėliais (aš pjausčiau vieną juostą įstrižą, kitą – tiesią, kad gautųsi tokios trikampės bandelės). Sudėkite visas bandeles į skardą, palikdami tarpus, kad kepdamos ir augdamos nesusiklijuotų. Tą patį padarykite su kita dalimi tešlos.

Nidos Degutienės nuotr. /Formuojamos bandelės
Nidos Degutienės nuotr. /Formuojamos bandelės

4. Abi kepimo skardas su bandelėmis padėkite šiltai, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite apie 20–40 min., kad tešla „paaugtų“.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Pašaukite bandeles į orkaitę ir kepkite 200 °C temperatūroje apie 11–13 min., kol gražiai pagels. Skaniausios – dar šiltos.

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su moliūgais ir cinamonu
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su moliūgais ir cinamonu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius