Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: mielinis slyvų pyragas su aguonomis

Jei šiemet jums gausiai užderėjo slyvos, vadinasi metas kepti slyvų pyragą. Mėlynosios rudens gražuolės kaip niekas kitas tinka rudeniškiems kepiniams.
Nida Degutienė ir jos keptas mielinis slyvų pyragas su aguonomis
Nida Degutienė ir jos keptas mielinis slyvų pyragas su aguonomis / Nidos Degutienės nuotr.

Šis Balkanų regiono slyvų pyragas ilgai laukė eilėje, kol prisiruošiau jį kepti. O kai iškepiau, užsišaldžiau maišelį slyvų žiemai, mat speiguotą žiemos savaitgalį tikrai norėsiu, kad mano namai pakviptų slyvų pyrago aromatu. Aš net manau, jog norėsiu tokį patį kepti ir Kalėdoms! Juk kada, jei ne Kalėdų laikotarpiu, patys paklausiausi kepiniai yra tie su aguonomis.

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinis slyvų pyragas su aguonomis
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinis slyvų pyragas su aguonomis

Tad jei dar viso slyvų derliaus nesuvartojote, pasilepinkite šiuo nesaldžiu kepiniu arba skubėkite užsišaldyti slyvų, kad išsikeptumėte pyrago tada, kai už lango kris ne auksiniai lapai, o baltutėlės snaigės!

Mielinis pyragas su slyvomis ir aguonomis

Ingredientai:

tešlai:

  • 380 g miltų;
  • 20 g šviežių arba 10 g sausų mielių;
  • 1 didelis kiaušinis;
  • 1 kiaušinio trynys;
  • 150 ml šilto pieno;
  • 60 g cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 80 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto;

įdarui:

  • 80 g aguonų;
  • 50 g marcipanų masės;
  • 80 g cukraus;
  • keli lašeliai migdolų esencijos.

taip pat reikės:

  • 700-800 g slyvų, perpjautų pusiau, išimtais kauliukais;
  • 1 kiaušinis, sumaišytas su 2 šaukštais pieno (patepimui);
  • cukraus pudros (pabarstymui iškepus).

Gaminimas:

1. Jei tešlai naudosite šviežias mieles, pirmiausia pasidarykite mielių mišinį (iš produktų, kurie nurodyti sąraše): sumaišykite dubenėlyje mieles su 1 šaukštu cukraus, 3 šaukštais miltų ir 4 šaukštais drungno pieno. Šį mišinį palikite suputoti, o paskui įmaišykite ruošdami tešlą, taip pat kaip naudojant sausas mieles.

2. Jei naudosite sausas mieles, jas sumaišykite su miltais, kiaušiniu ir kiaušinio tryniu, pienu, cukrumi, druska, pačioje pabaigoje supilkite tirpintą atvėsintą sviestą ir suminkykite minkštą elastingą tešlą. Suformuokite iš tešlos rutulį, uždenkite virtuviniu rankšluostėliu, ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 1,5 valandos arba kol tešlos kiekis padvigubės.

3. Kol tešla kyla, pasiruoškite aguonų masę: aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti, kol vanduo atvės. Nukoškite kuo sausiau, tada 2 kartus sumalkite malimo mašinėle (arba susmulkinkite virtuviniu kombainu). Aguonas taip pat galima pavirinti apie 10 min., tada nukošti kuo sausiau, ir sumalti. Maltas aguonas sumaišykite su marcipanais ir cukrumi, pagardinkite migdolų esencija.

4. 26 cm diametro kepimo indą išklokite pergamentiniu popieriumi.

5. Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus į maždaug 30×40 cm keturkampį. Jį supjaustykite į 3 juostas: 10 cm pločio ir 40 cm ilgio (kaip nuotraukoje). Į kiekvienos juostos vidurį dėkite aguonų įdaro ir sulipdykite kraštus taip, kad gautumėte aguonomis pripildytus „vamzdelius“. Šiuos vamzdelius susukite į spiralę paruoštoje kepimo skardoje, neprispausdami kraštų vienas prie kito, kad į tarpus tilptų slyvos.

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinio slyvų pyrago su aguonomis formavimas
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinio slyvų pyrago su aguonomis formavimas

6. Slyvas sudėliokite į tarpus tarp tešlos vamzdelių, taip, kad jos šiek tiek viena su kita persidengtų. Taip paruoštą pyragą palikite šiltoje vietoje, uždengtą virtuviniu rankšluosčiu, kad pakiltų.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepimui paruoštas mielinis slyvų pyragas su aguonomis
Nidos Degutienės nuotr. /Kepimui paruoštas mielinis slyvų pyragas su aguonomis

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Visą pyrago paviršių ištepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite apie 35-40 min., kol visas viršus gražiai patamsės. Išimkite ir atvėsinkite. Prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra.

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinio slyvų pyrago su aguonomis gabaliukas
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinio slyvų pyrago su aguonomis gabaliukas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius