Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: minkštos, nesaldžios speltų miltų bandelės su sėklomis

Neįtikėtina, kokie laikai atėjo – prireikus duonos ar bandelių, užuot sėdęs į mašiną ir važiavęs į prekybos centrą, verčiau imi ir užsiminkai tešlą! Nežinau, kaip jūs, bet mano įpročiai, susiję su apsilankymais parduotuvėje, per pandemiją pasikeitė turbūt negrįžtamai...
Nida Degutienė ir jos keptos bandelės
Nida Degutienė ir jos keptos bandelės / Nidos Degutienės nuotr.

Anksčiau reikalų važiuoti į parduotuvę aš turėdavau kone kasdien. Tai šio prireikė, tai ano, o ir pro šalį važiavau, tai užsukau... Po vieną daiktelį ar po kelis, kažką radusi reikalingo (arba nelabai), susigundžiusi tuo, ko pirkti neplanavau. Šitie laikai jau praeityje – nuo pandemijos pradžios, nuo pat praeitų metų pavasario, į parduotuvę važiuoju kartą per savaitę. O jei jau ko pritrūkstu – yra du pasirinkimai: arba pasigaminti pačiai, arba apsieiti!

Tai štai taip gimė ir šios bandelės: pusryčiams ar vakarienei, sumuštiniams ar garnyrui. Pusę bandelių vos jos pravėso užšaldžiau – prireikus per kelias minutes orkaitėje taps tarsi ką tik keptos. Ir išsisukau nuo poreikio važiuoti į parduotuvę.

Nidos Degutienės nuotr. /Minkštos, nesaldžios speltų miltų bandelės su sėklomis
Nidos Degutienės nuotr. /Minkštos, nesaldžios speltų miltų bandelės su sėklomis

Speltų bandelės su sėklomis

Ingredientai (16 vnt.):

  • 1 šaukštelis sausų mielių;
  • 500 g speltų miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. anyžių sėklų, sutrintų grūstuvėje (nedėkit, jei nemėgstat, arba pakeiskite kmynais);
  • 1 arbat. šaukšt. druskos, smulkios;
  • 1 valg. šaukšt. raugo (nedėkit, jei neturit);
  • 300 ml vandens;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto (minkšto);
  • 1 valg. šaukšt. medaus.

aptepimui ir pabarstymui:

  • 1 kiaušinis, sumaišytas ir suplaktas su 1 šaukšteliu grietinėlės, pieno arba vandens;
  • sėklų (saulėgrąžų, moliūgų, aguonų, sezamų) arba kmynų, druskos dribsnių ar kt.

Gaminimas:

1. Dubenyje (geriausia – virtuvinio kombaino inde) sumaišykite mieles su miltais, anyžiais ir druska. Sudėkite raugą (praleiskit šią poziciją, jei neturit raugo), supilkit vandenį (šiltą, bet ne karštą), sviestą ir medų. Išsukite tešlą kol gausite minkštą elastingą tolygią masę. Suformuokite iš tešlos rutulį, aptepkite aliejumi ir padėkite šiltai, uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad tešla pakiltų (apie 1,5-2 val). Tešlos tūris turėtų mažiausiai padvigubėti.

2. Tešlą sumaigykite ir padalinkite į 16 lygių dalių. Ant truputį pamiltuoto darbastalio suformuokite iš kiekvienos tešlos dalies po apvalų rutuliuką ir sudėkite šiuos rutuliukus į dvi pergamentiniu popieriumi išklotas kepimo skardas, paliekant gana didelius atstumus tarp bandelių (kepdamos jos plėsis). Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir vėl palikite tešlą pakilti (30-40 min)

3. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C laipsnių temperatūros. Kiekvieną paaugusią bandelę patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite sėklomis (galite pasidaryti sėklų mišinį, galite dalį bandelių pabarstyti vienomis, kitą dalį – kitomis sėklomis). Kepkite 10-15 minučių, arba kol gražiai pagels (kepimo laikas priklausys nuo bandelių dydžio, pvz., jei nuspręsite daryti didesnes (ir mažiau, nei parašyta), pakepkite keliomis minutėmis ilgiau.

Nidos Degutienės nuotr. /Minkštos, nesaldžios speltų miltų bandelės su sėklomis
Nidos Degutienės nuotr. /Minkštos, nesaldžios speltų miltų bandelės su sėklomis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius