Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: nostalgiškieji žagarėliai

Jei jūs paklaustumėte mano vyro, kokie patiekalai yra jo „firminiai“, spėju, jog greičiausiai išgirstumėte du pavadinimus: omletas ir... žagarėliai! Tiesa, žagarėlių ekspertu jis buvo vaikystėje: grįžęs iš mokyklos, jis mikliai pats užminkydavo tešlą, suraitydavo žagarėlius, juos paskrudindavo riebaluose ir visus iki vieno pats sukirsdavo dar iki tėvams grįžtant iš darbų.
Nida Degutienė ir jos gaminti žagarėliai
Nida Degutienė ir jos gaminti žagarėliai / Nidos Degutienės nuotr.

Žagarėliai ir man žadina nostalgiškus vaikystės prisiminimus. Tik mūsų namuose jie buvo vadinami ausukėmis (ne auselėmis, bet ausukėmis, taip buvo įprasta juos vadinti Marijampolėje, iš kurios kilusi mano mama).

Šioje srityje meistrė buvo mano močiutė. Ji vienintelė turėdavo laiko ir kantrybės „žaisti“ su varškinėmis spurgomis (pončkomis), mieliniais blynais ir kitokiais gėriais, kurių mes su broliu išsikaulydavom ir kuriems reikėdavo karštų riebalų. Ausukes lipdyti leisdavo ir vaikams – nors man patikdavo narstyti įpjautos tešlos juosteles pagal močiutės instrukcijas, aš vis sukdavau galvą, kaip čia išradus kokią mandrą formą, kuri būtų dar įspūdingesnė, nei tradiciškai persukti trapūs sausainėliai. Niekada nieko tobulesnio, beje, taip ir neišradau, kad ir kiek bandymų man buvo leista padaryti...

Nidos Degutienės nuotr. /Nostalgiškieji žagarėliai
Nidos Degutienės nuotr. /Nostalgiškieji žagarėliai

Tačiau šįkart aš leidau sau šiek tiek modifikuoti klasikinį žagarėlių receptą: vietoje citrinos žievelės įtarkavau žaliosios (laimo), o vietoj degtinės šliūkštelėjau kokosų romo. Mano žagarėliai mažumėlę suspindėjo piña-colada spalvomis, bet svarbiausia, jog iš savo vyro (žagarėlių eksperto!) gavau pagyrimą, kad jam (cituoju!) „tokie skanūs nesigaudavo“

Ingredientai

  • 300 g miltų;
  • žiupsnis druskos;
  • 50 g sviesto, supjaustyto gabaliukais;
  • 3 kiaušinio tryniai;
  • 100 g riebios grietinės;
  • 1 nutarkuota žaliosios citrinos (laimo) žievelė (arba paprastos citrinos);
  • 2 valg. šaukšt. žaliosios citrinos (laimo) sulčių (arba paprastos citrinos);
  • 2 valg. šaukšt. romo (arba degtinės);
  • aliejaus (virimui);
  • cukraus pudros (pabarstyti patiekiant).

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje arba elektrinio virtuvės kombaino inde sumaišykite miltus ir druską. Sudėkite sviestą ir rankomis arba kombainu išmaišykite, kol išeis riebi ir biri masė.

2. Sudėkite kiaušinio trynius, grietinę, citrinos sultis ir žieveles, romą ir viską suminkykite iki vientisos ir gana kietos, bet elastingos masės. Susukite į maistinę plėvelę ir palikite bent pusvalandžiui vėsioje vietoje.

3. Plonai iškočiokite tešlą (iki 0,3–0,5 cm storio lakšto) ir supjaustykite ilgomis 2–3 cm juostomis. Tas juostas padalinkite į maždaug 5–6 cm ilgio juosteles, viduryje padarykite įpjovą ir per ją pernerkite vieną iš juostos galų.

4. Įkaitinkite aliejų iki 180 °C . Aliejaus sluoksnis turėtų būti apie 4–6 cm nuo indo dugno. Dėkite žagarėlius neperkraudami, dalimis, ir skrudinkite tol, kol gražiai paruduos abi pusės. Išimkite ir leiskite susigerti riebalų pertekliui ant popierinio rankšluosčio.

5. Patiekite pabarstę cukraus pudra.

Nidos Degutienės nuotr. /Nostalgiškieji žagarėliai
Nidos Degutienės nuotr. /Nostalgiškieji žagarėliai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius