Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: prancūziška keptų moliūgų sriuba

Ar gali būti per daug moliūgų sriubos receptų? Tikrai ne! Rudenį moliūgų receptai užima svarbiausias pozicijas mano virtuvėje ir nė neketina tų pozicijų užleisti kitoms daržovėms!
Nida Degutienė ir jos virta sriuba
Nida Degutienė ir jos virta sriuba / Nidos Degutienės nuotr.

Paprastai daugelį sriubų verdu iš akies, tačiau šiai atsiverčiau vieną savo naujausių kulinarinės literatūros bibliotekos eksponatų – prancūziškos kulinarijos albumą „The Cook’s Atelier“. Galėčiau daug pasakoti apie šią knygą ir jos istorijas, tačiau geriausiai, manau, istorijos pasakojasi per skonius!

Todėl dabar, kai pats didžiausias visų rūšių moiliūgų pasirinkimas, laikas išmėginti prancūziškos trintos moliūgų sriubos receptą! Knygos autorė siūlo sriubą patiekti su creme fraiche (puikiai tiks lietuviška riebi grietinė) ir trumais (aš panaudojau trumus aliejuje), tačiau trumus puikiai pavaduos apkepintos voveraitės ar kiti mėgstami grybai. Sriub rekomenduojama virti su maistingu naminiu vištienos sultiniu, tačiau jį vegetarai drąsiai gali keisti daržovių sultiniu.

Keptų moliūgų sriuba su degintu sviestu ir trumais

Ingredientai (apie 10 porcijų):

  • moliūgo (apie 2,3 kg);
  • 6 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • druskos ir pipirų;
  • 12 šalavijo lapų;
  • 6 čiobrelio šakelės;
  • 6 vidutinio dydžio porai (tik šviesi dalis);
  • 4 vidutinio dydžio morkos, supjaustytos gabalėliais;
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai, supjaustyti gabalėliais
  • 3 skiltelės česnako, susmulkintos;
  • 1/2 stiklinės (120 ml) baltojo sauso vyno;
  • 1 bouquet garni*;
  • 4-6 stiklinės (apie 960-1400 ml) vištienos sultinio;
  • riebios grietinės;
  • trumų (pasirinktinai);
  • deginto sviesto**.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175C.

2. Moliūgus perpjaukite pusiau (jei jie nedideli, jei dideli – supjaustykite riekėmis), išimkite sėklas. Sudėkite moliūgus nupjauta puse į viršų į kepimo skardą ir rankomis gerai įmasažuokite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, taip kad visas paviršius gerai pasidengtų ir nesviltų kepant. Tada pabarstykite druska ir pipirais. Ant moliūgų paskleiskite šalavijo lapus ir čiobrelius ir kepkite orkaitėje, kol galėsite gana lengvai įbesti peilį (užtruksite apie 20-50 minučių priklausomai nuo moliūgo rūšies ir dydžio).

3. Iškepusius moliūgus išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek pravėsti. Kai moliūgai jau nebus tokie karšti, išmeskite šalavijus ir čiobrelius, o juos pačius išskaptuokite iš luobelių. Minkštimą sudėkite į dubenį, o odeles išmeskite.

4. Kol moliūgai kepa, porus perpjaukite išilgai, tada supjaustykite maždaug 2,5 cm gabalėliais. Pripilkite dubenį šalto vandens ir skalaukite (geriausia rankomis) porus, kad pašalintumėte visą susikaupusį smėlį. Nusausinkite porus ir atidėkite į šalį.

5. Dideliame puode storu dugnu (arba troškintuve) įkaitinkite likusius 3 šaukštus aliejaus. Sudėkite porus, morkas, svogūnus ir česnakus ir maišydami kepinkite apie 6-8 minutes, kol suminkštės. Supilkite vyną ir pakaitinkite, kol jis visas išgaruos, Tada sudėkite moliūgus ir įpilkite sultinio tiek, kad apsemtų visą puodo turinį, įmeskite bouquet garni ir užvirus skysčiui, virkite ant nedidelės ugnies apie 25 minutes, arba kol visos daržovės taps minkštos.

6. Išimkite ir išmeskite bouquet garni. Sriubą kuo geriaus sutrinkite (geriausia kokteiline – mikseriu), kol jos konsistencija bus vientisa, it šilkinė. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.

7. Patiekite pašildytuose dubenėliuose, su šaukštu riebios grietinės, keliais gabalėliais trumų (jei turite), pabarstykite žalumynais ir pašlakstykite degintu sviestu.

*Bouquet garni – tai virtuvine virvele surištas prieskoninių žolių paketėlis. Jį lengva įdėti ir išimti iš puodo išvirus. Prancūziškoje virtuvėje toks ryšulėlis paprastai sudarytas iš saujelės petražolių, čiobrelių ir poros lauro lapų.

**Degintas sviestas išgaunamas kaitinant sviestą kol jis įgauna tamsiai rudą spalvą ir ima kvepėti lazdyno riešutais. Kai jį gaminsite, nenuleiskite akių stebėdami sviesto spalvą, mat jis gali greitai imti svilti. Papildomai paskanindami galite įberti šiek tiek druskos ir įberti truputį kapotų petražolių arba česnakinių svogūno laiškų.

Nidos Degutienės nuotr. /Keptų moliūgų sriuba su degintu sviestu ir trumais
Nidos Degutienės nuotr. /Keptų moliūgų sriuba su degintu sviestu ir trumais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius