Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: prancūziškas kalafiorų apkepas „gratin“

Skubantiems ir tiems, kuriuos nelabai džiugina mintis pusdienį praleisti virtuvėje, tikru išsigelbėjimu dažnai tampa „vieno puodo“ patiekalai. Paprastai nesudėtingai pagaminami, telpantys į vieną skardą ar keptuvę, tokie patiekalai gali pamaitinti visą šeimyną, o ir tam, kam išpuola plauti indus, būna ne itin daug darbo!
Nida Degutienė ir jos keptas kalafiorų apkepas „gratin“
Nida Degutienė ir jos keptas kalafiorų apkepas „gratin“ / Nidos Degutienės nuotr.

Mane pačią tokiomis užimtomis dienomis dažnai gelbsti gratinai – Prancūzijos virtuvėje populiarios daržovių užkepėlės, kurios tinka ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis vegetariškas patiekalas. Bene populiariausias gratinas ruošiamas iš plonytėmis juostelėmis supjaustytų bulvių, kepamų pieno ir grietinėlės plaikinyje ir pagardinamas tarkuotu sūriu.

Tačiau jei norėtųsi lengvesnės vegetariško gratino versijos, siūlau pasinaudoti proga, kol vis dar turime šviežių kalfiorų. O tiems, kam vegetariška vakarienė didelio susižavėjimo nekelia, primenu, kad gabalėlis kumpio nepagadino dar nė vieno daržovių patiekalo!

Nidos Degutienės nuotr. /Kalafiorų apkepas „gratin“
Nidos Degutienės nuotr. /Kalafiorų apkepas „gratin“

Kalafiorų „gratinas“

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 kalafioras (apie 600 g);
  • 1 ir 1/4 stiklinės (300 ml) vandens;
  • 3 šaukštai (40 g) sviesto, plius truputis kepimo indo patepimui;
  • 1/2 stiklinės (75 g) miltų, plius 1 šaukštas;
  • nepilna 1/2 stiklinės (100 ml) pieno;
  • 4 kiaušiniai (baltymai atskirti nuo trynių);
  • žiupsnelis šviežiai tarkuoto muskato;
  • druskos;
  • pipirų;
  • pabarstymui: džiūvėsių arba bolivinių balandų (kynva) dribsnių.

Gaminimas:

1. Kalafiorą supjaustykite žiedeliais ir virkite pasūdytame vandenyje (300 ml) apie 5 min. Nusausinkite, tačiau neišpilkite vandens, kuriame kalafioras virė.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C laipsnių temperatūros.

3. Sviestą ištirpinkite puode, supilkite miltus ir išmaišydami, kol gausite tirštą masę (ji vadinasi roux). Nenuklėlę puodo nuo ugnies, dalimis pilkite atidėtą karštą vandenį, kuriame virė kalafioras, vis plakdami ir maišydami, kad masė nebūtų su tešlos trupiniais. Supilkite pieną, ir toliau maišykite, plakite, kad masė būtų kuo tolygesnė, puresnė. Įberkite muskato riešuto, druskos ir pipirų.

4. Nukelkite nuo ugnies ir palikite porą minučių šiek tiek atvėsti. Įmaišykite kiaušinių trynius, vis intensyviai maišydami. Sudėkite apvirtus kalafiorus ir vėl viską gerai sumaišykite.

5. Ištepkite sviestu karščiui atsparaus kepimo indo dugną ir kraštus ir pabarstykite džiūvėsiais (arba kynva dribsniais).

6. Baltymus išplakite iki standžių putų ir juos atsargiai įmaišykite į kalafiorų masę. Viską sukrėskite į paruoštą kepimo indą, viršų pabarstykite džiūvėsiais (arba kynva dribsniais), galite dar užmesti kokį gabalėlį sviesto ant viršaus. Kepkite 40 minučių, kol labai gražiai paruduos.

7. Skanus ir karštas, tik ką iš krosnies, ir atvėsęs, rytojaus dieną!

Nidos Degutienės nuotr. /Kalafiorų apkepas „gratin“
Nidos Degutienės nuotr. /Kalafiorų apkepas „gratin“

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius