Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: tirštas, aromatingas vengriškas guliašas

Visi turime nostalgiškų patiekalų prisiminimus iš vaikystės. Man vienas tokių – guliašas! Nedaug egzotikos tais laikais virtuvėje ragaudavom, bet šis vengriškas mėsos troškinys buvo tikrai tas, kuris perlipdavo santūrios lietuviškos virtuvės poskonius ir ypač spalvas!
Nida Degutienė ir jos ruoštas vengriškas guliašas
Nida Degutienė ir jos ruoštas vengriškas guliašas / Nidos Degutienės nuotr.

Nežinau, kuo tais laikais mūsų mamos gardindavo guliašą (juk žiemos metu nei saldžiųjų paprikų, nei juolab pomidorų nebūdavo, o ir džiovintų paprikų nežinau, ar jos turėdavo), bet tirštas ir aromatingas padažas su minkštute mėsa visada būdavo itin geidžiamas ir laukiamas. O ypač tada, kai paspausdavo šaltukas, lygiai taip, kaip šiomis dienomis.

Kai lankiau darželį, prieš kiekvienus pietus, pamenu, mus visus, vaikus, „iškraustydavo“ trumpam į rūbinę, kur turėjom ramiai sėdėti prie savo spintelių ir laukti, kol bus paruošti valgymui stalai (tuomet juk visą žaidimų patalpą reikėdavo konvertuoti į valgomąjį, o po pietų – į miegamąjį su iš didelių sieninių spintų išlankstomomis lovelėmis).

Dviem arba trims geriausiems tą dieną vaikams būdavo patikėta itin svarbi užduotis: kartu su auklyte eiti į koridoriaus gale esantį maisto išdavimo langelį ir padėti jai parsinešti visos grupės maistą. Nelabai dažnai man nusišypsodavo laimė to maisto eiti atnešti (na, tikrai nebuvau aš ta gera mergaitė, kuri niūniavo lėlytėms ar ramiai piešė piešinėlius….), bet kai jau TA diena išaušdavo ir auklytė, skelbdama pagalbininkų sąrašą, ištardavo mano vardą, man net širdis spurdėdavo iš įdomumo, ką ten toje virtuvėje pamatysiu, kas tuose puoduose kunkuliuoja...

Vaikams patikėdavo nebent nešti dubenį su duona ar kokiu garnyru. Sriubą ir pagrindinius patiekalus kibiruose tempdavo auklytė. Reikėdavo labai stengtis atsargiai eiti, nes neduokdie užkliūsi kur ir išbarstysi kokius žirnelius ar duonos riekeles – niekada daugiau į pagalbą neims!

Guliašas – vienas tų patiekalų, kuris tampa tik skanesniu, kuo daugiau kartų pašildomas!

Tad iš tų laikų aš pamenu ir guliašą. Visi žinojom tą pavadinimą ir kažkaip visi jį mėgom (to nepasakysi apie kitus patiekalus, pvz., žuvį, nuo kurios sukdavosi ir nosį raukydavo pusė grupės...). Guliašas gana dažnai būdavo ir mūsų namuose – tai vienas tų patiekalų, kuris tampa tik skanesnis, kuo daugiau kartų pašildomas!

Nidos Degutienės nuotr. /Vengriškas guliašas
Nidos Degutienės nuotr. /Vengriškas guliašas

Geram guliašui išvirti reikia nedaug: geros jautienos (persistengti ir investuoti į kepsniams tinkamą brandintą mėsą nereiktų – puikiai tiks ta, kuri tinka ilgam troškinimui!), geros paprikos miltelių (jei galite gauti vengriškų paprikų – jums nuskilo!), sultinio (tiek to, jei neturit, pilkit vandenį, skonis labai nedaug nukentės), na ir kantrybės paliekant puodą kunkuliuoti porą valandų.

Nidos Degutienės nuotr. /Guliašo ingredientai
Nidos Degutienės nuotr. /Guliašo ingredientai

Paprasta, ar ne? Tai kodėl gi neprisivirus viso katilo šio nostalgiškai skanaus maisto, kurio tikrai labai norėsis, kai grįšit iš pasivaikščiojimų miške ar rogučių/slidžių žygių!

Guliašas

Ingredientai (4 asm.):

  • 700 g jautienos (tinkamos troškinimui, supjaustytos plonomis juostelėmis arba norimo dydžio gabaliukais);
  • 3–4 šaukštai miltų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 1 didelis svogūnas, supjaustytas gabaliukais;
  • 4 skiltelės česnako, susmulkintos;
  • 2 paprikos (žalios arba raudonos), supjaustytos gabalėliais;
  • 4 šaukštai pomidorų pastos;
  • 2 šaukštai saldžiosios paprikos miltelių;
  • 1 šaukštelis rūkytos paprikos miltelių;
  • ½ stiklinės baltojo vyno;
  • Apie 400 ml sultinio (labiausiai tiktų jautienos, bet jei neturit, naudokit vištienos arba daržovių, arba vandenį)
  • druskos;
  • pipirų.

patiekimui:

  • 150 g grietinės;
  • petražolių, sukapotų;
  • virtų makaronų (arba bulvių košės).
Nidos Degutienės nuotr. /Vengriškas guliašas
Nidos Degutienės nuotr. /Vengriškas guliašas

Gaminimas:

1. Supjaustytą jautieną pabarstykite miltais ir apvoliokite taip, kad kiekvienas gabalėlis pasidengtų miltais (geriausia – ranka).

2. Troškinimui skirtame inde įkaitinkite šaukštą aliejaus. Dėkite dalį mėsos gabalėlių (kad neperkrautumėt indo, prireiks tą padaryti dviem ar net trimis porcijom) ir kepinkite mėsą, kol gerai apskrus iš visų pusių, tada išimkite ir atidėkite į šalį. Pilkite dar šaukštą aliejaus ir kepinkite kitą porciją mėsos, kol apkepinsite visus gabalėlius.

3. Į troškintuvą įpilkite dar aliejaus, suberkite supjaustytus svogūnus ir kepinkite, kol taps skaidrūs. Sudėkite česnakus, paprikas, ir toliau kepinkite maišydami. Kai daržovės visiškai suminkštės, sudėkite į troškintuvą apkepintą mėsą, suberkite saldžias ir rūkytas paprikas, pabarstykite druska ir pipirais, sudėkite pomidorų koncentratą (pastą) ir viską gerai apkepinkite dar keletą minučių. Įpilkite vyno ir gerai pagramdykite dugną, kad viskas, kas prikepė, ištirptų.

4. Supilkite sultinį (arba vandenį), užvirkite ir pasirinkite kokiu būdu toliau gaminsite: galite pašauti į orkaitę apie 1,5 val. (apie 160 °C temperatūroje), arba ant žemos ugnies troškinkite ant viryklės. Jei troškinsite ant viryklės, nepamirškite kaskart pamaišyti ir pagramdyti prie dugno prilipusį padažą, kad neprisviltų. Troškinkite apie 1,5–2 valandas, arba tol, kol jūsų mėsa bus minkštutė. Galite paskutines 20–30 minučių troškinti atidengus dangtį, kad padažas nugaruotų ir taptų tirštesnis.

5. Jei padažas nepakankamai tirštas, galite jį sutirštinti krakmolu arba miltais (apie šaukštą miltų/krakmolo išmaišykite mažame kiekyje vandens ir maišydami supilkite į puodą, neleisdami susidaryti gumuliukams). Jei padažas pernelyg sutirštėjo, praskieskite vandeniu (sultiniu). Paragaukite – gal trūksta druskos, pipirų, aitrumo? Nepakenks ir šaukštelis cukraus – geriau susibalansuos skonis.

6. Prieš patiekiant įmaišykite į guliašą grietinės ir pabarstykite petražolėmis. Patiekite su virtais makaronais arba su bulvių koše.

Nidos Degutienės nuotr. /Vengriškas guliašas
Nidos Degutienės nuotr. /Vengriškas guliašas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius