Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: viščiukas, troškintas garstyčių ir vyno padaže

Prancūziška virtuvė neatsiejama nuo... garstyčių. Nerasite prancūziškos virtuvės, kurios šaldytuve ar spintelėse nestovėtų 3–4 rūšių garstyčių indeliai. Retas prancūziškas troškinys neapsieina be šio priedo, garstyčiomis skaninami šalti mėsos užkandžiai, marinatai ir padažai. Nors yra nemažai garstyčias gaminančių regionų, bene labiausiai prancūzų mėgstamos Dijon garstyčios.
Nida Degutienė ir jos gamintas viščiukas, troškintas garstyčių ir vyno padaže
Nida Degutienė ir jos gamintas viščiukas, troškintas garstyčių ir vyno padaže / Nidos Degutienės nuotr.

Kai kurios garstyčios Prancūzijoje tokios aitrios, kad net mažas šaukštelis gali priversti valgytoją čiaudėti ir prakaituoti! Tačiau yra ir visiškai kitokių, pagamintų pagal receptus iš uoliai saugojamų šeimos receptų lobynų. Vienos tokios garstyčios gaminamos daugiau nei šimtmetį veikiančioje Denoux gamykloje ir jos maišomos su trintomis vynuogėmis. Tokios garstyčios ne tik turi itin saldų skonį, bet neįprasta ir jų spalva – tamsiai violetinė!

Vėsesniu oru kūnas prašyte prašosi sotesnių, šildančių patiekalų. Jei jums pabodo klasikiniu būdu ruošiama vištiena, pamėginkite ją pasigaminti taip, kaip vištieną ruošia Prancūzijos kaime. Troškinta vyno ir garstyčių padaže, minkštutė paukštiena įgaus puikiai derantį skonių balansą.

Bulvių košė bus pats tinkamiausias priedas, tačiau traški prancūziška bagetė taip pat neturėtų nuvilti tikrų gurmanų!

Viščiukas, troškintas garstyčių ir vyno padaže

Ingredientai:

  • 1/2 stiklinės (135 g) plius 3 valg. šaukšt. Dijon garstyčių*;
  • 1/4 arbat. šaukšt. rūkytos saldžios paprikos (jei neturite, naudokite paprastą saldžią papriką);
  • 4 vištienos kulšelės ir 4 blauzdelės;
  • 1 stiklinė (100 g) nedideliais kubeliais supjaustytų rūkytų lašinukų;
  • 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas;
  • 1 arbat. šaukšt. šviežių čiobrelių lapelių (arba 1/2 šaukštelio džiovintų);
  • 1 stiklinė (250 ml) balto vyno;
  • 1 valg. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
  • 2–3 valg. šaukšt. grietinėlės arba grietinės;
  • Patiekimui: šviežių petražolių, bulvių košės.

Gaminimas:

1. Dubenėlyje sumaišykite 1/2 stiklinės (135 g) Dijon garstyčių su paprika, grūstais juodaisiais pipirais bei žiupsniu druskos. Viščiuko gabalėlius ištepkite šiuo mišiniu, šiek tiek jo pakiškite po odele, ją švelniai atkėlę. Atidėkite į šalį.

2. Įkaitinkite didelę keptuvę (kuri turi dangtį) arba ketaus troškintuvą ir sudėkite rūkytus lašinukus. Kepinkite juos tol, kol lašinukai apskrus. Išgriebkite kiaurasamčiu ir suberkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalai. Keptuvėje palikite 1 šaukštą riebalų, o likusius išpilkite. Suberkite svogūnus. Kepinkite apie 5 minutes arba kol svogūnai taps minkšti ir skaidrūs. Suberkite čiobrelius ir dar vieną kitą minutę pakepinkite. Tada sudėkite svogūnus į dubenėlį.

3. Dabar į tą pačią keptuvę sudėkite vištienos gabalėlius su visu marinatu. Kepkite po kelias minutes, kol gražiai apskrus. Nepergyvenkite, kad garstyčios kepant tamsėja, jos suteiks labai gerą prieskonį padažui. Nedėkite vištienos į keptuvę pernelyg daug, verčiau kepkite partijomis, kad mėsa nepradėtų troškintis, užuot kepusi. Jei trūksta riebalų, įpilkite truputį aliejaus.

4. Apkepintus vištienos gabalėlius išimkite iš keptuvės. Supilkite vyną ir gerai pagramdykite keptuvės dugną, kad viskas, kas prikepė, atšoktų. Sudėkite atgal į keptuvę vištieną, svogūnus ir apskrudintus lašinukus. Uždenkite ir troškinkite vištieną kelis kartus apversdami apie 20–30 minučių (arba kol mėsa taps visiškai minkšta). Išjunkite ugnį ir įmaišykite dar 3 šaukštus Dijon garstyčių bei grūdėtąsias garstyčias, taip pat grietinėlę (arba grietinę). Jei padažas pernelyg tirštas, praskieskite jį šlakeliu virinto vandenes. Patiekite iškart, pabarstę kapotomis petražolėmis, su bulvių koše.

*Aš garstyčių dėjau šiek tiek mažiau, tačiau padažas galėjo būti ryškesnis, maniškis buvo švelnokas. Recepte kiekį parašiau pagal Davido Lebovitzo rekomendacijas. Siūlau gaminant pradėti garstyčių dėti nuo mažesnio kiekio ir pabaigoje, ragaujant, pridėti daugiau, jei norėsis išraiškingesnio skonio padažo, kuris labai gerai derės su švelnia vištiena. Jei jausite, kad padažas pernelyg rūgštus, įberkite šiek tiek daugiau druskos (druska subalansuos rūgštumą) bei šiek tiek cukraus.

Nidos Degutienės nuotr. /Viščiukas, troškintas garstyčių ir vyno padaže
Nidos Degutienės nuotr. /Viščiukas, troškintas garstyčių ir vyno padaže

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius