Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: vištiena garstyčių ir vyno padaže

Neseniai socialiniuose tinkluose užvirė diskusija: kas yra tas „komforto maistas“ arba tas dažnai užsieniečių vartojamas „comfort food“? Anglų kalbos žodynas „komforto maistą“ apibūdina kaip tą, kurį valgant mes nusiraminam, kurį renkamės nuotaikai praskaidrinti, kai liūdna, dažniausiai sukeliantį malonius prisiminimus iš vaikystės. Paklausiau to skaitytojų neatsitiktinai – klausiau BBC radijo laidos, kurioje šia tema diskutavo pašnekovai iš įvairių kontinentų. Keisčiausia, pasirodo, jog ne kiekvienoje šalyje, ne kiekvienoje kultūroje toks terminas net ir egzistuoja!
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Anglai ar amerikiečiai turi labai aiškų supratimą, kas tas „jaukusis maistas“. Dažniausiai tai susiję su naminiais patiekalais, kuo nors nostalgišku, ką gamindavo močiutė ar mama, kažkuo, kas dabar jau retokai, bet vis dar tradiciškai ant stalo patiekiama sekmadienio pietums... Tačiau yra šalių, kuriose tokios sąvokos net nėra, dažniausiai tai tos kultūros, kuriose gaminimas namuose yra savaime suprantamas dalykas ir iš esmės visas maistas yra comfort food....

Aš manau, kad ir Lietuva patektų į sąrašą tų šalių, kuriose kokio nors specifiško „komfortiško maisto“ reiktų paieškoti. Mat viskas, ką mes valgome, yra komfortiška ir jauku. Ir pusrytiniai blyneliai, ir tėčio kiaušinienė, ir močiutės cepelinai, ilgai verdamas troškinys ar greitos sveikuoliškos rūpestingos mamos salotos – viskas yra kulinarinis komfortas, nes tai su meile pagaminta ir dar su didesne meile suvalgyta!

O štai kai kurie skaitytojai neslepia, kad jie patiria comfort food jausmą tada, kai valgo restorane, kai viskas už juos padaryta – pagaminta, atnešta, suplauta, sutvarkyta... Dar kitiems komfortą namuose, beje, suteikia tie patiekalai, kuriems pagaminti nereikia nei kokių specialių ingredientų, nei lakstymo po kelias parduotuves, nei pernelyg ilgo užsibuvimo prie puodų... Tad, kaip matote, kiek galvų, tiek nuomonių. Ir visos jos, panašu, teisingos!

Nidos Degutienės nuotr. /Vištiena garstyčių ir vyno padaže
Nidos Degutienės nuotr. /Vištiena garstyčių ir vyno padaže

O jei paklaustumėt manęs, kas man yra comfort food, nesugebėčiau atsakyti vienu sakiniu. Net trimis nesugebėčiau. Nes man tai sąvoka, apimanti plačią gamą skonių: nuo tų nostalgiškų iš vaikystės iki tų, kuriuos su meile kasdien gaminu pati. Nuo tradicinių lietuviškų iki tų, kurie primena širdin įstrigusias keliones užsienyje. Nuo tų, kuriuos iš esamų šaldytuve produktų sukūriau vakar ekspromtu, iki tų, kurių receptais pasidalino kokia nors tolimame krašte gyvenanti bičiulė, įsileidusi į savo šeimos kulinarinių patirčių, perduodamų iš kartos į kartą, lobynus...

Prancūzija greičiausiai nėra ta šalis, kurioje maistas galėtų turėti arba neturėti „komforto“ etiketės. Mat beveik kiekvienas prancūziškas patiekalas yra tas, kuriuo norisi mėgautis ir džiaugtis. Kuris yra ir tiek pat paprastas, kiek ir prašmatnus.

Šis keptas vištienos troškinys (taip taip, aš nesuklydau – keptas troškinys!), beje, kaip tik toks: gardus, jaukus, itin paprastai pagaminamas. Tai patiekalas, kur visas darbas atliekamas gamintojui beveik nė nedalyvaujant – tik pašovei skardą į orkaitę ir lauki, kol jau bus galima sėstis prie stalo!

Vištiena garstyčių ir vyno padaže

Ingredientai (4 asm.):

  • 8 viščiukų kumpeliai arba 1 nedidelis viščiukas, supjaustytas gabalais;
  • 4 šaukštai Dižono garstyčių;
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • 2 skiltelės česnako, sutrintos;
  • 6 šaukštai grietinės;
  • 150 ml baltojo vyno;
  • 2 šaukštai kapotų petražolių, patiekimui;
  • sviesto (pasirinktinai, jei norit riebesnio padažo).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros.

2. Viščiuko kumpelius (arba dalis) sudėkite į nedidelę kepimo skardą ar negilų troškintuvą (taip, kad visi gabalėliai gana glaudžiai gulėtų vienu sluoksniu, šalia vienas kito).

3. Mažame dubenėlyje sumaišykite garstyčias ir aliejų. Šiuo mišiniu ištepkite kiekvieną viščiuko gabalėlį iš abiejų pusių. Sudėkite į skardą viščiuko gabalėlius taip, kad jie būtų odele į viršų. Gausiai pabarstykite grūstais pipirais (druskos nedėkite, pakaks tiek, kiek jos yra garstyčiose). Kitame dubenėlyje sumaišykite grietinę su susmulkintais česnakais. Šį mišinį sudėkite ant vištienos, nesistengdami kaip nors jo išlyginti, nes bekepant grietinė tirps ir subėgs į apačią. Į skardos šonus supilkite vyną.

4. Kepkite vištieną apie 50–60 minučių arba kol odelės apskrus, mėsa bus minkšta ir visiškai iškepusi.

5. Išimkite iš orkaitės, viščiuko gabalėlius perkelkite į lėkštę, uždenkite aliuminio folija ir keliais virtuviniais rankšluosčiais, kad neatšaltų.

6. Padažą iš skardos supilkite į nedidelį puodą ir virinkite, kol jo kiekis nugaruos bent trečdaliu, padažas lengvai sutirštės. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų. Jei pageidaujate, įdėkite sviesto.

7. Užpilkite kepto viščiuko gabalėlius padažu, pabarstykite petražolėmis. Patiekite su norimu garnyru ir salotomis.

Nidos Degutienės nuotr. /Vištiena garstyčių ir vyno padaže
Nidos Degutienės nuotr. /Vištiena garstyčių ir vyno padaže

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius