Pasaulio virtuvė: 10 įdomiausių blynų receptų

Ar kada nors įsivaizdavote, kad pasaulyje yra vieta, kur blynai gaminami iš nuodingų augalų miltų? O ar jums teko girdėti, kad vienas pagrindinių Pirmo pasaulinio karo provokuotojų mėgo blynus ne mažiau nei juos mėgsta vaikai?
Lietiniai su avietėmis
Lietiniai su avietėmis / Fotolia nuotr.

Ar nustebtumėte pamatę, tiesiog, gatvės šurmulyje kepamus lietinius ir ore skraidančius jų ingredientus? Pripažinkite, šie intriguojantys faktai išties stebina, nes kalbame apie paprastą patiekalą – blynus, tačiau, pasirodo, net jie gali būti įdomūs ir turėti savas istorijas.

Kviečiame pasižvalgyti po egzotišką pasaulio virtuvę ir susipažinti su įdomiausiais blynų receptais.

Malaiziški bynai „Apam Balik“

wikimedia.org nuotr./Malaiziški blynai – „Apam Balik“
wikimedia.org nuotr./Malaiziški blynai – „Apam Balik“

 „Apam balik“ – blyneliai, pagaminti iš Malaizijos žemės riešutų miltų. Blynas paprastai užpildomas skrudintais riešutais, saldintais džiovintais kokosais, kukurūzais ir bananais.

Šis saldus kepinys gali būti gaminamas naudojant storą arba ploną blyną, tačiau tik viena jo pusė turi būti iškepta. Skanėstas patiekiamas sulenkus per pusę. Tokie blynai dažniausiai gaminami tiesiog  gatvėje ir yra mėgstamiausias turistų užkandis.

Indiški „Malpua“ blynai

„Shutterstock“ nuotr./Indiški „Malpua“ blynai
„Shutterstock“ nuotr./Indiški „Malpua“ blynai

Saldūs ir riebaluose kepti „malpua“ blyneliai labiausiai paplitę Šiaurės ir Rytų Indijoje.  Tai populiarus šventinis patiekalas, valgomas tradicinio indų spalvų festivalio „Holi“ metu. Ši šventė – pavasario pradžią simbolizuojantis festivalis, švenčiamas hinduizmo bei sikhizmo išpažintojų pirmąją pavasario pilnatį.

Nors blynelių paruošimas skiriasi įvairiose Indijos srityse, dažniausiai „malpua“ blynų tešla gaminama iš saldinto sutirštinto pieno, miltų, kruopų, pankolių sėklų ir kardamono mišinio. Blynai kepami riebaluose ir patiekiami su paprastu vandens ir cukraus sirupu.

Na, o jei itin saldžių blynų nemėgstate, pasigaminti galite ir vegetariškus indiškus blynelius:

Vegetariški indiški blyneliai
Receptas: Vegetariški indiški blyneliai
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 72
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Bulvės: 4.00 vnt.
Šaldyti žirneliai: 180.00 g (1 st.)
Paprikos: 1.00 vnt. (aitrioji)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų)
Petražolės: 60.00 g (sauja)
Miltai: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas arbat. š.)
Aliejus: 8.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Išvirkite ir sutrinkite bulves. Į gautą masę sudėkite smulkintą svogūną, aitriąją papriką, imbierą, petražoles, žaliuosius žirnelius, kuminus, miltus, džiūvėsėlius ir įberkite druskos. Viską gerai sumaišykite ir kepkite blynelius įkaitintoje keptuvėje.

2. Kai gražiai paruduos iš abiejų pusių, sudėkite juos ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.

3. Prie šiltų vegetariškų blynelių puikiai tinka natūralus jogurtas.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti

Austriški blyneliai „Kaiserschmarrn“

wikimedia.org nuotr./Austriški blyneliai „Kaiserschmarrn“
wikimedia.org nuotr./Austriški blyneliai „Kaiserschmarrn“

Istoriniai šaltiniai byloja, kad XX a. pradžioje „kaiserschmarrn“ blyneliai pirmą kartą buvo patiekti Austrijos imperatoriui Pranciškui Juozapui I, kuris buvo vienas pagrindinių Pirmojo pasaulinio karo provokuotojų.

Dėl šios priežasties kepinys net pradėtas vadinti  „imperatoriškais blyneliais“.  Blynų tešla gaminama iš kiaušinių trynių, pieno, kremo ir miltų. Tešla turi būti labai stora ir kieta, nes vėliau ją reikia suplėšyti į vieno kąsnio gabalėlius, kurie galiausiai kepami svieste.

Šis skanėstas patiekiamas su šviežiais ar konservuotais vaisiais arba pagardinamas paprasčiausia cukraus pudra.

Prancūziški blynai „Crêpes“

A. Černės nuotr. / Prancūziški blyneliai
A. Černės nuotr. / Prancūziški blyneliai

Prancūziški blyneliai „crepes“ yra tokie pat rafinuoti, kaip ir viskas minėtoje šalyje. Jiems gaminti naudojami kvietiniai, kaštonų arba grikių miltai – priklausomai nuo įdaro. Prancūziški blynai  kepami specialioje didelėje keptuvėje be rankenos, pilamas labai plonas tešlos sluoksnis.

Tokiu būdu išgaunami praktiškai šilko plonumo blyneliai (lietiniai). Tai labai universalus patiekalas, todėl šiandien yra galybė skirtingų šių blynelių tešlos ir įdaro variantų visame pasaulyje.

Įdomu yra tai, kad pikantiškas posakis „ji jį varto“ kilęs iš Prancūzijos: būtent taip prancūzai kalba apie moterį, žaidžiančią su vyru taip pat apsukriai, kaip ir vartančią blynus keptuvėje.

„Crêpes“
Receptas: „Crêpes“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 44
Receptas
Ingredientai
Miltai: 210.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio arba 2 dideli)
Pienas: 375.00 ml
Vanduo: 125.00 ml
Sviestas: 60.00 g (tirpinto)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Aliejus: 30.00 ml (šlakelis – kepti)
Kaip gaminti
  1. Į didelį dubenį išsijokite miltus, druską ir miltelinį cukrų. Viduryje išsijotų miltų padarykite duobutę. Į ją įmuškite kiaušinius. Šluotele pradėkite plakti kiaušinius, pamažu į juos įplakdami ir dubenyje esančius miltus.
  2. Dubenėlyje sumaišykite pieną ir vandenį. Palaipsniui po truputį pilkite šį mišinį į miltų ir kiaušinių plakinį, nuolat plakdami šluotele. Kai supilsite visą pieną ir vandenį, tešla turi būti išplakta iki vientisos konsistencijos, be gumuliukų ir skysta (liesos grietinėlės tirštumo). Supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą bei vanilės ekstraktą. Sumaišykite.
  3. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent valandą ar per naktį.
  4. Prieš kepdami prancūziškus blynelius, keptuvę ištepkite aliejumi ir labai gerai įkaitinkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės. Pilkite į įkaitusią keptuvę apie 1/3 puodelio paruoštos tešlos ir greitais judesiais pasukiokite keptuvę, kad tešla kuo tolygiau plonu sluoksniu pasiskirstytų per visą keptuvę. Svarbiausia prisiminti, kad prancūziški blyneliai turi būti labai ploni, todėl tešlos sluoksnis keptuvėje turi būti taip pat labai plonas.
  5. Kepkite, kol pirmoji pusė gražiai apskrus ir paviršiuje atsiras burbuliukai. Tuomet atsargiai, bet tvirtu judesiu apverskite. Kitą pusę kepkite taip pat 1–2 min., kol gražiai apskrus. Atsargiai išimkite iš keptuvės į didelę lėkštę. Taip iškepkite visus prancūziškus blynelius.
  6. Jeigu norite, kad iškepti blyneliai neatšaltų, kol kepsite kitus, didelę lėkštę padėkite ant prikaistuvio su verdančiu vandeniu. Dėkite iškeptus prancūziškus blynelius ant šios lėkštės, tarp blynelių įtiesdami kepimo popieriaus lakštelius.
  7. Patiekite dar šiltus su norimais priedais ar be jų. Prancūziškus blynelius galite tiekti su karamele, sirupu, kreminio sūrio įdaru, šviežiais vaisiais ar uogomis, karamelizuotų obuolių įdaru, bananų ir šokolado įdaru ar pan.

 

Suskleisti
„Crêpes“ su bananų ir riešutų sviesto įdaru
Receptas: „Crêpes“ su bananų ir riešutų sviesto įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 29
Receptas
Ingredientai
Bananai: 3.00 vnt. (didelių)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Žemės riešutų sviestas: 6.00 valg. š.
Šokoladas: 50.00 g (juodojo arba pieninio)
Grietinėlė: 25.00 ml
Kaip gaminti
  1. Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Sumaišykite su cukrumi.
  2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite bananus ir pakaitinkite porą minučių, kol bananai šiek tiek suminkštės.
  3. Blynelį plonai aptepkite riešutų sviestu. Ant pusės blynelio paskleiskite bananų įdarą. Perlenkite blynelį per pusę, o tuomet darsyk per pusę.
  4. Pasiruoškite padažą. Į dubenėlį sudėkite gabalėlias sulaužytą juodąjį ar pieninį šokoladą ir supilkite grietinėlę. Ištirpinkite mikrobangų krosnelėje ar ant garų vonelės.
  5. Paruoštu šokoladiniu padažu apšlakstykite blynelius su bananais. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Suskleisti
„Crêpes“ su cinamonu ir obuolių įdaru
Receptas: „Crêpes“ su cinamonu ir obuolių įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 68
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 2.00 vnt. (labai dideli)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Sirupas: (auksaspalvio) 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Obuolius nulupkite, išskuobkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
  2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite obuolius ir pakaitinkite apie 3–5 min., kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, bet nepraras savo formos.
  3. Ant prancūziško blynelio krašto dėkite šaukštą obuolių įdaro. Kampus užlenkite taip, kad įdaras liktų viduje, ir likusį blynelį susukite.
  4. Paruoštus blynelius apšlakstykite auksaspalviu sirupu ir nedelsiant patiekite. Skanaus!
Suskleisti

JAV „Pasukų“ blynai

„Shutterstock“ nuotr./Amerikietiški blyneliai
„Shutterstock“ nuotr./Amerikietiški blyneliai

Tradiciniai amerikietiški „pasukų“ blynai – populiariausia blynų versija pasaulyje. Slaptas šio patiekalo ginklas yra pasukos, dėl kurių blyneliai tampa ypatingai purūs ir stori.

Nors vieni pasukas naudoja žarnyno stiprinimui ir valymui, amerikiečiai šį produktą nusprendė panaudoti blynams. Tereikia pasukų įmaišyti į kiaušinius, cukrų ir miltus.

Patiekalui gardinti naudojamos įvairios uogos, tačiau pagrindinis šių blynelių pagardas – lėkštėje plaukiantis klevų sirupas. Tai deginto cukraus skonį primenantis sirupas, pasižymintis įvairiaspalve poskonių gama, kitaip dar  vadinamas – „skystuoju gintaru“.

Amerikietiški blyneliai
Receptas: Amerikietiški blyneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 27
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kefyras: 150.00 ml
Cukrus: 50.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 50.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Sausus produktus sumaišykite viename inde, o šlapius kitame.

2. Tada i sausus po truputį pilkite šlapius produktus. Kepkite sausoje keptuveje ant silpnos ugnies. Patiekite su klevų sirupu. Skanaus :)

Recepto autorė Ugnė Aldakauskaitė

Suskleisti
Amerikietiški blyneliai
Receptas: Amerikietiški blyneliai su bananais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 112
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 500.00 ml (arba kefyro)
Miltai: 400.00 g (kvietinių)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Bananai: 2.00 vnt.
Klevų sirupas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Puode arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite sviestą, palikite atvėsti. Sumaišykite sviestą su kiaušiniais ir 250 ml pieno, suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską, maišykite, kol neliks gumuliukų. Supilkite likusį pieną ir gerai suplakite tešlą, kad būtų puri.

2. Įkaitinkite blynų keptuvę, į kiekvieną duobutę įdėkite šiek tiek sviesto, palaukite, kol ištirps, įpilkite du šaukštus blynų tešlos. Jei neturite specialios keptuvės, kepkite blynus nedidelėje keptuvėje, įpilkite tiek tešlos, kad uždengtų visą dugną. Kai paviršius sustings, o apačia apskrus, apverskite blyną. Kad blynai neatvėstų, sudėkite juos į karščiui atsparų indą ir laikykite karštoje orkaitėje. Tiekite dar karštus blynus su bananų griežinėliais ir klevų sirupu.

Suskleisti
Amerikietiški blyneliai
Receptas: Amerikietiški blyneliai
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 216
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 st. (1,5 stiklinės kvietinių)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1,5-2 šaukšteliai)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Pienas: 1.00 st. (1,25 stiklinės)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską.

2. Įmuškite kiaušinį, supilkite pieną ir viską gerai išmaišykite. Tešla turi būti tiršta, bet kad kristų nuo šaukšto.

3. Tada į įkaitintą keptuvę pilkite lašelį aliejaus, kabinkite tešlą  ir kepkite blynus. Labai skanu su klevų sirupu ar kitais mėgstamais pagardais. Skanaus!

Recepto autorė Tatjana Afanasjeva

Suskleisti

Graikiški blyneliai „Tiganites“

Šis kepinys kilęs iš senovės Graikijos, žinomas nuo VI a. prieš Kristų, tačiau iki šių dienų laikomas populiariu pusryčių maistu šalyje. Blyneliai ypatingi tuo, kad į jų tešlą pilamas natūralus alyvuogių aliejus, kuris turi žmogaus organizmui vertingų savybių.

Patiekalas valgomas su medumi, cinamonu ar minkštu ožkos pieno sūriu „Anthotyro“. Įdomu ir tai, kad kasmet Korfu saloje gruodžio 12 dieną vyksta religinis festivalis, kur tradiciniai „tiganites tuo Aghiou“, arba „šventųjų blynai“, patiekiami salos globėjo Spyridon garbei. 

Daniški „Aebleskiver“  blyneliai

„Shutterstock“ nuotr./Daniški „Aebleskiver“  blyneliai
„Shutterstock“ nuotr./Daniški „Aebleskiver“ blyneliai

„Aebleskiver“ yra tradiciniai danų blyneliai, kurie išsiskiria savo neįprasta forma – jie atrodo tarytum maži kamuoliukai. Šiam patiekalui paruošti reikalinga speciali keptuvė su keliomis pusrutulio formos išpjovomis.

wikimedia.org nuotr./Daniški „Aebleskiver“  blyneliai
wikimedia.org nuotr./Daniški „Aebleskiver“ blyneliai

Nors blynai atrodo išties neįprastai, jų receptas paprastas ir nesudėtingas: reikia sumaišyti kiaušinius, miltus, sviestą, pieną ir cukrų. Šį patiekalą galima vadinti šventiniu, nes danai jį ruošia gruodį, artėjant gražiausioms metų šventėms, o patiekia kartu su skandinavišku karštu vynu.

Šie danų blyneliai gaminami ir parduodami JAV, šioje šalyje jie vadinami – „pūkiniais blynais“ (angl. pancakes puffs).

Afrikietiški blynai „Kabalagala“

Pietų Afrikos Respublikoje šis patiekalas vadinamas bananų blynais. Tai saldus gaminys, ruošiamas iš prinokusių bananų košės ir egzotiškojo augalo – manijoko – šakniagumbių miltų.

Minėtas augalas savaime yra nuodingas, todėl privalo būti tinkamai apdorotas prieš valgant. Siekiant, kad pasišalintų nuodingos medžiagos, manijokas verdamas, mirkomas, spaudžiamas, keletą kartų džiovinamas.

Egzotiški blyneliai kepami karštame aliejuje, o paruošus, nenaudojami jokie papildomi pagardai.

Meksikietiški blynai „Karšti papločiai“

„Shutterstock“ nuotr./Meksikietiški kukurūzų blyneliai
„Shutterstock“ nuotr./Meksikietiški kukurūzų blyneliai

„Karšti papločiai“ gaminami iš kukurūzų arba kvietinių miltų. Tradiciškai blyneliai pagardinami šviežių vaisių uogiene ir saldžiu ožkos pienu. Tai populiariausias pusryčių patiekalas Meksikoje, kurį galima rasti beveik visuose šalies restoranuose. Taip pat šį skanėstą prekeiviai kepa tiesiog gatvėje, dažniausiai mugėse ar miesto švenčių metu.

 Olandiški „Pannenkoeken“ blyneliai

wikimedia.org nuotr./ Olandiški „Pannenkoeken“ blyneliai
wikimedia.org nuotr./ Olandiški „Pannenkoeken“ blyneliai

Olandiški „pannenkoeken“ blynai visoje Europoje garsėja dėl savo dydžio (labai dideli arba labai maži) ir traškumo. Šio skanėsto galima sočiai prisivalgyti specializuotuose „Pannenkoekenhuis“ blynelių restoranuose, nors šie blynai Olandijos sostinėje Amsterdame pardavinėjami praktiškai visur.

Tai dar ne viskas – gatvės prekeiviai susižavėjusiems turistams rengia tikrus šou – blynus profesionaliai kepa ir įdarinėja jų akivaizdoje. Vienas svarbesnių patiekalo tešlos ingredientų yra riešutų sviestas, dėl kurio blyneliai tampa labai traškūs. Olandai juokauja, kad šių blynų įdarui naudoja visa tai, kas liko nuo vakarienės, nes patiekalo gardinimui galima imti viską – pradedant žuvimi ir baigiant vaisiais.

Blynai Lietuvoje

Nors Lietuvos virtuvė nėra labai egzotiška, mūsų šalies gaminimo tradicijos išlieka autentiškos. Pažvelgus į regionų mitybos įpročius, pastebimi tam tikri skirtumai, pavyzdžiui, Dzūkijoje visuomet gaminta daugybė valgių iš grybų, Suvalkijos ir Žemaitijos regionai gali puikuotis pagal seną receptūrą gaminamais mėsos gaminiais. O štai Aukštaitija visuomet garsėjo miltiniais patiekalais, iš kurių vienas populiariausių – blynai, kurie buvo patiekiami su įvairiais saldžiais ir nesaldžiais padažais.

Žemaičių blynai su mėsa
Receptas: Žemaičių blynai su mėsa
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 428
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Kiauliena: 400.00 g (arba kitokios; virtos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Bulves nulupkite, išvirkite, šiek tiek atvėsinkite ir sutrinkite grūstuvu arba sumalkite mėsmale. Įmuškite kiaušinį, įberkite miltus, pasūdykite ir išminkykite.

2. Sumalkite virtą mėsą. Svogūną supjaustykite ir pakepinkite svieste. Sudėkite svogūnus į maltą mėsą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išmaišykite.

3. Iš maltų bulvių tešlos padarykite paplotėlius, dėkite šaukštą mėsos įdaro, užlenkite kraštus ir suformuokite pailgą blynelį. Lėkštėje sumaišykite šaukštą miltų ir du šaukštus džiūvėsėlių, apvoliokite mišinyje blynelius ir kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Patiekite su liesu jogurtu ar grietine.

Kulinaro patarimas: žemaičių blynus galite įdaryti maltos paukštienos arba grybų įdaru. Grybus apvirkite arba pakepinkite keptuvėje, jei naudosite pievagrybius, susmulkinkite ir sumaišykite su kepintais svogūnais.

Suskleisti
Žemaičių blynai su daržovėmis
Receptas: Žemaičių blynai su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 34
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (virtos)
Miltai: 1.00 st.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Morkos: 1.00 vnt.
Moliūgai: 200.00 g
Petražolės: 1.00 arbat. š. (šakelė žalių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Virtas bulves sutrinkite, įberkite petražolių, pasūdykite, jei reikia, ir suminkykite su miltais.

2. Aliejuje pakepinkite svogūną, po kelių minučių suverskite tarkuotą morką, dar po kokių 5 min. tarkuotą moliūgą.

3. Įberkite po žiupsnelį prieskonių, pagal skonį druskos ir troškinkite, kol suminkštės.

4. Formuokite blynus su daržovių įdaru ir kepkite aliejuje. Tinka su grietine.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Žemaičių blynai su kepenimis
Receptas: Žemaičių blynai su kepenimis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 21
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiauliena: 300.00 g (virtų kiaulės kepenų)
Virti švieži lašiniai 50.00 g
Miltai: 1.00 st.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Aliejus: 100.00 ml
Kaip gaminti

1. Virtas bulves sutrinkite, sumaišykite su druska (jei bulvės nesūdytos), miltais, krakmolu.

2. Virtas kepenis ir lašinius sumalkite, sudėkite pakepintą svogūną, po žiupsnelį lauro lapelių, pipiro, rozmarinų, jei reikia ir druskos.

3. Formuokite po 2 paplotėlius, į vidų įdėkite po šaukštą įdaro, apminkykite ir kepkite aliejuje.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

 

Suskleisti
Vegetariniai žemaičių blynai su varške
Receptas: Vegetariniai žemaičių blynai su varške
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 123
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 10.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Krakmolas: 2.00 valg. š. (kupini šaukštai)
Varškė: 275.00 g (saldaus pieno)
Jogurtas: 3.00 valg. š. (3-4 šaukštų naminio arba natūralaus pirktinio)
Grietinė: 1.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto arba mairūno)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 3.00 valg. š. (išvalyto lydyto sviesto „ghee" arba augalinio aliejaus)
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite su lupena, nupilkite vandenį, bulves ataušinkite. Kol bulvės aušta, pasiruoškite varškę: sudėkite į dubenį, užpilkite jogurtu ir grietine, pasūdykite, suberkite raudonėlį arba mairūną, juoduosius pipirus. Viską gerai išmaišykite ir pertrinkite šakute.
  2. Bulves nulupkite, sudėkite į dubenį, sugrūskite bulvių trintuve (galite sumalti mėsmale), pasūdykite. Sudėkite krakmolą ir bulvių tešlą išminkykite rankomis. Padalinkite tešlą į 10 lygių dalių, jei įmanoma, padalinkite varškę taip pat.
  3. Iš tešlos gabalėlio suformuokite blynelį, dėkite šaukštą varškės įdaro, užlenkite tešlos kraštus ir suformuokite „žemaičių blyną". Įkaitinkite keptuvę ir supilkite aliejų arba lydytą sviestą. Kepkite blynus iš abiejų pusių kol gardžiai apskrus. Patiekite dar karštus su grietine arba grietinės ir sviesto padažu.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti

Bene mėgstamiausi tiek vaikų, tiek suaugusiųjų blyneliai Lietuvoje – „čirviniai“. Vargu ar atsirastų bent vienas, kuris nėra ragavęs šių saldžių ir traškių širdelės formos blynų, kuriems pagaminti reikalinga speciali keptuvė.

Čirviniai blynai
Receptas: Čirviniai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.4 / 199
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 125.00 g
Sviestas: 125.00 g
Miltai: 125.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotos pusės citrinos žievelės)
Aliejus: 2.00 valg. š. (arba truputis riebalų keptuvei patepti)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Sviestą atšildykite iki kambario temperatūros, tada iki vientisos baltos masės išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.

2. Miltus persijokite per sietelį ir po truputį įsukite į sviesto ir cukraus masę.

3. Kiaušinius apie 8 min. plakite elektriniu plakikliu, iki masė kelis kartus padidės, – kuo geriau juos išplaksite, tuo puresni bus blynai.

4. Kiaušinių masę vis maišydama po truputį supilkite į paruoštą tešlą.

5. Sudėkite citrinos žieveles, pagal skonį įberkite druskos ir, uždengusi virtuviniu rankšluostėliu, palikite tešlą pastovėti apie pusvalandį, tegul išbrinksta.

6. Į gerai įkaitintą ir riebalais išteptą čirvinių blynų keptuvę pilkite samtelį tešlos (nepadauginkite, kad užvožus dangtį nebėgtų per kraštus) ir kepkite, iki blynai gražiai apskrus.

7. Tiekite su mėgstama uogiene, grietine, plakta grietinėle ar vaisiais.

Suskleisti
Čirviniai blynai
Receptas: Čirviniai blynai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 118
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 st.
Miltai: 350.00 g (kvietinių)
Cukrus: 4.00 valg. š.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Sviestas: 125.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Išlydytą sviestą sumaišykite su cukrumi, palaipsniui sumuškite visus kiaušinius, supilkite pieną ir vėl maišykite. Paskui suberkite miltus ir dar kartą pamaišykite.

2. Po kelis šaukštus tešlos dėkite į įkaitintą čirvinių blynų keptuvę ir kepkite.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Čirviniai blynai
Receptas: Čirviniai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 319
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 180.00 g
Cukrus: 150.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pienas: 400.00 ml
Miltai: 350.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1,5 arbat. š.)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Sviestą išplakite su cukrumi iki purumo, įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite.

2. Supilkite pieną, gerai išmaišykite ir suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.

3. Kepkite čirvinių blynų keptuvėje. Galite patiekti su plakta grietinėle, uogiene arba tiesiog valgyti vienus. Skanaus!

Recepto autorė Viktorija Juciūtė

Suskleisti
Čirviniai blynai
Receptas: Čirviniai blynai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 343
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Sviestas: 100.00 g
Vanilinis cukrus: 5.00 g (1,5 arbat. š.)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 2.00 valg. š.
Pienas: 1.00 st.
Kaip gaminti

1. Miltus ir kepimo miltelius persijokite per sietelį. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos.

2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.

3. Trynius išsukite cukrumi, kol masė pasidarys vientisa ir puri. Palengva įmaišykite grietinę, supilkite pieną, lydytą sviestą ir dar kartą gerai išmaišykite.

4. Gautą mišinį supilkite į miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir šaukštu kabindama iš apačios į viršų įmaišykite į tešlą.

5. Paruoštą tešlą palikite pusvalandį pastovėti, kad miltai išbrinktų.

6. Gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje iškepkite blynus. Tiekite su uogomis, grietine, sviestu. Galite papuošti mėtų lapeliu ir pabarstyti milteliniu cukrumi.

Suskleisti
Čirviniai blynai
Receptas: Čirviniai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 193
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Miltai: 250.00 g
Sviestas: 60.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 2.00 arbat. š. (2 - 3)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinių baltymus kruopščiai atskirkite nuo trynių.
  2. Sviestą gerai ištrinkite, į jį pamažėle supilkite trynius, pagal skonį įberkite druskos, truputį vanilinio cukraus.
  3. Į tešlą suberkite cukrų, supilkite pieną.
  4. Viską gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite persijotus miltus.
  5. Paruoštą tešlą būtinai bent pusvalandį palaikykite ant stalo, kad išbrinktų.
  6. Kai tešla išbrinks, į ją įmaišykite iki standžių putų išplaktus baltymus. Įkaitintą vaflinę ištepkite riebalais, į ją įpilkite truputį tešlos ir kepkite traškias širdeles.
  7. Valgykite su mėgstamais priedais.
Suskleisti

Nors egzotikos čia mažai, tačiau tai patiekalas daugeliui primena vaikystę ir mamą, virtuvėje besisukančią ištisas valandas ir kepančią „čirvinius“  blynelius. Tiesa, šiais laikais blynų gaminimas išties supaprastėjo.

Norint pasigaminti paprastus purius blynelius, užtenka namuose turėti miltinį mišinį blynams, kuris maišomas su pienu arba vandeniu. Blynelius pagaminsite greitai, o pagardinus juos įvairiomis uogienėmis, skanėstu pradžiuginsite visą šeimą.

Atitrūkus nuo įprastų gaminimo tradicijų, pasaulio virtuvė atrodo išties egzotiška ir neįprasta, tačiau galima pastebėti, kad modernėja ir lietuviška virtuvė. Tikimės, kad žvilgsnis į blynų receptus iš viso pasaulio paskatins eksperimentuoti bei į senus patiekalus pažvelgti naujai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius