-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulis lėkštėje: klasikinis jautienos karpačas

Karpačas (carpaccio) – tai tradicinis visame pasaulyje žinomas itališkas patiekalas, paprastai patiekiamas kaip užkandis. Jis susideda iš labai plonų termiškai neapdorotos žuvies arba mėsos griežinėlių, patiekiamų lėkštėje su alyvuogių aliejumi, sūrio drožlėmis ir citrina.
Klasikinis jautienos karpačas
Klasikinis jautienos karpačas / Tinklaraštininkų nuotr.

Teigiama, jog carpaccio 1950 metais sukūrė restorano savininkas Giuseppe Cipriani, kuris pirmą kartą pagamino patiekalą grafienei Amaliai Nani Mocenigo. Mat gydytojas jai rekomendavo valgyti termiškai neapdorotą mėsą.

G.Cipriani patiekalą gamino iš jautienos griežinėlių su citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi ir baltųjų triufelių drožlėmis. Aistringas meno mylėtojas Cipriani pavadino naują patiekalą tapytojo Vittore Carpaccio garbei, kurio stilius ir drąsios spalvos priminė intensyviai raudoną mėsos spalvą.

Šiandien yra daugybė šiuolaikinių karpačo rūšių, pagamintų net iš cukinijų, šukučių, burokėlių, lašišų, figų, ėrienos...

Ingredientai:

  • Nedidelis gabalėlis sauso brandinimo jautienos išpjovos;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • 2 valg. šaukšt. kaparėlių;
  • 1 citrinos sultys.

Gaminimas:

1. Jautieną atvėsinkite šaldytuve (tai padės ją lengviau supjaustyti). Atvėsintą jautieną supjaustykite plonais griežinėliais. Nesijaudinkite, jei riekelės nebus itin plonos.

2. Po vieną riekelę dėkite ant maistinės plėvelės, viršų taip pat užklokite maistine plėvele, o tada stipriai paspauskite kietu plokščiu daiktu (puikiai tiks mažas puodas, keptuvėlė ar pan.). Turėtų išeiti plonytis, beveik peršviečiamas jautienos „paplotėlis“.

3. Į plačią lėkštę įpilkite alyvuogių aliejaus, ant jo sudėkite jautienos „paplotėlius“, gausiai apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis, apiberkite druska, smulkintais kaparėliais. Norėdami suteikti subtilaus aromato, užtarkuokite trumų (galima naudoti ir aromatizuotą purškiamą aliejų su trumais).

4. Paruoštą patiekalą siūlome skanauti iškart.

Tinklaraštininkų nuotr./Klasikinis jautienos karpačas
Tinklaraštininkų nuotr./Klasikinis jautienos karpačas

Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir žinoma dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius