Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulis lėkštėje: puikusis lašišos tartaras

Tartaras yra vienas tų patiekalų, kurie nepalieka abejingų. Paprastai tai yra kapota termiškai neapdorota mėsa, pagardinta svogūnais, kaparėliais, pipirais, Vusterio (Vorčesterio) padažu ir ant viršaus „paguldytu“ kiaušinio tryniu.
Lašišos tartaras
Lašišos tartaras / Tinklaraštininkų nuotr.

Pasak legendos, kurią dar XIII a. išpopuliarino prancūzas Jeanas de Joinville'is, totorių kariai neturėdavo laiko, kada gamintis maisto, tad dėdavo arklienos gabalėlius po balnu ir jodinėdami ją sutrindavo, o tada valgydavo termiškai neapdorotą. Tačiau greičiausiai šis prancūzas totorių niekada nebuvo sutikęs, o šia istorija tik norėta parodyti, kad jie buvo necivilizuoti. Iš tiesų mėsos gabalėliai po balnu apsaugodavo arklius nuo balno padaromų žaizdų.

Tartaras tikrai buvo gaminamas iš arklienos, kol ji nebuvo uždrausta Bažnyčios. Taip tartaras imtas gaminti iš jautienos. XIX a. šis patiekalas išpopuliarėjo Europoje, o ypač Prancūzijoje ir Vokietijoje.

Tinklaraštininkų nuotr./Lašišos tartaras
Tinklaraštininkų nuotr./Lašišos tartaras

Mūsų laikais galima rasti labai įvairių tartaro variantų, gaminamų tiek iš mėsos, tiek iš žuvies. O mes su jumis pasidalinsime lašišos tartaro receptu.

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 200 g lašišos filė (galite naudoti ir rūkytą, ir sūdytą, ir termiškai neapdorotą);
  • 1 vidutinis šalotinis (arba raudonasis) svogūnas;
  • 1,5 valg. šaukšt. kaparėlių;
  • 1 valg. šaukšt. Dižono garstyčių;
  • 1 valg. šaukšt. grietinės;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 žaliosios citrinos;
  • krapų;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Svogūną sukapojame itin smulkiai, apipilame jį citrinų sultimis ir paliekama bent 10-iai minučių.

2. Lašišą kuo smulkiau supjaustome, sudedame kaparėlius, garstyčias, grietinę, alyvuogių aliejų, svogūnus (su juose buvusiomis citrinų sultimis), pagal skonį beriame krapų, druskos (nepamirškite, kad kaparėliai irgi sūrūs!).

3. Viską išmaišome, atšaldome šaldytuve, kad šiek tiek sustingtų.

4. Į lėkštę dedame žiedą, į jo vidų – pusę paruošto tartaro. Šaukšteliu šiek tiek viską paspaudžiame. Lėtai nuimame formą ir viskas – mėgaujamės. Tartarą galite pateikti su keliomis paskrudintomis prancūziško batono riekelėmis.

Tinklaraštininkų nuotr./Lašišos tartaras
Tinklaraštininkų nuotr./Lašišos tartaras

Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir žinoma dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius