Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai, kaip raugti kopūstus, ir 2 receptai – tradicinių ir su spanguolėmis

Kopūstai – viena labiausiai lietuvių mėgstamų daržovių. Kartais net sakoma, jog šaltasis sezonas be jų neįsivaizduojamas – iš kopūstų verdame sriubas, troškinius, o kur dar daugelio mėgstami balandėliai. Pastaraisiais metais atgimus galbūt kiek primirštam daržovių rauginimui, nemažai entuziastų bando patys kopūstų užsiraugti namuose. Būtent spalis ir lapkritis – puikus metas imtis šio darbo.
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai / Fotolia nuotr.

Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, tautiečiai pastaruoju metu dairosi į kitų šalių virtuves – ieško įdomesnių skonių, bando juos atkartoti savo namuose, tam dažnai naudojamos populiarios daržovės ir kokie nors įmantresni ingredientai ar prieskoniai.

Kita vertus, nuo seno pamėgti receptai taip pat išlieka mėgstami. Be kopūstų neįsivaizduojami šildantys daržovių troškiniai, kopūstai naudojami ir gaminant daržovinių blynus, pačias įvairiausias sriubas, balandėlius, net bandeles ar pyragus. Na, ir, žinoma, populiaru juos rauginti.

Kaip užraugti kopūstų patiems?

Raugintus kopūstus galima valgyti kiekviename rauginimo proceso etape, todėl nėra minimalaus ar maksimalaus fermentacijos laiko.

J.Sabaitienė pasakoja, kad kopūstų rauginimas – gana ilgas, tačiau nesudėtingas procesas. Paprastai kopūstams užraugti reikalingos 3–4 savaitės. Tiesa, raugintus kopūstus galima valgyti kiekviename rauginimo proceso etape, todėl nėra minimalaus ar maksimalaus fermentacijos laiko. Kelias dienas ar savaitę pasifermentavę kopūstai bus kur kas švelnesnio skonio.

123RF.com nuotr./Rauginti kopūstai
123RF.com nuotr./Rauginti kopūstai

„Kopūstų rauginimas nereikalauja nei įmantrių ingredientų, nei prietaisų. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai susmulkintus kopūstus sumaišyti su trupučiu druskos, viską sudėti į indą, suslėgti ir laukti. Žinoma, kad būtų skaniau, kopūstus galite gardinti ne tik druska, bet ir kitais prieskoniais: pipirų žirneliais, kmynais. Į kopūstus galima įtarkuoti ir morkų, jeigu norite daugiau rūgštelės – įmaišyti spanguolių“, – pasakoja ekspertė.

Rauginant kopūstus svarbiausia, kad jie būtų panardinti išsiskyrusiame natūraliame skystyje.

Pasak jos, jei nenorite užsiraugti didelio kopūstų kiekio – ne bėda. Juos rauginti galite ir nedideliuose emaliuotuose indeliuose. Į pasirinktą indą sudėję kopūstus, morkas ir mėgstamus prieskonius viską išmaišykite ir gerai suspauskite lėkšte, dangčiu ar kitu sunkiu daiktu bei laikykite vėsioje vietoje. Rūgdami kopūstai išskiria natūralų skystį, į kurį kelioms savaitėms panardintas kopūstas lėtai fermentuojasi ir tampa traškus, rūgštus bei pripildęs įvairiausių gerųjų medžiagų. Būtent dėl šios priežasties rauginant kopūstus svarbiausia, kad jie būtų panardinti savo natūraliame skystyje, todėl nepamirškite jų kartkartėmis pamaišyti ir paspausti.

J.Sabaitienė dalinasi ir dviem raugintų kopūstų receptais.

Tradiciniu būdu rauginti kopūstai

Ingredientai:

  • 5 kg kopūstų;
  • 500 g morkų;
  • 100 g druskos.

Gaminimas:

1. Nuėmę kopūstų gūžių viršutinius lapus išpjaukite kopūsto kotus. Kopūstus plonai supjaustykite, o morkas sutarkuokite tarka.

2. Sumaišykite kopūstus, morkas ir druską. Į indą dėkite 15–20 cm storio sluoksnį paruošto mišinio. Gerai suspauskite, šiek tiek patraiškykite, kad rūgstant lengviau atsirastų sultys. Vėl dėkite sluoksnį kopūstų, paspauskite ir taip darykite tol, kol sudėsite viską. Indo neužpildykite iki viršaus, nes rūgdami kopūstai kiek pakyla.

3. Kopūstams leiskite pastovėti, kad atsirastų sulčių. Tuomet dėkite ant indo viršaus medinę lentelę ir paslėkite sunkesniu daiktu. Visi kopūstai turėtų būti apsemti sultimis. Indą uždenkite dangčiu.

4. Rekomenduojama pirmąsias dienas kopūstus laikyti šiltesnėje patalpoje. Paviršiuje pasirodžius putoms kopūstus galite nešti į vėsesnę vietą. Rauginkite kopūstus tol, kol jų rūgštumas atitiks jūsų skonį. Sudėję į stiklainius laikykite vėsioje patalpoje.

Rauginti kopūstai su spanguolėmis

Ingredientai:

  • 1 kopūstas;
  • 4 morkos;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • gazuoto vandens;
  • šiek tiek kmynų;
  • šiek tiek spanguolių.

Gaminimas:

1. Supjaustykite kopūstą, morkas sutarkuokite tarka. Sumaišykite ir sluoksniuokite stiklainyje, vis pagrūsdami šaukštu. Įberkite druską ir užpilkite gazuotu vandeniu.

2. Stiklainį įdėkite į gilesnį indą, nes rūgstant skystis veršis lauk. Po 3 parų kopūstai bus tinkami valgyti, todėl juos perpilkite į puodą ir įmaišykite kmynų bei spanguolių.

3. Masę sudėkite į stiklainius, uždenkite dangteliais ir laikykite vėsioje patalpoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius