Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patiks ir miegaliams, ir sveikuoliams: per naktį brinkinta avižinė ar grikių košė

Nors sakoma, kad košės paruošimas ryte neatima daug laiko, tie, kas mėgsta ilgiau pamiegoti, gali su tuo nesutikti – net keliolika papildomų minučių lovoje yra aukso vertės. O ką, jei visaverčius pusryčius pasiruoštumėte iš vakaro, o ryte beliktų ją paskaninti ir ieškoti šaukšto? Siūlome išbandyti porą brinkintos, o ne virtos košės receptų. Jie turėtų įtikti ir sveikuoliams, mat tokios košės gausios įvairiausių naudingų medžiagų.
Brinkinta avižinė košė
Brinkinta avižinė košė / Vida Press nuotr.

Per naktį brinkinta avižinė košė

Ingredientai:

  • Per naktį brinkintai košei geriausiai naudoti pilno grūdo nesmulkintus avižinius dribsnius. Jie ne tik maistingesni, tačiau ir košės tekstūra bus geresnė, ji nevirs klampia tyre.
  • Kruopas galima užpilti tiek paprastu vandeniu, tiek karvės ar augaliniu pienu. Vandens pagrindo košė bus mažiau kreminė, grynesnio skonio, o užpilta pienu – kremiškesnė.
  • Į kruopas nepamirškite įberti žiupsnelį druskos, žinoma, jei pernelyg jos nesibaidote. Košė bus ryškesnio skonio, juk druska yra natūralus skonio stipriklis.

Proporcijos:

  • Vienai daliai avižinių dribsnių imkite dvi dalis pasirinkto skysčio. Jei bersite papildomų priedų, tokių kaip malti linų sėmenys ar ispaninio šalavijo (chia) sėklos, kurie taip pat brinksta, skysčio galite pilti keliais šaukštais daugiau. Paprastai iš vienos 1 stiklinės dribsnių paruošus brinkintą košę, jos užteks 2–3 asm. (priklausomai nuo apetito ryte!).

Paruošimas:

  • Pasiruoškite švarų erdvų, sandariai uždaromą stiklainį. Suberkite į jį avižinius dribsnius, o tada užpilkite arba a) šaltu paprastu ar augaliniu pienu, užsukite dangtelį ir dėkite nakčiai į šaldytuvą, arba b) užpilkite karštu vandeniu, užsukite dangtelį, susukite į kelis rankšluosčius ar, pvz., šaliką, ir palikite kelioms valandoms ar per naktį kambario temperatūroje.
  • Svarbu: jei dribsnius užpylėte pienu, nepalikite stiklainio kambario temperatūroje, tą galite daryti tik užpylę vandeniu.

Kuo skaninti:

  • Prieš užpilant dribsnius skysčiu, į stiklainį galite dėti mėgstamų priedų, pvz., jau minėtų maltų linų sėmenų, ispaninio šalavijo (chia) sėklų, įpilti šaukštelį klevų sirupo (itin praturtina skonį!) ar skysto medaus, įkrėsti šiek tiek riešutų sviesto, įberti liofilizuotų uogų ar jų miltelių, įberti porą griežinėliais supjaustytų džiovintų datulių ar figų.
Vida Press nuotr./Brinkinta avižinė košė
Vida Press nuotr./Brinkinta avižinė košė
  • Pusryčiams košę galima valgyti šaltą ar kambario temperatūros, o galima ir trumpai pašildyti mažame prikaistuvyje (mikrobangų krosnelės nerekomenduojame) ar įpilti kelis šaukštus karšto pieno (jei ruošėte vandens pagrindu).
  • Jau paruoštą košę galite papildyti įvairiausiais priedais – šviežiais vaisiais, uogomis, džiovintų vaisių gabaliukais – kuo tik jums patinka. Tik, žinoma, taip sveikai paruoštų pusryčių papildydami priedais nepaverskite desertu!
  • Jau išbrinkusius dribsnius porą dienų galite laikyti šaldytuve.

Per naktį brinkinta grikių košė

Ingredientai:

  • Per naktį brinkintai košei labiausiai tinka tradiciniai (o tai yra mums įprasti rusvi kepinti, o ne žalesni nekepinti) grikiai. Kruopas verčiau užpilti verdančiu vandeniu, o panorus šiek tiek pieno, geriau jo pakaitinto užsipilti ant jau paruoštos košės.

Proporcijos:

  • Grikių košės proporcijos tos pačios kaip ir avižinės: vienai daliai grikių reikia dviejų dalių skysčio. Nepamirškite įberti žiupsnelio druskos, galima – ir šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų, o gal net žiupsnelį džiovintų baravykų miltelių – jausite švelnų grybų aromatą.

Paruošimas:

  • Pasiruoškite švarų ir erdvų sandariai užsukamą stiklainį. Grikius perplaukite po tekančiu vandeniu ir suberkite į stiklainį. Tuomet supilkite dvigubai tiek verdančio vandens, suberkite kitus naudojamus priedus ir iškart sandariai uždarykite indą. Belieka jį šiltai suvynioti ir palikti kruopas brinkti per naktį.
Vida Press nuotr./Grikiai stiklainyje
Vida Press nuotr./Grikiai stiklainyje

Kuo skaninti:

  • Jau paruoštus grikius galite paskaninti (ir pašildyti) keliais šaukštais karšto pieno, galbūt net išsikepti prie jų kiaušinį skystu tryniu, pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir pan. Žodžiu, įjunkite fantaziją ir skanaukite.
  • Jau išbrinkusius grikius porą dienų galite laikyti šaldytuve.

Jau ruošėte tokią košę, galbūt turite savų receptų ar patarimų? Pasidalinkite komentaruose!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius