Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perkantieji maisto prekes internetu dažniausiai renkasi vištieną

Statistikų duomenimis, vidutinis Lietuvos gyventojas kasmet suvalgo apie 25 kg paukštienos. Didžiąją jos dalį sudaro vištiena, tačiau, kaip pastebi maistu internetu prekiaujančios įmonės atstovai, kaip paruošta ji bus, labiausiai priklauso nuo savaitės dienos.
Kepta višta
Kepta višta / Fotolia nuotr.

Vilniuje į namus maisto ir kasdienes prekes pristatančios didžiausios elektroninės parduotuvės „Barbora“ duomenimis, beveik pusė gyventojų į savo pirkinių krepšelį įsideda paukštienos: net 80 proc. jų perka vištienos, o vertingiausia laikomos kalakutienos pardavimai išauga, kai šiai taikoma nuolaida.

Taip pat skaitykite: Ji24.lt virtuvė: 30 patiekalų su kalakutiena

„Jei paklaustume žmonių, kokią, jų nuomone, mėsą dažniausiai perka lietuviai, didžioji dauguma neabejotinai atsakytų, jog kiaulieną. Tačiau lietuviai mėgsta ir vertina vištieną, kuri pagal populiarumą nuolat varžosi su kiauliena. Laimi ta, kurios kaina konkrečiu laikotarpiu būna patrauklesnė.

Jei peržiūrėtume elektroninėje parduotuvėje „Barbora“ prekes užsakančių pirkėjų krepšelius, pamatytume, kad paukštienai tenka apie 5 proc. viso vidutinio krepšelio, iš jų 4 proc. sudaro vištiena. Tai nėra mažai“, – sako elektroninės parduotuvės „Barbora“ direktorius Tomas Kibildis.

Fotolia nuotr./Vištienos filė
Fotolia nuotr./Vištienos filė

Gausų šviežios vištienos ir kitų rūšių mėsos asortimentą siūlančios elektroninės parduotuvės „Barbora“ darbuotojai pastebi, kad žmonės šviežią paukštieną labiau linkę pirkti penktadienį ir šeštadienį, kai gali daugiau laiko skirti maistui ruošti. Šiomis dienomis paukštienos pardavimai išauga net trečdaliu.

Pavyzdžiui, lapkritį „Barboros“ kurjeriai pirkėjams į namus pristatė daugiau nei 1600 kg šviežių vištų krūtinėlių, t. y. daugiau nei 53 kg šios rūšies mėsos kasdien. Būtent ši paukštienos dalis laikoma vertingiausia.

Žmonės šviežią paukštieną labiau linkę pirkti penktadienį ir šeštadienį, kai gali daugiau laiko skirti maistui ruošti. Šiomis dienomis paukštienos pardavimai išauga net trečdaliu.

„Vištienos ar bet kurios kitos mėsos internetu užsakantiems klientams mūsų darbuotojai atrenka tai, kas parduotuvėje šviežiausia, todėl pirkėjams visuomet garantuojame, kad pristatytos šviežios mėsos galiojimas bus ne trumpesnis nei dvi dienos.

Visi prekes atrenkantys darbuotojai yra specialiai apmokyti atrinkti geriausius produktus ir griežtai laikosi instrukcijų. Be to, mėsa vežama specialiai įrengtuose automobilių skyriuose, kur temperatūra siekia 4–6 laipsnius šilumos, t. y. tiek pat kiek šaldytuve.

Tad per darbo metus pelnėme pirkėjų pasitikėjimą, ir jie drąsiai mūsų parduotuvėje renkasi šviežią mėsą, skirtą ir kūdikių košelėms, ir gurmaniškiems patiekalams gaminti“, – teigia T. Kibildis.

Savaitės pabaigoje itin populiarią šviežią mėsą darbo dienomis keičia jau paruošti paukštienos gaminiai: šviežiai kepti viščiukai, blauzdelės, kulšelės, „Kijevo“ kotletai. Profesionalių kulinarų paruoštų gaminių populiarumas stipriai išauga ir artėjant didžiausioms šventėms.

Taip pat skaitykite: Keptas viščiukas (receptas)

Kad palengvintų pasiruošimą Kalėdų pietums ir Naujųjų metų vakarienei, „Barbora“ gausina marinuotos vištienos asortimentą. Didesnis šventinių gaminių asortimentas pirkėjams bus pasiūlytas jau nuo gruodžio 8 d.

„Fotolia“ nuotr./Vištiena
„Fotolia“ nuotr./Vištiena

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienas lietuvis per metus suvartoja apie 25 kg paukštienos. Iš viso per praeitus metus šalies gyventojams buvo patiekta daugiau nei 96 tūkst. tonų paukštienos. Kasmet šios mėsos vartojimas auga (2–3 proc.) ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Jei šios tendencijos nesikeis, jau 2030 m. paukštiena bus lyderė ir pagal gamybą, ir pagal suvartojimą.

Beje, vištienoje yra iki 10 proc. daugiau baltymų ir net iki 40 proc. mažiau riebalų nei kiaulienoje. Be to, joje gausu žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių. Pastarųjų kiekiu vištiena prilygsta jautienai.

Aromatingas ir sultingas kalėdinis viščiukas

Reikės: 

  • 1 viso viščiuko,
  • 1 svogūno, 
  • šaukštelio druskos,
  • 0,5 šaukštelio paprikos miltelių, 
  • 0,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių, 
  • 0,5 šaukštelio baltųjų pipirų, 
  • 0,25 šaukštelio kajeno pipirų, 
  • 0,25 šaukštelio juodųjų pipirų.

Kaip gaminti:

  1. Nedideliame dubenyje sumaišykite visus ingredientus.
  2. Išplaukite viščiuko ertmę ir ją nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  3. Gerai įtrinkite viščiuko vidų ir išorę sumaišytu prieskonių mišiniu.
  4. Svogūną padalinkite į keturias dalis ir įdėkite į viščiuko vidų.
  5. Įtrintą viščiuką įdėkite į sandarų plastikinį maišelį ar apvyniokite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir laikykite jame bent 4–6 valandas, o geriau – visą naktį.
  6. Šio viščiuko nepriekaištingo skonio paslaptis – lėtas kepimas. Įkaitinkite orkaitę iki 120 °C  ir pašaukite pasimarinavusį viščiuką.
  7. Viščiuką kepkite neuždengtą apie 5 val. minimalioje temperatūroje, t. y. ji turėtų siekti apie 85 laipsnius.
  8. Prieš patiekiant, leiskite viščiukui bent 10 minučių pastovėti skardoje.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius