Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirkti nebūtina: sniego baltumo nuga su riešutais

Dalis pasaulio gyventojų be nugos tiesiog neįsivaizduoja žiemos švenčių. Galbūt todėl, kad balti šio gardumyno gabaliukai primena sniegą su jame įšalusiais riešutais. Kodėl gi nepabandžius šiais metais šio šventinio skanumyno sukurti savomis rankomis?
Nuga
Nuga / Vida Press nuotr.

Prieš daugelį metų, galbūt kažkur Centrinėje Azijoje gimusi nuga, paplito po visą pasaulį ir tapo vienu patraukliausių saldumynų. Nuga be galo populiari Italijoje, iš kurios kartais yra kildinama, Ispanijoje, Turkijoje, Rumunijoje, Irane ir daugelyje kitų šalių.

Kalbėdami apie nugą, paprastai įsivaizduojame baltą saldėsį su riešutais, bet žinomos ir kitos jos variancijos: rudoji nuga ar primenanti šokoladinį saldainį. Šio skanėsto gamybai dažniausiai naudojamos pistacijos ar migdolai, bet ne mažiau skani nuga ir su lazdyno ar graikiniais riešutais.

Nugos gamybai namuose reikia ne tik nusiteikimo, bet ir atitinkamų priemonių. Gaminant bus sunku išsiversti be cukraus termometro, nes „iš akies“ nustatyti verdančio cukraus ir medaus temperatūrą be galo sunku, o šio saldėsio gaminimas reikalauja tikslumo.

Antras sunkumas – specialus popierius, naudojamas tam, kad lipnią masę vėliau būtų įmanoma paimti į rankas. Paprastai receptuose nurodoma naudoti vaflių ar vadinamąjį valgomą ryžių popierių. Deja, mūsų parduotuvėse jo rasti sudėtinga, todėl tenka ieškoti kitos išeities.

Vida Press nuotr./Nuga
Vida Press nuotr./Nuga

Jei nesibaiminate, kad nuga bus „įrėminta“ į kietą traškią plutelę, galima naudoti ir ryžių popierių, skirtą azijietiškams suktinukams. Jis neišsileis ir liks kietas, o tai kartais gali pasirodyti kaip trūkumas. Kai kas verčiasi su folija ar maistine plėvele: iškloja ja skardą ir patepa aliejumi. Galima daryti dar paprasčiau: nugą įrėminti šokolade arba tarp paprastų vaflių.

Ingredientai:

  • ½ litro riešutų (migdolų, pistacijų, žemės riešutų ar jų mišinio, galima pridėti ir džiovintų uogų);
  • 250 ml gliukozės (kukurūzų) sirupo;
  • 400 g + 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 170 g medaus;
  • ¼ arbat. šaukšt. druskos;
  • 60 ml vandens;
  • 2 kiaušinių baltymai (kambario temperatūros);
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto (nebūtinai);
  • 1 arbat. šaukšt. migdolų ekstrakto (nebūtinai).
Autorės nuotr. /Nugos ingredientai
Autorės nuotr. /Nugos ingredientai

Gaminimas:

1. Sausoje keptuvėje švelniai pakepinkite riešutus.

2. Į didelį puodą supilkite cukrų, sirupą, medų ir vandenį. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Vandenyje pamirkytu šepetėliu nuplaukite puodo kraštus, kad ant jų neliktų cukraus kristalų. Į puodą įdėkite termometrą ir kartais pamaišydami viską kaitinkite iki 143 laipsnių.

Autorės nuotr. /Nugos gaminimas
Autorės nuotr. /Nugos gaminimas

3. Kol cukrus kaista, pasiruoškite skardą (maždaug 35x27 cm). Išklokite ją maistine plėvele, tuomet patepkite aliejumi ir išklokite ryžių popieriumi. Jei popieriaus lapai dengia vienas kitą, apkarpykite juos.

4. Kai kaitinamo cukraus sirupo temperatūra pasieks 132 laipsnius, aukštame inde mikseriu pradėkite plakti su druska sumaišytus kiaušinių baltymus. Kai baltymai ims standėti, suberkite 2 šaukštus cukraus ir plakite iki standžių blizgių putų. Jei putos susiformuos greičiau, nei užkais sirupas, nustokite plakti ir keliais sūkiais atkurkite jas prieš pats pilant sirupą.

5. Cukrui užkaitus iki 143 laipsnių, nuimkite puodą nuo ugnies ir, nustatę vidutinį plakimo greitį, nuolat maišydami, samčiu ar piltuvėliu pamažu pradėkite pilti sirupą į išplaktus baltymus. Dirbkite atsargiai, kad nenusidegintumėte verdančiu sirupu!

Autorės nuotr. /Nugos gaminimas
Autorės nuotr. /Nugos gaminimas

6. Kai viską supilsite, padidinkite mikserio greitį ir plakite dar 5 minutes, kol masė bus standi, tiršta ir blizgi.

7. Jei naudojate, supilkite ekstraktą ir gerai išmaišykite.

Autorės nuotr. /Nugos gaminimas
Autorės nuotr. /Nugos gaminimas

8. Į šią masę supilkite pakepintus riešutus ir gerai apmaišykite.

9. Viską pilkite į ryžių popieriumi ištiestą skardą, kiek įmanoma, išlyginkite aliejumi pateptu peiliu ar mentele ir užklokite ryžių popieriumi. Ant viršaus uždėkite kepimo popieriaus lapą ir paslėkite nugą atitinkamo dydžio knyga ar lentele. Palikite keletą valandų ataušti kambario temperatūroje.

10. Nugą pjaustykite aliejumi pateptu peiliu. Laikas nuo laiko jį teks nuplauti, nes tai labai lipnus skanėstas. Pjaustytus nugos gabalėlius laikykite vėsiai, suvyniotus į kepimo popierių, kad jie neliptų vienas prie kito. Šaldytuve nuga gali stovėti ir keletą savaičių.

Vida Press nuotr./Nuga
Vida Press nuotr./Nuga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius