Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiariausios klaidos, kurias darote kepdami lazaniją

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, jog lazanija – sudėtingas patiekalas. Juk reikia manipuliuoti specialiai jai skirtais lakštais, įdaru, bešamelio padažu... „Kosmosas“, pasakytų virtuvės pradinukai. Iš tiesų, šiek tiek įgudus, su šiuo patiekalu susidoroti nesunku. O dar lengviau (ir maloniau) iškepus jį doroti su šeima ar bičiulių kompanija. Tiesa, dar reikėtų vengti kelių klaidų ją gaminant.
Lazanija
Lazanija / Vida Press nuotr.

Šias populiarias klaidas, kurias daro nemažai lazaniją kepančių žmonių, komentuoja portalas Bonappetit.com.

Klaida Nr. 1: Pervirti lakštai

Nors parduotuvėse galima įsigyti lazanijos lakštų, ant kurių pakuočių tikinama, jog jų nereikia apvirti (ir šiame skubančiame pasaulyje tai gali pasirodyti tikru išganymu), tiesa ta, kad tokie lakštai sukelia savų iššūkių. Viena vertus, jų tekstūra lazanijoje bus šiek tiek kitokia, kitas dalykas, kad jie suminkštėtų, reikia, kad padažai – ir mėsos-pomidorų, ir bešamelio, būtų pakankamai skysti.

Jei jau perkate džiovintus lakštus, verčiau neišsigąskite tokių, kuriuos reikia apvirti – tiesa, labai svarbu, kad jų nepervirtumėte, nes jie ims plyšinėti, visas darbas nueis šuniui ant uodegos. Paprastai lakštus pakanka virti 4–5 min., jie turi išlikti al dente, nes juk galutinai bus paruošti jau lazanijai kepant.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lazanija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lazanija

Klaida Nr. 2: Sulipę lakštai

Vos tik praėjo tos 4–5 min. ir lazanijos lakštai apvirė, verskite juos į koštuvą, perpilkite šaltu vandeniu ir nieko nedelsdami atskirkite vieną nuo kito. Geriausia, jei iš anksto pasiruošite kelias plonai aliejumi pateptas plokštumas (pavyzdžiui, kepimo skardas), ant kurių vienu sluoksniu ir sudėkite apvirtus bei nukoštus lakštus. Tegul jie čia ir palaukia, kol pradėsite sluoksniavimą.

Sprendimas, padėsiantis išvengti abiejų pirmųjų klaidų: įsigyti šviežių, o ne džiovintų lazanijos lakštų. Jų nereikia apvirti, jie yra minkšti, su trupučiu drėgmės ir su jais tikrai labai malonu dirbti. Ieškokite didesnių prekybos centrų šaldytuvuose, šviežių makaronų lentynose.

Klaida Nr. 3: „Apsieisime ir be bešamelio“…

Bešamelio padažas verdamas iš pieno, trupučio sviesto, miltų, gardinamas tarkuotu parmezanu ir muskato riešutu. Nei jo paruošimas, nei produktai nėra ypatingi, tačiau dalis žmonių įsitikinę, jog lazaniją galima kepti ir be jo. Didelė klaida! Vien tik su mėsos-pomidorų padažu paruoštai lazanijai trūks bešamelio suteikiamo kremiškumo, drėgmės, subalansuoto skonio. Baikite kelti dramas dėl kelių papildomų kalorijų ar keliomis minutėmis ilgesnio proceso ir kepkite lazaniją su bešamelio padažu!

Vida Press nuotr./Lazanijos gaminimas
Vida Press nuotr./Lazanijos gaminimas

Klaida Nr. 4: Neparuošta kepimo forma

Lazaniją geriausia kepti keraminiame ar stikliniame inde, iš bėdos tiks ir paprasta metalinė skarda aukštesniais kraštais (tik ją gali būti sunkiau vėliau iššveisti). Prieš pradedant sluoksniuoti lazanijos sluoksnius, visą kepimo formos dugną ir šonus kruopščiai ištepkite sviestu – šis žingsnis elementarus, bet labai svarbus.

Vida Press nuotr./Sviestu tepama kepimo forma
Vida Press nuotr./Sviestu tepama kepimo forma

Klaida Nr. 5: Apatinis sluoksnis – lazanijos lakštų

Dar vienas argumentas neatsisakyti bešamelio padažo – plonas jo sluoksnis turi būti lazanijos „pamatai“. Ne makaronų lakštai, o plonas bešamelio sluoksnelis pirmiausia pilamas ant sviestu išteptos kepimo formos dugno, tada jau klojami lakštai ir prasideda lazanijos „statybos“.

Klaida Nr. 6: Netinkamas sūris

Jau minėjome, kad bešameliui gardinti naudojamas parmezano sūris, jis lygiai taip pat tinka ir viršui apibarstyti. Kai užklosite viršutinį lakštų sluoksnį, aptepkite jį bešamelio likučiu, o tada berkite smulkiai sutarkuoto sūrio – jis garantuos tą tokią nuostabią rusvomis pūslelėmis nusėtą apskrudusią lazanijos plutelę.

Kitas variantas, kurį neretai renkasi lazanijos mėgėjai – ant viršaus kloti mocarelos riekeles, o ne parmezaną. Tik nesusigundykite naudoti bet kokio, tiesiog „fermentinio sūrio“, ypač jei nežinote, kaip jis lydosi, nes galite gauti lazaniją „guminiu“ viršumi ar perdžiūvusia plutele.

Vida Press nuotr./Lazanija
Vida Press nuotr./Lazanija

Klaida Nr. 7: Nepridengta kepant

Iškepusi lazanija turi būti minkšta, sultinga, vienas iš patikimų būdų to pasiekti – pradžioje kepti ją apdengtą folija, kurią verta nuimti tik įpusėjus kepimui – tam, kad viliojančiai apskrustų viršus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius