-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“. Rudens derliaus meksikietiška vakarienė: fajita su jautiena

Paskutinio rugsėjo savaitgalio palydėtuvėms ir rudens derliaus šventimui siūlau pasiruošti meksikeitišką fajita vakarienę. Fajita receptas priklauso Tex-Mex virtuvei ir gali būti gaminamas tiek su jautiena, tiek ir su vištiena. Dažniausiai prie keptos mėsos pateikiama iš Amerikos žemyno kilusių daržovių: įvairiaspalvių paprikų, kukurūzų, pomidorų ir tradicinių meksikietiškų padažų: gvakamolės, salsos, grietinės ar jogurto.
Renata Ničajienė ir jos gamintas patiekalas
Renata Ničajienė ir jos gamintas patiekalas / Autorės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Visas šis gėris vyniojamas į pašildytus tortilijų paplotėlius ir kol dar šilta, godžiai valgomas rankomos. Labai smagu jas visiems kartu šnekučiuojantis gamintis, tuo labiau, kad fadžitos labai patinka ir vaikams. Verta išbandyti, kol dar yra vietinių sezoninių paprikų, pomidorų ir kukurūzų.

Ingredientai (6 asmenims):

  • apie 600 gramų jautienos kumpio „Round/Rump steak“ arba papilvės „Flank steak“.

mėsos ir daržovių marinatui:

  • 4 didelių česnako skiltelių;
  • puokštės šviežių kalendrų;
  • puokštės šviežių petražolių;
  • 1 aitriosios paprikos;
  • 4 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 žaliosios citrinos sulčių;
  • 1 šaukštelio aitriųjų paprikų;
  • 2 šaukštelių malto kumino;
  • 1 šaukštelio smulkintų kalendrų;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 1 šaukštelio nerafinuoto cukrandendrių cukraus;

daržovių:

  • 4 didelių saldžiųjų paprikų;
  • 3 didelių raudonųjų svogūnų;
  • 6 kukurūzų burbuolių su lapais;
  • 12 pomidorų.

pateikimui:

12 mažų tortilijų paplotėlių;

jogurtiniam padažui:

  • 300 ml natūralaus jogurto;
  • 2 šaukštų žaliųjų citrinų sulčių;
  • 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • saujos šviežių kalendrų lapelių;
  • žiupsnelio druskos;
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.

gvakamolės padažui:

  • 4 gerai prinokusių avokadų;
  • pusės žaliosios citrinos sulčių;
  • saujos šviežių kalendrų;
  • žiupsnelio druskos;
  • žiupsnelio aitriųjų paprikų dribsnių.

salsa padažui:

  • 5-6 pomidorų;
  • 1 aitriosios paprikos;
  • 2 česnako skiltelių;
  • 1 nedidelio raudonojo svogūno;
  • saujos kalendrų lapelių;
  • druskos, cukraus, maltų pipirų pagal skonį.
Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena ingredientai
Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena ingredientai

Gaminimas:

1. Pirmiausiai pasiruoškime marinatą mėsai ir daržovėms. Kuo smulkiau peiliu susmulkinkite petražolių, kalendrų lapelius ir česnakų skilteles. Ant jų išspauskite žaliosios citrinos sultis ir užpilkite alyvuogių aliejaus, suberkite visus prieskonius ir gerai išmaišykite. Pusė marinato bus skirta – mėsai, o kita pusė – daržovėms.

2. Pamarinuokime mėsą. Gerai nusausinę užpilkite ją puse paruošto marinato. Marinatas turi pilnai padengti mėsą, ją marinuokite dvi valandas laikydami šaldytuve.

3. Paruoškime jogurtinį, salsa padažus ir gvakamolę. Jogurtiniam padažui visas sudedamąsias dalis sumaišykite ir apibarstykite smulkintomis kalendromis. Gvakamolei šakute sutrinkite prinokusius avokadus, apibarstykite prieskoniais, kapotomis kalendromis, druska, apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis ir gerai išmaišykite. Visus salsai skirtus ingredientus supjaustykite ir sudėkite į kapoklę, trinkite, kol tamps vientisas padažas, jį gardinkite druska, cukrumi, pipirais. Padažus padėkite šaltai.

Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena gaminimas: padažai
Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena gaminimas: padažai

4. Pasiruoškime daržoves. Paprikas ir svogūnus perpjaukite per pusę ir supjaustykite šiaudeliais. Sudėkite į skirtingus indus ir prieš pat kepimą, likus 20 minučių, užpilkite likusiu marinatu ir palikite pasimarinuoti.

5. Pasiruoškime kepsninę. Ją įkaitinkite iki 200 laipsniu temperatūros kepimui ant tiesioginės ugnies. Pirma kepkite svogūnus, nes jie kepa ilgiau už paprikas. Juos suberkite į specialią keptuvę su skylutėmis ir kepkite apie 5 minutes, kol lengvai pageltonuos, karts nuo karto pamaišydami. Tada suberkite paprikas ir kepkite kartu su svogūnais dar apie 8-10 minučių. Iškeptas daržoves sudėkite į vieną lėkštę ir uždenkite, kad kuo ilgiau neatšaltų.

Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena gaminimas: kepame daržoves
Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena gaminimas: kepame daržoves

6. Iškepkime likusias daržoves. Tada ant kepsninės sudėkite nenuluptas kukurūzų burbuoles ir sveikus pomidorus tolimesniam kepimui. Pomidorus kepkite apie 10 minučių, o kukurūzų burbuoles apie 25 minutes.

Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena gaminimas
Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena gaminimas

7. Iškepkime mėsą. Kepsninės temperatūrą pakelkite iki 270 laipsnių ir pradėkite kepti mėsą. Mėsos gabalus kepkite apie 6-7 minutes, vartydami kas pusantros minutės. Iškepusią mėsą išimkite ir uždenkite folija. Prieš pateikdami supjaustykite mėsą juostelėmis.

Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena gaminimas: mėsą supjaustome griežinėliais
Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena gaminimas: mėsą supjaustome griežinėliais

8. Pašildykime tortilijas. Jas pašildyti galite įkaitintoje sausoje keptuvėje.

Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena gaminimas: pašildome tortilijas
Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena gaminimas: pašildome tortilijas

9. Patiekime fadžitas. Viską – mėsą, daržoves, padažus ir paplotėlius – neškite ant stalo. Kiekvienas sau susiformuos fadžitą pagal savo skonį. Aš mėgstu ant paplotėlio pirma užsitepti gvakamolės, užsidėti keptų daržovių, mėsos gabaliukų, o ant viršaus užsipilti salsos ir jogurtinio padažo. Šalia fadžitų labai tinka keptos kukurūzų burbuolės ir kepti pomidorai.

Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena gaminimas
Autorės nuotr. /Fajitos su jautiena gaminimas

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius