Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renatos Ničajienės „Sezoninių skanumynų istorijos“: apverstas džiovintų abrikosų pyragas

Šį skanuolį iškepiau vis labiau artėjančių Velykų proga. Sau pasižadėjau, jog iki Velykų kiekvieną savaitę iškepsiu po vieną dar neragautą skanumyną, tinkantį šventei. O labiausiai patikusį kartosiu ir per pačias Velykas. Velykiniai kepiniai dažniausiai asocijuojasi su varške, šokoladu arba geltona spalva. Šis pyragas – į geltonųjų kategoriją.
Renata Ničajienė ir jos keptas apverstas džiovintų abrikosų pyragas
Renata Ničajienė ir jos keptas apverstas džiovintų abrikosų pyragas / Renatos Ničajienės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Džiovinti abrikosai pyragams labai tinka. Iš vakaro juos reikėtų užmerkti karštame vandenyje ir palikti nakčiai, kad išbrinktų. O kepant šį pyragą viską reikės daryti atvirkščiai – pirma ant kepimo formos dugno išdėliokite išbrinkusius abrikosus, tada juos aptepkite abrikosų džemu, o ant viršaus užpilkite paruoštą tešlą ir pašaukite kepti. Iškepusį pyragą teks apversti taip, kad abrikosai būtų viršuje, o kai pyragas atauš negalėsite jo atsivalgyti.

Mums visiems jis labai patiko – salsvi ir klampūs džiovinti abrikosai puikiai derėjo su kvapniu kardamonu bei lengva tešla iš raugintų pasukų, speltų miltų, alyvuogių aliejaus.

Renatos Ničajienės nuotr./Apverstas džiovintų abrikosų pyragas
Renatos Ničajienės nuotr./Apverstas džiovintų abrikosų pyragas

Ingredientai (24 cm skersmens apvaliai kepimo formai):
gaminimo laikas: 60 min.

  • 200 g džiovintų abrikosų;
  • 100 ml abrikosų džemo;
  • 120 ml šaltai spausto alyvuogių aliejaus;
  • 1 stiklinė raugintų pasukų;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 stiklinė nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 2 stiklinės šviesių speltų miltų;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • keli vanilės ekstrakto lašai;
  • 1 šaukštelis malto kardamono;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė.

Gaminimas:

1. Iš vakaro abrikosus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite nakčiai išbrinkti.

2. Kepimo formos dugne patieskite kepimo popierių ir ant jo gražiai viena eile sudėliokite išbrinkusius abrikosus. Juos plonai aptepkite abrikosų džemu ir apibarstykite maltu kardamonu.

3. Paruoškite tešlą. Kiaušinius išplakite su cukrumi, įlašinkite vanilės ekstrakto, supilkite alyvuogių aliejų ir raugintas pasukas, gerai išmaišykite.

4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Mišinį suberkite į tešlos ruošinį ir užmaišykite tešlą. Ją užpilkite ant abrikosų ir dėkite kepti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45 minutes. Ar pyragas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku.

5. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, praverkite kepimo formą, ant pyrago uždėkite groteles ir apverkite taip, kad abrikosai būtų pyrago viršuje. Nuo iškepusio pyrago viršaus atsargiai nuimkite kepimo popierių ir palikite pilnai ataušti. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.

Renatos Ničajienės nuotr./Apverstas džiovintų abrikosų pyragas
Renatos Ničajienės nuotr./Apverstas džiovintų abrikosų pyragas

Šis receptas – iš Renatos Ničajienės knygos „Nostalgiški skanumynai“.Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius