Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renatos Ničajienės „Sezoninių skanumynų istorijos“: varškės keksas su šaldytomis uogomis

Kepiniai su varške yra tobuli! Jei reikėtų pasirinkti tarp dviejų kepinių, iš kurių vienas būtų su varške, o kitas be jos, guldau galvą, kad dauguma lietuvių pasirinktų būtent su varške. Per paskutinę savaitę šį varškės keksą kepiau net 3 kartus! Pirmus du kartus su šaldytomis avietėmis, o trečiąjį su šaldytomis spanguolėmis. Visus tris kartus keksas buvo tobulai skanus. Šį savaitgalį keksą planuoju išbandyti su šaldytomis šilauogėmis.
Renata Ničajienė ir jos keptas varškės keksas su šaldytomis uogomis
Renata Ničajienė ir jos keptas varškės keksas su šaldytomis uogomis / Renatos Ničajienės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Kepiniui rinkitės mažiau sultingas šaldytas nedideles uogas, tik į tešlą jas įmaišykite dar visai sustingusias. Kepdamos uogos nuo karščio savaime atitirps. Labai svarbu, šaldytų uogų nepadauginti, kad ir kaip norėtųsi, nes keksas taps per drėgnas. Keksui visiškai pakaks pusės stiklinės šaldytų uogų.

O pabaigai, rekomenduoju baltus cukraus miltelius iškeisti į spalvotus lofilizuotų uogų miltelius. Aš rinkausi šaltyje džiovintų aviečių ir spanguolių miltelius. Jie kepiniui suteikia ne tik rausvos spalvos, bet ir gaivaus uogų skonio. Tokie spalvoti milteliai puikus pakaitalas tradiciškai pyragų apibarstymui naudojamai cukraus pudrai.

Renatos Ničajienės nuotr./Varškės keksas su šaldytomis uogomis
Renatos Ničajienės nuotr./Varškės keksas su šaldytomis uogomis

Ingredientai (pailgai kekso formai)
gaminimo laikas: 60 min.

  • 250 g riebios, sausos varškės;
  • 150 g sviesto;
  • 3 kiaušiniai;
  • 1 stiklinė nerafinuoto rudojo cukraus;
  • 1,5 stiklinės šviesių speltų miltų;
  • 2 šaukšteliai kepimo milelių
  • keli lašai vanilės ekstrakto;
  • žiupsnelis druskos;
  • 0,5 stiklinės šaldytų uogų (aviečių, spanguolių, šilauogių);
  • 2 šaukšteliai džiovintų šaltyje aviečių arba spanguolių miltelių, apibarstyti.
Renatos Ničajienės nuotr./Varškės keksas su šaldytomis uogomis
Renatos Ničajienės nuotr./Varškės keksas su šaldytomis uogomis

Gaminimas:

1. Visų pirma varškę pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektine kapokle, kad būtų vientisa ir be gumulėlių. Sviestą išlydykite. Miltus atskirame inde sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.

2. Kiaušinius gerai išsukite su cukrumi, tada supilkite praaušusį lydytą sviestą ir įmaišykite pertrintą varškę, įlašinkite vanilės ekstrakto. Į paruoštą masę suberkite miltų ir kepimo miltelių mišinį ir užmaišykite gana tirštą tešlą. Į tešlą suberkite šaldytas neatitirpusias uogas, išmaišykite ir iš karto ją sukrėskite į kekso formą.

3. Keksinę ištepkite sviestu, galite iškloti kepimo popieriumi, į ją sukrėskite paruoštą tešlą. Tešlos viršų gražiai išlyginkite. Pašaukite kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių karčio orkaitę 45-50 min., kol keksas gerai iškils ir pilnai iškeps. Ar keksas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku.

4. Iškepusį keksą išimkite iš kepimo formos ir palikite ant grotelių praaušti. Pravėsusį keksą per sietelį apibarstykite lofilizuotų uogų milteliais. Pjaustykite ir valgykite visai šaltą.

Renatos Ničajienės nuotr./Varškės keksas su šaldytomis uogomis
Renatos Ničajienės nuotr./Varškės keksas su šaldytomis uogomis

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius