-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rudens karalienė bulvė: kokias rinktis, kur laikyti, kaip skaniai paruošti? 20 patarimų 

Statistika byloja, kad lietuvis per dieną suvalgo vidutiniškai 250 g bulvių, o mūsų šalyje auginama apie 70 jų rūšių. Tačiau nereikia nė įdomiųjų skaičių – visiems akivaizdu, jog mūsų virtuvė be bulvių sunkiai įsivaizduojama. Iš jų ruošiame ir „ūkiškus“, nebrangius patiekalus, ir rafinuotesnius skanėstus – šilkinius virtinukus, bulvines spurgas. Ne veltui visą maišelį bulvių į savo prekių krepšelį dėjo ir „Maxima“ projekto „Palyginome“ herojė studentė Laura. Iš tiesų bulvėmis kone kasdien gali maitintis ne tik studentai! 
Virtos bulvės
Virtos bulvės / Vida Press nuotr.

Jūsų dėmesiui – naudingiausi patarimai, kokias bulves pirkti, kaip jas tinkamai laikyti bei kaip skaniai paruošti – keptas, virtas, įdarytas, sugrūstas į košę.

Apie laikymą:

1. Ilgai galima laikyti tik sausas ir nepažeistas bulves, idealios sąlygos joms – 3–7 laipsniai šilumos ir tamsa, tad sausas, vėsus rūsys tam labiausiai tinka. Jei rūsio nėra, bulves galima laikyti įstiklintame balkone apšiltintoje dėžėje, kurioje būtų nedidelės skylutės oro cirkuliacijai. Mėnesį ar porą bulvės išsilaikys ir vėsesniame kambaryje ar sandėliuke, supiltos į dėžutę ar maišelį, kur galėtų „kvėpuoti“.

2. Nors bulvės mėgsta vėsą, šaldytuve joms ne vieta. Kadangi jose nemažai krakmolo, šaldytuve jis greičiau tampa cukrumi – bulvės tampa salsvos, be to, ir suvysta greičiau.

3. Bulves būtina laikyti tamsoje, nes šviesoje jos greitai pažaliuos. O tai jau ženklas, jog šiose daržovėse ėmė kauptis nuodinga medžiaga solaninas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bulvės parduotuvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bulvės parduotuvėje

Apie rūšis ir kam jos tinka:

4. Viena populiariausių bulvių rūšių Lietuvoje yra „Vineta“ – ankstyvos, gana nedidelės, ovalios, švelniai gelsvos bulvės plona žievele ir negiliomis „akutėmis“. Jos net vadinamos universaliomis, nes tinka beveik visiems bulviniams patiekalams gaminti. Tiesa, kiek mažiau tiks tada, kai reikia, kad bulvės išlaikytų formą, mat gana lengvai subyra ir būtent todėl yra idealios bulvių košei ruošti. Puiki jų savybė ta, jog išvirusios jos yra minkštos ir nepilkėja, tad šias bulves idealu tiekti šalia šaltibarščių. „Vineta“ puikiai tinka ir cepelinams, bulviniams blynams ar kugeliui.

5. Kita ne mažiau populiari rūšis – rausva žievele šviečiančios bulvės „Laura“, kurių minkštimas geltonas, natūraliai salsvas, išvirusios šios bulvės išlieka gana tvirtos. „Laura“ puikiai tinka skrudinimui, kepimui, salotoms, troškiniams, sriuboms. Iš jų galite formuoti ir cepelinus, mat krakmolo jose taip pat pakanka.

Apie skutimą ir virimą:

6. Geriausiai bulves skusti prieš pat virimą ar kepimą, ilgai laikyti nuskustų neverta, nes pradės tamsėti, o ilgainiui vandeniui ims atiduoti ir savo maistingąsias medžiagas, krakmolą. Nuskustas bulves šaltame vandenyje galima laikyti ilgiausiai 3–4 val.

7. Nešvarias bulves vėsiame vandenyje nuplaukite ir prieš skutimą, ir jau po jo, o jei įsigijote švarių, galite plauti tik po skutimo.

Vida Press nuotr./Skutamos bulvės
Vida Press nuotr./Skutamos bulvės

8. Nuplovę jau nuskustas bulves nepamirškite išpjauti visų akučių, patamsėjusių vietų – patiekale jų tikrai nepageidaujate.

9. Jei bulves ruošiatės virti, niekada nemeskite jų į jau verdantį vandenį – bulvių išorinė dalis pervirs, sueižės, o vidus dar nebus išviręs. Taisyklė tokia: užpilkite bulves šaltu vandeniu, uždenkite puodą, leiskite užvirti, šiek tiek pradenkite puodą ir virkite ant nedidelės kaitros – puodas neturi kunkuliuoti.

10. Bulves būtinai sūdykite dar virdami, taip jos perims reikiamą kiekį druskos. Sūdyti jau išvirusias bulves ar sutrintą košę – ne tokia gera idėja.

11. Dar verdamoms bulvėms galite suteikti papildomo švelnaus skonio bei aromato į vandenį įmetę česnako skiltelę, svogūno ketvirtį ar lauro lapą.

Apie tarkuotų bulvių patiekalus:

12. Sutarkuotų bulvių nelaikykite ilgai, idealu, jei sutarkavote ir iškart gaminate toliau. Yra žmonių, kurie tarkius bando pašviesinti vitamino C tabletėmis ar citrinos sultimis, tai abejotina gudrybė, nes rūgštumas gali jaustis.

13. Bulvių tarkius bulviniams blynams ar cepelinams verta nusunkti – blynams mažiau, cepelinams – itin kruopščiai. Tačiau palaukite, kol nusunktame skystyje išsiskirs krakmolas, jį būtinai grąžinkite į tarkius.

14. Jei kepate kugelį ar blynus, į tarkius įtarkuokite ir svogūno, jis paskanins patiekalą. Kugeliui ypač negailėkite kiaušinių – bus minkštesnis, puresnis.

Eglės Savickaitės nuotr./Kugelis su vištiena
Eglės Savickaitės nuotr./Kugelis su vištiena

Apie bulvių košės ruošimą ir skaninimą:

15. Košei skirtas išvirusias bulves ne tik kruopščiai nusunkite, bet dar ir nugarinkite: statykite puodą su bulvėmis ant dar įkaitusios viryklės ir apie minutę pakaitinkite kelis kartus kresteldami puodą.

16. Bulves trinkite dar karštas, neleiskite atvėsti. Tačiau tik nesugalvokite jų trinti elektriniu plakikliu ar trintuvu, nes labai lengvai pasigaminsite krakmolingą klijams tetinkamą masę. Idealus įrankis – senas geras rankinis grūstuvas ar speciali bulvių traiškyklė su skylutėmis.

Vida Press nuotr./Ruošiama bulvių košė
Vida Press nuotr./Ruošiama bulvių košė

17. Jei ruošiate košę, į dar karštą, vos tik sutrintą pirmiausiai dėkite riebalus ir gerai išmaišykite. Tada pilkite pakaitintą pieną ar grietinėlę – jei skystis bus šaltas, košė papilkės.

18. Bulvių košę galima skaninti pačiais įvairiausiais priedais: garstyčiomis ir pesto, miso pasta ir šviežiomis kapotomis žolelėmis, keptu česnaku ar kitomis virtomis daržovėmis (moliūgais, morkomis, salierais ir pan.).

Apie įdarytas bulves ir keptas bulvytes:

19. Jei gaminsite įdarytas bulves, geriausiai išsivirti jų su lupena. Kad bulvės nesutrūkinėtų, keliose vietose perdurkite jų odelę šakute ir virkite ant nedidelės ugnies.

20. Kepimui geriau tinka bulvės, kurios mažiau sukrenta. Galite jas supjaustyti šiaudeliais, apšlakstyti aliejumi, pabarstyti druska bei prieskoniais ir pašauti kepti, o galite ruošti kiek rafinuočiau. Pirmiausiai vienodo dydžio skiltimis supjaustytas bulves apvirkite, tada nukoškite, apdžiovinkite ir tada paskleiskite kepimo skardoje, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite prieskoniais bei dėkite į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol taps auksinės ir švelniai apskrudusios.

Apie bulves sužinojote daug, o dabar metas paprastų rudeniškų receptų dešimtukui:

Švilpikai
Receptas: Švilpikai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 545
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt. (6 - 7)
Miltai: 140.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis arba du maži)
Druska: 2.00 žiupsnelis (švilpikams ir padažui)
Varškė: 1.00 vnt. (pusės puodelio - padažui)
Pienas: 125.00 ml (padažui)
Kiauliena: 125.00 g (šoninės - padažui)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (padažui)
Krapai: 1.00 sauja (padažui)
Kaip gaminti
  1. Bulves su lupenomis gerai nuplaukite, sudėkite į vidutinio dydžio puodą, užpilkite vandeniu, įberkite žiupsnį druskos.
  2. Išvirkite. Išvirusias bulves nulupkite ir sumalkite mėsmale ar sutrinkite trintuve. Sutrintas bulves sumaišykite su miltais, kiaušiniais ir žiupsniu druskos.
  3. Suminkykite tešlą. Iš tešlos suformuokite volelį, šiek tiek jį suplokite ir supjaustykite įstrižais rombeliais.
  4. Sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
  5. Paviršių aptepkite plaktu kiaušiniu.
  6. Kepkite iki 160 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol gražiai apskrus.
  7. Kol švilpikai kepa, paruoškite padažą.
  8. Kiaulienos šoninę supjaustykite nedideliais gabalėliais ir pakepinkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.
  9. Nuimkite nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti. Varškę sudėkite į dubenėlį.
  10. Trinkite, palaipsniui pildami pieną, kol gausite vientisą masę.
  11. Į varškę suberkite šoninės gabalėlius, pjaustytus svogūnų laiškus ir krapus.
  12. Pagardinkite druska pagal skonį ir išmaišykite.
  13. Iškepusius švilpikus patiekite su padažu. Skanaus!
Suskleisti
Bulvių košės kotletukai
Receptas: Bulvių košės kotletukai
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 172
Receptas
Ingredientai
Bulvių košė: 375.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto fermentinio)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (arba miltų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšelis - kotletams ir patiekimui)
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis - kotletams ir patiekimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Aliejus: 20.00 ml (kepimui)
Grietinė: 50.00 g (patiekimui)
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių košę, kiaušinį, tarkuotą fermentinį sūrį, džiūvėsėlius (arba miltus), smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, kapotus krapus, druską ir pipirus.
  2. Jei matote, kad masė per tiršta, įmuškite dar vieną kiaušinį arba įdėkite šaukštą grietinės. Jei matote, kad masė per skysta, įberkite daugiau džiūvėsėlių arba miltų.
  3. Paruoštą masę padalinkite į maždaug 12–15 lygių dalių. Iš kiekvienos jų drėgnais delnais suformuokite kamuoliuką ir suplokite juos į plokščius taisyklingus kotletukus.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kepkite suformuotus kotletukus iš abiejų pusių po porą minučių, kol gražiai apskrus.
  5. Iškepusius perkelkite ant popierinių rankšluosčių ir nusausinkite aliejų.
  6. Iškepusius bulvių košės kotletukus patiekite šiltus, su grietine ir smulkintais krapais ar svogūnų laiškais.
Suskleisti
Virti bulvinukai
Receptas: Virti bulvinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 151
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (virtų)
Miltai: 5.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 100.00 g
Sviestas: 100.00 g
Kaip gaminti

1. Išvirkite bulves sūdytame vandenyje ir dar šiltas sutrinkite.

2. Į bulvių masę berkite miltus, įmuškite kiaušinį. Gerai išmaišykite, kočiokite pailgomis juostelėmis, supjaustykite ir virkite truputį pasūdytame vandenyje apie 10 min.

Tiekite su grietinės ir sviesto padažu.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Bulvių ir varškės spurgos
Receptas: Bulvių ir varškės spurgos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 191
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Varškė: 200.00 g
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - spurgoms apvolioti)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (maltų - pagal poreikį)
Aliejus: 150.00 ml (kepimui - pagal poreikį)
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite, atvėsinkite ir sumalkite arba sugrūskite iki vientisos masės.
  2. Į bulvių masę sukrėskite varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, kepimo miltelius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite muskatu.
  3. Gruzdintuvėje ar nedideliame puodelyje įkaitinkite aliejų (jo pilkite tiek, kad apsemtų spurgas).
  4. Formuokite norimo dydžio apvalias spurgas, apvoliokite jas kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir leiskite į verdantį aliejų.
  5. Iškepusias iškart dėkite ant popierinės servetėlės ir nusausinkite aliejų.
  6. Šias spurgas skanu valgyti su šviežių daržovių salotomis. Puikiai tinka su įvairiais padažais.
Padažą pagal savo skonį galite išsirinkti ČIA.
Suskleisti
Bulviniai močiutės paplotėliai
Receptas: Bulviniai močiutės paplotėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 61
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Miltai: 2.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 100.00 ml
Kaip gaminti

1. Nuluptas bulves išvirkite ir sutrinkite.

2. Įplakite 1 kiaušinį, įdėkite šaukštelį druskos. Miltų dėkite minkant tiek, kad neliptų prie rankų. Miltais pabarstykite stalą, ant jo kočiokite tešlą kuo ploniau.

3. Pjaustykite keturkampiukais ir kepkite aliejuje.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Bulviniai blynai su obuoliais ir česnakais
Receptas: Bulviniai blynai su obuoliais ir česnakais
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 137
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (nemažų)
Obuoliai: 3.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Miltai: 5.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Svogūnai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Aliejus: 1.00 st. (kepimui)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Laiškiniai svogūnai: 20.00 g
Kaip gaminti

1. Bulves, nuluptus be sėklyčių obuolius, svogūnus ir česnakus sutarkuokite bulvių tarkavimo mašina. Nupilkite skysčio perteklių (galima šiek tiek ir nusunkti) bei apšlakstykite citrinos sultimis.

2. Įmuškite kiaušinių trynius, pasūdykite, įdėkite pipirų bei gerai išmaišykite. Sudėkite miltus ir dar truputį pamaišykite.

3. Blynus apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių gerai įkaitintame aliejuje, kol apskrus.

4. Iškepus geriausia padėti blynus ant vienkartinio rankšluoščio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius.

5. Patiekite su grietine bei laiškiniais svogūnais (žiemos metu puikiai tinka džiovinti).

Skanaus!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Suskleisti
Bulvių ir žuvies apkepas
Receptas: Lašišų ir bulvių apkepas su krapais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.50 kg (virtų, atvėsintų)
Lašiša: 700.00 g (filė)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Pienas: 250.00 ml
Grietinėlė: 250.00 ml (neriebios)
Sviestas: 200.00 g
Krapai: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Virtas bulves supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Panašaus storio gabaliukais supjaustykite ir lašišą.

2. Į nedidelę, tačiau geriau gilesnę skardą pakaitomis klokite bulvių ir lašišos sluoksnius (apatinis ir viršutinis sluoksniai turėtų būti bulvių), kiekvieną sluoksnį pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų.

3. Dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, pieną ir grietinėlę ir supilkite šį mišinį ant bulvių-lašišos sluoksniuočio.

4. Kepkite apkepą iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 45–60 min, kol viršus bus gražiai geltonas.

5. Baigiant kepti apkepui keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pridėkite kuo daugiau smulkiai kapotų krapų. Šiuo padažu užpilkite į lėkštes išdėliotą apkepą.

Suskleisti
Bulvių košė su faršu
Receptas: Bulvių košė su faršu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 138
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (pagal poreikį)
Grietinė: 4.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Jautiena: 200.00 g (malta jautiena; tinka ir kitokia jūsų mėgstama malta mėsa)
Vanduo: 100.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, išvirkite sūdytame vandenyje ir sutrinkite.
  2. Kol bulvės virs, paruoškite maltą mėsą. Į keptuvėje įkaitintą aliejų sukrėskite maltą mėsą, truputį apkepkite. Tuomet suberkite smulkintus svogūnus ir kmynus, pasūdykite, įpilkite 100–200 ml vandens ir kepkite, kol mėsa visiškai iškeps.
  3. Į karštas trintas bulves įdėkite sviesto, maišykite, kol išsilydys. Tada sukrėskite grietinę ir  gerai išmaišykite.
  4. Suberkite į košę keptą maltą mėsą ir vėl gerai išmaišykite. Jei košė jums atrodys pernelyg tiršta, galite dar įdėti grietinės arba, liesesnis variantas, įpilti norimą kiekį karšto virinto vandens.
  5. Tiekdamos galite apibarstyti košę žalumynais: krapais, svogūnų laiškais, bazilikais, rozmarinais ir pan.
Suskleisti
Česnakinė bulvių košė su sūriu
Receptas: Česnakinė bulvių košė su sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 36
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (pagal poreikį)
Parmezano sūris: 200.00 g
Grietinėlė: 150.00 ml (pagal poreikį)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, išvirkite ir dar karštas sutrinkite.
  2. Česnakus susmulkinkite ir pakepinkite svieste.
  3. Į sutrintas bulves tiesiai iš keptuvės sukrėskite apkeptus česnakus, suberkite sūrį, pasūdykite.
  4. Grietinėlę tik pašildykite, supilkite ją į bulvių košę ir viską gerai sumaišykite. Jei košė pernelyg tiršta, įpilkite dar šiek tiek grietinėlės arba virinto vandens.
Suskleisti
Bulvių skiltelės
Receptas: Bulvių skiltelės
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 44
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (3 didelės ar 5 mažos šviežios)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 10.00 g (1 arbat. š. česnakinės druskos ir 1/2 arbat. š. paprastos)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Juodieji pipirai: 5.00 g (šviežiai malti)
Paprikos: 2.00 g (malta rūkyta)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir atidėkite į šalį.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, česnakinę druską, džiovintą rozmariną, druską, pipirus ir rūkytą papriką. Išplakite šakute iki vientisos masės.
  3. Bulves gerai nuplaukite, nušveiskite, bet nenuskuskite. Aštriu peiliu perpjaukite išilgai per pusę. Tuomet tas puses supjaustykite plonomis skiltelėmis.
  4. Suberkite bulvių skilteles į dubenį su prieskonių ir aliejaus mišiniu. Išmaišykite labai kruopščiai – kiekviena bulvės skiltelė turi būti tolygiai pasidengusi šiuo mišiniu.
  5. Sudėkite bulvių skilteles ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite apie 30 minučių. Kepimo laiko viduryje apverskite bulves ant kitos pusės. Prieš išjungdami orkaitę, peiliu patikrinkite, ar bulvės viduje jau minkštos ir iškepusios.
  6. Išjunkite orkaitę. Leiskite bulvėms atvėsti apie 5 minutes. Patiekite karštas arba kaip šaltą užkandį su vištienos kąsneliais ir padažu.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius